Railatlas en Beeldbank:

veel nieuwe aanwinsten

samenstelling: Nico Spilt


Sinds kort is er een update van de Railatlas online. Daarin zijn vijftig tekeningen toegevoegd van emplacementen van de Nederlandsche Rhijnspoorweg-Maatschappij (NRS). Deze zijn (op één na) afkomstig uit oude albums van de NRS, niet dus door leden van de NVBS getekend. Ze zijn te vinden door in de Railatlas in het zoekveld bij nummer in te vullen “NRS-*”. Maar je kunt ook zoeken met trefwoord “NRS” en een stationsnaam langs een van de NRS-spoorlijnen, bijvoorbeeld “NRS” + “Arnhem”.
Sinds enkele weken is ook een update van de Beeldbank online met daarin kleurendia’s van J. Vogels en H.H. Luijendijk. Spoor, maar vooral tram, vanaf de jaren 1960 tot de jaren 1990.

Opnieuw kon de Stichting NVBS Railverzamelingen, of preciezer het Team Digitaal, de beeldbank uitbreiden. Ditmaal met afbeeldingen uit de diaverzamelingen van H.H. Luijendijk en J. Vogels. Op de foto links (toen al) het historisch motorrijtuig RET 523 als lijn 16 voor speciaal vervoer en de gelede motorrijtuigen 264 en 615 van de gewone dienst van lijn 3 en lijn 5 op het Stationsplein te Rotterdam op 28 april 1974. Foto: H.H. Luijendijk; collectie: NVBS-Railverzamelingen.

De Beeldbank, inmiddels met een kleine 50.000 foto’s, is te raadplegen door leden en niet-leden via de website van de NVBS > Verzamelingen (tabblad) > Digitale collecties. Leden kunnen (na inloggen) ook een grote versie van de foto’s bekijken. Ook voor de Railatlas geldt dat niet-leden alleen een kleine versie (thumbnail) te zien krijgen.

Een bijzondere tekening uit de collectie van het vroegere Bureau Railatlas van het emplacement van het station Amsterdam Weesperpoort van de NRS . Deskundigen dateren deze tekening in de periode tussen 1848 en 1880; tussen de ingebruikname van de zijtak naar het Entrepotdok en de verbindingsbogen naar Amsterdam Westerdok en Utrecht. In totaal beschikt NVBS-Railverzamelingen momenteel over 66 gedigitaliseerde en door NVBS-leden te bekijken tekeningen van de NRS.

Open dag bij de schatkamer van de NVBS

Nieuwsgierig naar al dat mooie materiaal in de archiefruimte van NVBS-Centraal? In de Beeldbank op zoek naar plaatjes van jouw favoriete railonderwerp, maar niet goed weten hoe dat handig aan te pakken? Op zaterdag 18 maart houdt de Stichting NVBS-Railverzamelingen vanaf 11:00 tot 16:00 een open dag. Beheerders tonen materiaal uit hun collecties, zoals bijzondere fotoalbums, ansichtkaarten, oude reglementen, materieelalbums en materieeltekeningen. Leden van Team Digitaal geven persoonlijk advies bij het zoeken in de Beeldbank en de Railatlas. Verder is er een tentoonstelling van bijzonder materiaal uit de collecties in een van de vitrines. Kijk voor meer informatie over deze open dag in de rubriek Verenigingsnieuws.

Een van de vele foto’s uit de schatkamer van de NVBS. Het overladen van bananen van het motorschip Duala in wagens van Fyffes in de Jobshaven te Rotterdam op 24 mei 1946. De Duala was de eerste, na de Tweede Wereldoorlog aangekomen, bananenboot. Foto J.J. Overwater; collectie: NVBS-Railverzamelingen.

[printfriendly]

Archiefnieuws

In de rubriek Archiefnieuws belicht de redactie steeds verschillende aspecten van de uitgebreide documentatie en de foto’s, dia’s, tekeningen en films die bij de Stichting NVBS-Railverzamelingen zijn te vinden.
De archieven van de NVBS zijn sinds 2003 ondergebracht in een aparte rechtspersoon: de Stichting NVBS-Railverzamelingen (kortweg SNR).

Reisdocumenten en plattegronden

Daarnaast bezit de SNR ook een uitgebreide verzameling reisdocumenten (trein-, metro- en tramkaartjes) en omvangrijke collecties plattegronden en materieeltekeningen. Onder het kopje Verzamelingen kunnen NVBS-leden (met leden-log-in) op de website al een grote hoeveelheid digitale foto’s en tekeningen in de Beeldbank en de Railatlas raadplegen. Niet-leden kunnen zich ook een beeld vormen, maar dan met kleine plaatjes.
Wie onderzoek wil doen bij SNR of naar foto’s of kaarten op zoek is die nog niet gedigitaliseerd zijn, kan zich het beste direct tot de desbetreffende beheerder wenden. Raadpleeg daarvoor de gegevens van de archiefbeheerders (of via de tab Verzamelingen en de lijst van collecties) op deze website.