NVBS-afdeling Noord-Holland Noord

Gastvrije ontvangst in Hoorn

In november berichtte NVBS Actueel over de NVBS-afdeling Zuid-Limburg die bijeenkomt in het station van Schin op Geul. Een uitzondering op alle afdelingen die gebruikmaken van anonieme zaaltjes. Dit keer nog zo’n uitzondering: de afdeling Noord-Holland Noord komt bijeen in de stationsrestauratie van de Stoomtram Hoorn-Medemblik in Hoorn.

door Brian Veltman

Het zaaltje in het stationsgebouw van de Stoomtram Hoorn-Medemblik in Hoorn, vlakbij het NS-station, met een capaciteit van 35 plaatsen. Foto: Oege Kleijne.

Het zaaltje in het stationsgebouw van de Stoomtram Hoorn-Medemblik in Hoorn, vlakbij het NS-station, met een capaciteit van 35 plaatsen. Foto: Oege Kleijne.

Op een troosteloze namiddag zit het voltallige bestuur klaar voor de kennismaking. Voorzitter Jan Noorlander, secretaris Jan Beers en penningmeester Jan de Jong hebben gezamenlijk vijftien jaar bestuurlijke ervaring bij de NVBS. In 2016 bestond de afdeling 40 jaar en dit werd gevierd met een avondrit en een barbecue. Ook hieruit spreekt de bijzondere band tussen de NVBS en de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik (SHM). Voorzitter Jan: ‘Zo’n twintig procent van onze vaste bezoekers is vrijwilliger bij de SHM en onze penningmeester woont in het stationsgebouw van Opperdoes. Bovendien dragen we bij aan het Bello Atelier.’ Dit is een initiatief om rijtuigen te restaureren.

NVBS-afdelingsvoorzitter Jan Noorlander van Noord-Holland Noord bij de entree van het stationsgebouw van de SHM. Foto: Oege Kleijne.

NVBS-afdelingsvoorzitter Jan Noorlander van Noord-Holland Noord bij de entree van het stationsgebouw van de SHM. Foto: Oege Kleijne.

Hint

De afdeling Noord-Holland Noord beslaat ruwweg heel Noord-Holland ten noorden van het Noordzeekanaal. Jan legt uit dat Heerhugowaard centraler ligt, maar dat de afdeling al jaren in Hoorn bijeenkomt. ‘Vroeger zaten we in Hotel De Keizerskroon aan de andere kant van het spoor. Dat was een mooie locatie, maar ze gingen verbouwen. Daarvoor waren we al eens uitgeweken naar deze stationsrestauratie, maar een hint van SHM-directeur René van den Broeke gaf de doorslag voor de definitieve verhuizing. Hij gaf ruim een jaar geleden een presentatie. Eind 2015 was de verhuizing een feit.’

Secretaris Jan Beers in de Groote Molen, waarin hij een grote modelbaan met molen (rechts) heeft gebouwd. Foto: Oege Kleijne.

Secretaris Jan Beers in de Groote Molen, waarin hij een grote modelbaan met molen (rechts) heeft gebouwd. Foto: Oege Kleijne.

Rijavond

Die verhuizing heeft geresulteerd in een toename van het aantal bezoekers tot zo’n dertig per avond. En die bezoekers worden verwend met wel zestien bijeenkomsten per jaar, om de drie weken. ‘Altijd op dinsdag’, legt Jan Noorlander uit. ‘Voor sprekers putten we vaak uit leden van de afdeling zelf. Daarnaast hebben we vaste dingen zoals het jaaroverzicht dat we als bestuur samenstellen op basis van foto’s die onze leden zelf hebben gemaakt. En eenmaal per jaar hebben we een rijavond. De Spoorgroep Noord-Holland komt dan met een grote modelbaan, in de vorm van een hondenbot, een grote modelbaan met schalen N, H0 (zowel gelijk- als wisselstroom) en LGB. Zo kunnen leden die alleen treinen verzamelen en geen baan hebben toch rijden. En we houden elk jaar een afdelingsvergadering voor feedback en een vooruitblik. Zo ontstond ook het idee de SHM in te schakelen om ons jubileum te vieren.’

Jan de Jong voor zijn woning, het stationsgebouw van Twisk, dat schitterend in oude staat is teruggebracht en waar zelfs de oude telegraafleiding naar Medemblik weer in gebruik genomen is. Foto: Oege Kleijne.

Jan de Jong voor zijn woning, het stationsgebouw van Twisk, dat schitterend in oude staat is teruggebracht en waar zelfs de oude telegraafleiding naar Medemblik weer in gebruik genomen is. Foto: Oege Kleijne.

Volle bak

Inmiddels is het tijd geworden de zaal in te richten voor de presentie van die avond: Leo de Jong met ‘De laatste stoomlocomotieven van British Railways’. Terwijl gewacht wordt op Leo, die vertraagd is door een opgeheven trein, blijkt dat de afdeling krap in haar jas zit. Vijf bezoekers extra lijkt al een hele toer, wat bevestigd werd bij een presentatie van Frits van der Gragt. Toen zat de zaal bomvol met 48 bezoekers. Groot voordeel van het bijeenkomen in een stationsrestauratie is natuurlijk de uitgebreide catering. Na de presentaties is er frituur, graag voor aanvang bestellingen opgeven. Tijdens de pauze en de nazit toont een van de bezoekers een H0-model van een road switcher. Een andere vaste bezoeker vertelt dat er ook de nodige onderlinge contacten zijn. Zo is er bijvoorbeeld een groepje dat tijdschriften uitwisselt. Ondertussen wordt de duisternis buiten op het perron verdreven door de klassieke gaslampen van de SHM.

[printfriendly]

Drie Jannen

De leden van het bestuur van de NVBS-afdeling Noord-Holland Noord hebben allen dezelfde voornaam. In alfabetische volgorde Jan Beers, Jan de Jong en Jan Noorlander.
Jan Beers heeft een bijzondere combinatie van hobby’s. Hij is een uitgesproken liefhebber van Duits bier, Duitse treinen, Duitse modeltreinen en… hij is gediplomeerd molenaar. Jan woont al 36 jaar in de Groote Molen, een nog altijd werkende monumentale watermolen in het Noord-Hollandse Schellinkhout (bij Hoorn). Daarin heeft hij een grote modelbaan gebouwd. Uiteraard naar Duits voorbeeld en met op een prominente plek een… draaiende molen.
Jan de Jong vervult de functie van penningmeester en woont sinds 2002 in het stationsgebouw van Twisk, dat strikt genomen in de gemeente Opperdoes ligt. Jan is sinds 1989 vrijwilliger bij de SHM, waar hij “chef trein” werd. In die hoedanigheid is hij verantwoordelijk voor het veilige verloop van een rit over de lijn Hoorn – Medemblik. Daarnaast verkoopt hij op beurzen modeltreinen die de SHM uit nalatenschappen ontvangt. De opbrengsten komen ten goede aan wat Jan de Jong “de stoomtram” noemt.
Jan Noorlander is bepaald geen onbekende in NVBS-kringen. Hij maakte deel uit van het NVBS-bestuur en leidt inmiddels acht jaar de NVBS-afdeling Noord-Holland Noord. Zijn grootste passie is het maken van verre railreizen en dat doet hij het liefst met de Stichting NVBS-Excursies (SNE). Zo genoot hij van reizen naar India, Zuid-Korea en Taiwan. Hoewel zijn interesse zich richt op spoorwegen, kan hij ook genieten van excursies per tram die vaak ook deel uitmaken van de verre reizen die de SNE aanbiedt.

Op bezoek bij..

De NVBS is opgedeeld in afdelingen, die elk een bepaalde regio of doelgroep bedienen. Elke afdeling organiseert op regelmatige basis bijeenkomsten met een bepaald thema. Een spreker laat foto’s, dia’s of filmmateriaal zien van verre reizen of dichtbij huis, over treinen, trams, techniek, kaartsoorten of infrastructuur. Deze bijeenkomsten zijn ook een ideale gelegenheid om andere trein- en tramliefhebbers te ontmoeten en informatie uit te wisselen, iets te leren over een onderwerp en bovenal: het is er altijd gezellig.