Voormalige stationsgebouwen

langs de Maaslijn

Tekst en foto’s: Roelof Hamoen


Meerlo-Tienray

Het station Meerlo-Tienray, tussen Venlo en Venray, is geopend in 1883 en voor reizigersvervoer gesloten in 1940. Het stationsgebouw heeft de sluiting overleefd. Bewoners hebben een grondige renovatie doorgevoerd. Tegenwoordig wonen er twee gezinnen. Nog steeds kunnen treinen hier kruisen als zich een vertraging voordoet op deze grotendeels enkelsporige Maaslijn.

Een excursietrein van de NVBS, getrokken door DB-loc 221 116, heeft op Koninginnedag 1988 in Meerlo-Tienray gekruist met een DE3-treinstel in de richting Venlo.

Belfeld

Het vroegere station van Belfeld (zie ook NVBS Actueel december 2016) aan de lijn Venlo-Roermond, staat al langere tijd met dichtgetimmerde ramen te verkommeren. Belfeld ging open als halte in 1889 en kreeg zijn stationsgebouw in 1894. Het station werd voor reizigersvervoer gesloten op 15 mei 1938. Aan het begin van de Tweede Wereldoorlog stopten er korte tijd weer reizigerstreinen. Voor het goederenvervoer bleef Belfeld wel van belang.
Het vervallen gebouw is eigendom van de aangrenzende kleiwarenfabriek Steinzeug-Keramo, die midden 2014 is gesloten. De historische vereniging pleit voor een nieuwe bestemming van het gemeentelijke monument, maar concrete resultaten zijn er nog niet.

Het vroegere stationsgebouw van Belfeld zag er niet zo florissant uit op 12 november 2016. Deuren en ramen waren dichtgetimmerd, hout was verrot en in de muren zaten fikse scheuren. Pogingen om het gemeentelijke monument een nieuwe bestemming te geven, hebben nog niets opgeleverd. De combinatie van een stationsgebouw met een goederenloods, waarop nog vaag de naam Belfeld is te lezen, komt niet zo veel meer voor in Nederland.

Graffiti accentueert het verval van het vroegere stationsgebouw van Belfeld op 12 november 2016. Veolia-treinstel 360 pendelt tussen Tegelen en Roermond.

Swalmen

Het stationsgebouw in Swalmen heeft zijn functie verloren door de aanleg van een tunnel voor de A73 van 2003 tot 2007, waarvoor de spoorlijn iets naar het westen is opgeschoven. Het gaat om een standaardtype van de Staat, vijfde klasse, uit 1865. Bij een uitbreiding in 1911 werd de zuidelijke vleugel vier keer zo groot, naar het schijnt om het grote gezin van de stationschef ruimte te bieden. Vorig jaar kwam het leegstaande stationsgebouw in het nieuws door de ontdekking van een wietkwekerij met 1300 planten.

Overigens staan er langs deze lijn ook oude stationsgebouwen waar nog wél treinen stoppen: Boxmeer, Cuijk en Reuver.

Een winters beeld van Swalmen op 11 februari 1983. De lichtseinen staan al klaar om de armseinen te vervangen. DE3 140 vertrekt naar Nijmegen.

Links

Stationsweb
Wikipedia:
Spoorlijn_Nijmegen-Venlo
Spoorlijn Maastricht-Venlo

[printfriendly]

In deze rubriek

In Extra plaatst de redactie artikelen met een bijzondere invalshoek of met een bijzonder onderwerp. Deze rubriek verschijnt onregelmatig. Heb je zelf zo’n artikel, mail de redactie via nieuwsbrief@nvbs.nl
Architect M.A. van Wadenoyen ontwierp Meerlo-Tienray, dat in 1882 is gebouwd. De in natuursteen gebeitelde naam is op 30 april 1988 nog steeds aanwezig. Het gebouw vertoont overeenkomsten met Hemmen-Dodewaard aan de oostelijke Betuwelijn.
Het stationsgebouw van Swalmen staat op 23 januari 2006 niet meer aan twee sporen, maar aan een bouwput voor de snelweg A73. De Maaslijn is iets naar het westen opgeschoven, waarbij de kruisingssporen verlengd zijn.