NVBS-Railquiz – combinatie van gezelligheid, humor en parate kennis

Team 010 komt als beste uit de strijd

door Oege Kleijne

In welke plaats kruisten de tramlijnen Assen – Coevorden en Hoogeveen – Nieuw-Amsterdam elkaar? Hoe lang doe je er per trein over van het station Veenendaal-de Klomp naar Veenendaal Centrum? Welke station aan de Amsterdamse Noord-Zuid-lijn ligt het diepst en hoe diep dan wel? Drie of eigenlijk vier willekeurig gekozen vragen uit de NVBS-Railquiz die de dertien teams op 22 oktober 2016 in NVBS Centraal in Amersfoort moesten zien te beantwoorden.

Bij de inmiddels traditionele NVBS-Railquiz, een jaarlijks evenement, nemen teams van railkenners het tegen elkaar op. Eerst als team en na de pauze moeten de individuele teamleden aan de bak. Daarbij gaat het om parate kennis van trein en tram, van het heden en verleden in Nederland en daarbuiten. Wie de meest kennis bezit, scoort het hoogst.

Teams met bijzondere namen, zoals Geerdijk Hbf, Winkelzonen en Wezen traden tegen elkaar in het strijdperk tijdens de in oktober gehouden NVBS-Railquiz. Foto: Sjoerd Bekhof.

Teams met bijzondere namen, zoals Geerdijk Hbf, Winkelzonen en Wezen traden tegen elkaar in het strijdperk tijdens de in oktober gehouden NVBS-Railquiz.
Foto: Sjoerd Bekhof.

Geerdijk Hbf

Het zijn illustere groepjes die vaak spontaan net voor de start van de quiz geformeerd worden of al eerder hun opwachting hebben gemaakt. Vaak drie tot vier personen, al dan niet voorzien van al even opvallende namen als Geerdijk Hbf (met Tiroler hoedjes!), Onder de Lek (leden van het NVBS-hoofdbestuur) of 010 (“Rotterdammers” die niet in de Maasstad wonen). Maar ook: Winkelzonen (namens de NVBS-Winkel), Wezen (drie individuen die nog geen team hadden geformeerd) of VDL. Dat laatste sloeg niet op een busbouwer maar op de zichzelf toegedichte eigenschappen: Vier Dooie L*llen!

Humoristisch

Het spuien van “railkennis” vormt het belangrijkste doel van deze quiz, maar de gezelligheid en het lachen om elkaars opmerkingen geven deze bijeenkomst een bijzonder karakter. Dat er heel wat gelachen is, komt mede op het conto van quizmaster John Krijgsman die als een volleerde aangever de zaal alle ruimte geeft om op zijn humoristische of droge opmerkingen te reageren.

Quizmaster John Krijgsman in actie tijdens de NVBS Railquiz. Foto: Sjoerd Bekhof.

Quizmaster John Krijgsman in actie tijdens de NVBS Railquiz.
Foto: Sjoerd Bekhof.

Fotografische instinkers

Het team “Tunnel de Loyasse” (Alex van Herwijnen, Maarten Otto en Bastiaan Luytjes, zie kader, rechts), dat vorig jaar als hoogste geëindigd was, had de taak ditmaal de vragen te bedenken. En die waren op z’n zachtst gezegd pittig, origineel bedacht en/of voorzien van een fotografische instinker. Zo was de relatief gemakkelijke vraag “wat is het meest noordelijk gelegen station in Nederland” voorzien van een foto van een Arriva-trein in Harlingen Haven, waarbij de naam van het station vakkundig weg was gepoetst. De meesten lieten zich daardoor echter niet van de wijs brengen en vulden correct “Roodeschool” in.

Het kruispunt van de EDS-stoomtramlijnen Assen - Coevorden en Hoogeveen - Ter Apel was een belangrijk knooppunt. Hier staan trams naar alle vier richtingen bij het kruispunt. Er lagen twee stukjes dubbel spoor en er was een verbindingsboog, zodat de trams elkaar konden passeren en er ook wagens konden worden uitgewisseld. De helaas niet scherpe, maar wel bijzondere foto, genomen op 21 augustus 1941, is geënsceneerd tijdens een NVBS-excursie, want twee locomotieven moeten een stukje terugzetten om te kunnen kruisen met de tegenligger. Foto: Bart Boomsma.

Het kruispunt van de EDS-stoomtramlijnen Assen – Coevorden en Hoogeveen – Ter Apel was een belangrijk knooppunt. Hier staan trams naar alle vier richtingen bij het kruispunt. Er lagen twee stukjes dubbel spoor en er was een verbindingsboog, zodat de trams elkaar konden passeren en er ook wagens konden worden uitgewisseld. De helaas niet scherpe, maar wel bijzondere foto, genomen op 21 augustus 1941, is geënsceneerd tijdens een NVBS-excursie, want twee locomotieven moeten een stukje terugzetten om te kunnen kruisen met de tegenligger. Foto: Bart Boomsma.

Enorme kennis

Opmerkelijk was de enorme kennis van sommige teams, zoals dat van Zwolle Noord dat zonder digitale hulpmiddelen te gebruiken (smartphones en wat dies meer zij moesten uit) het exacte antwoord op de vraag wist hoe lang een treinreis duurt van Veenendaal-de Klomp naar Veenendaal Centrum: namelijk 56 minuten (Intercity van De Klomp naar Utrecht Centraal en vandaar terug per Sprinter naar Veenendaal Centrum). Een andere pittige vraag was welk metrostation in de toekomstige Noord-Zuid-lijn (Amsterdam) het diepst ligt. Het antwoord: De Pijp/Ceintuurbaan op 32 meter diepte.
Maar voor velen was de vraag over de kruising van de tramlijnen in Drenthe (zie boven) ook niet echt moeilijk: Oosterhesselen.

Het team 010 kwam als beste uit de strijd. Een dinerbon, de wisseltrofee en oneindige roem vielen de leden van dit team ten deel. Van Links naar rechts: Arjen Krabbenbos (vaste bezoeker van de NVBS-afdeling Rotterdam), Frans Blanker en Cor Engelbert (respectievelijk voorzitter en vicevoorzitter afdeling Rotterdam). Foto: Sjoerd Bekhof.

Het team 010 kwam als beste uit de strijd. Een dinerbon, de wisseltrofee en oneindige roem vielen de leden van dit team ten deel. Van Links naar rechts: Arjen Krabbenbos (vaste bezoeker van de NVBS-afdeling Rotterdam), Frans Blanker en Cor Engelbert (respectievelijk voorzitter en vicevoorzitter afdeling Rotterdam). Foto: Sjoerd Bekhof.

Smalspoor in Amsterdam

Leerzaam maar ook heel doordacht was de foto van een Amsterdamse tram waarvoor binnen de normale spoorbreedte ook smalspoor te zien was. Tja… wat zien we hier? ‘Een restant van de vroegere tram van Amsterdam naar Zandvoort’, klonk het uit alle hoeken van de zaal. Het antwoord verraste: een onlangs gelegd (!) stukje smalspoor – als herinnering aan die tramlijn. Dus een stukje rails waarover nog nooit een tram had gereden. Even viel er een veelbetekenende stilte…

Dennis te Dorsthorst wist de individuele ronde op zijn naam te brengen. Foto: Sjoerd Bekhof.

Dennis te Dorsthorst wist de individuele ronde op zijn naam te brengen.
Foto: Sjoerd Bekhof.

En de winnaars zijn…

Uiteindelijk kwam Team 010 als beste uit de bus. De “Rotterdammers” sleepten de wisseltrofee in de wacht, kregen als beloning een bon voor een diner bij de in Amersfoort bekende Chinees “Het Oosten”, eeuwige roem en de niet geringe opdracht de volgende Railquiz te organiseren.
Na de pauze konden de leden individueel deelnemen aan de strijd. Ook nu weer vragen van kaliber. Dennis te Dorsthorst – bekend van de fraaie foto’s vanuit zijn drone en eerder geportretteerd in NVBS Actueel – beschikte over de meest parate kennis, gevolgd door respectievelijk Richard Klok en Thijs Houdijk.

[printfriendly]

Speel zelf de Railquiz thuis

Wie zelf zijn of haar eigen kennis eens wil toetsen, kan de Railquiz ook zelf thuis of in de trein met de computer, tablet of smartphone spelen.

Webversie Railquiz


Tunnel de Loyasse

De naam 010 voor een team lijkt logisch, die van Geerdijk Hbf is grappig gevonden, maar Tunnel de Loyasse ligt bepaald niet voor de hand. Bastiaan Luytjes verklaart: ‘Aan Tunnel de Loyasse hebben we een bijzondere herinnering overgehouden na onze vakantie in Frankrijk, ongeveer anderhalf jaar geleden. Het leek ons toen een goed idee om na het eten, rond een uur of negen ‘s avonds, nog even een kijkje te nemen op station Lyon St. Paul. Daar bleken net de laatste treinen (of eigenlijk tram-treinen) klaar te staan voor vertrek. Die hebben we gefotografeerd en gefilmd. Nadat de laatste vertrokken was, ontdekten we dat het personeel ook maar gelijk het hele station had afgesloten. Er was werkelijk geen enkele manier meer om het station te verlaten. Gelukkig kwamen we via een noodtelefoon in contact met de verkeersleiding en die kwam met het lumineuze voorstel dat we via de spoortunnel naar het volgende station Gorge de Loup moesten lopen, want dat was altijd geopend. Anders zat er niets anders op dan daar ter plekke de nacht door te brengen. Dus kozen we voor de ruim anderhalf kilometer lange wandeltocht door de pikdonkere Tunnel de Loyasse. We waren blij toen we aan de andere kant waren, en ook trots dat we deze bijzondere ervaring rijker waren. Vandaar dat we ons team naar deze tunnel hebben vernoemd.’