Op zoek naar een treinstelnummer? Raadpleeg OVtijden.com!

Stel, je maakt een foto van een Intercity met drie Koploper-treinstellen. Je wilt de nummers van de langsrazende treinstellen vastleggen en juist op dat moment belemmert een andere trein je het zicht. Resultaat: je hebt alleen het voorste treinstelnummer. De oplossing voor dit probleem: OVtijden.com.

door Oege Kleijne

‘Deze webstek is een dumpplek waar oude en live OV-data worden hergebruikt omdat die toch al worden opgeslagen. Kan een ander er ook nog wat mee. :).’ Zo introduceert OVtijden zichzelf vrolijk op de voorpagina van de eigen website. De vormgeving van deze website kan bijna niet simpeler, maar dat doet helemaal niets af aan de waarde voor materieelfotografen en spotters.

Standaard toont OV-tijden het station Utrecht Centraal. Uit de lijst kan elk station in Nederland worden gekozen.

Standaard toont OVtijden het station Utrecht Centraal. Uit de lijst kan elk station in Nederland worden gekozen.

Overblijfsel

Achter OVtijden zit webmaster Simon Pellegrom. Desgevraagd legt hij uit hoe deze website tot stand is gekomen: ‘De website is niets meer dan een overblijfsel van het testen van een informatiestroom. De planning was om de site binnen een aantal maanden weer uit de lucht te halen, maar toen de link eenmaal rondging onder – onder anderen – hobbyisten en klantenserviceafdelingen, heb ik die maar online gehouden.’
Simon stelt dat hij steeds vaker wordt benaderd. ‘Tegenwoordig zijn het ook reizigersverenigingen, journalisten, onderzoekers, et cetera die vragen om historische informatie. Verder staat er al langer op de planning om bijvoorbeeld de historie van een treinstel op te kunnen vragen en wil ik veel meer met verstoringsinformatie gaan doen. Maar ook ik heb maar 24 uren in een dag zitten’, voegt hij er met een smiley aan toe.

Wie de treinstelnummers te weten wil komen van een bepaalde trein gaat als volgt te werk: kies voor het gewenste station (in dit geval Utrecht Centraal), we zien dan onregelmatigheden, treinnummers (links, omcirkeld) vertrektijden en het type materieel (rechts omcirkeld). Vervolgens klikken we het treinnummer aan.

Wie de treinstelnummers te weten wil komen van een bepaalde trein gaat als volgt te werk: kies voor het gewenste station (in dit geval Utrecht Centraal), we zien dan onregelmatigheden, treinnummers (links, omcirkeld) vertrektijden en het type materieel (rechts omcirkeld). Vervolgens klikken we het treinnummer aan.

Schat aan informatie

Wie de site verder bestudeert, ontdekt al snel dat we hier van doen hebben met een schat aan informatie over de samenstellingen van Nederlandse treinen. Zo biedt OVtijden de mogelijkheid het station van vertrek, de datum en de vertrektijd te kiezen. Wie dan op het treinnummer klikt, kan vervolgens vaststellen met welke treinstellen die trein heeft gereden. Het gaat hier niet alleen om de samenstelling van de recente treinen, maar de mogelijkheid bestaat tot en met 11 november 2013 terug te kijken. En zelfs de vertragingen en uitgevallen treinen worden geregistreerd.

Na het aanklikken van het treinnummer zien we de precieze samenstelling van de Intercity van Amersfoort Schothorst naar Den Haag Centraal: 4216+4225+4238 tot Utrecht en daarna (omdat de trein kopmaakt) de omgekeerde volgorde.

Na het aanklikken van het treinnummer zien we de precieze samenstelling van de Intercity van Amersfoort Schothorst naar Den Haag Centraal: 4216+4225+4238 tot Utrecht en daarna (omdat de trein kopmaakt) de omgekeerde volgorde.

Wel NS-treinstellen, geen locs

Een beetje grasduinen op deze site levert vooral de conclusie op dat treinstellen kunnen worden teruggevonden van NS (tot en met de dubbeldekkercomposities met 1700-en, maar zonder locnummer). Bij de “particulieren” (Arriva en Syntus) worden wel de treinsteltypes genoemd, maar niet de nummers. Een uitzondering daarop vormt Abellio (tussen Gouda en Alphen aan den Rijn).

Benelux

Locomotiefnummers, bijvoorbeeld voor de internationale treinen van Amsterdam naar Berlijn, komen we niet tegen. Dat geldt ook voor de binnenlandse treinen met locomotieven, bijvoorbeeld over de HSL (Amsterdam – Breda). Een fraaie uitzondering op die regel vormt de Benelux (Amsterdam – Brussel) waar keurig het Belgische locomotiefnummer vermeld staat. Ook de Thalys kan met het treinstelnummer worden teruggevonden.

Wisselend beeld

Op de grensbaanvakken met buitenlands materieel, zoals Venlo – Kaldenkirchen, Enschede – Gronau, Roosendaal – Antwerpen en Arnhem – Oberhausen ontstaat een wisselend beeld, waarbij meestal wel het soort materieel wordt vermeld, soms ook een codering wordt gegeven waaruit het treinstelnummer kan worden gehaald (Roosendaal – Antwerpen), maar bij bijvoorbeeld de ICE-diensten wordt de ene keer wel het treinstelnummer vermeld en de andere keer niet.
Tot slot: wie de afkortingen van de meeste materieeltypes niet kent, OVtijden geeft onder het kopje “Materieelinfo” een overzicht van de meest voorkomende Nederlandse materieelsoorten.

[printfriendly]

Link van de maand

In de rubriek “Link van de maand” tipt de redactie de lezers van deze nieuwsbrief op één of meer bijzondere links die extra interessant zijn of meer informatie bieden over actualiteiten die in andere media beperkt besproken (kunnen) worden. Op hun beurt kunnen lezers ook de redactie attenderen op bijzondere websites. Mogelijke onderwerpen: rapporten of plannen van overheden op het terrein van het openbaar vervoer of specifieker over trein, tram of metro. Zowel in Nederland als daarbuiten. Afhankelijk van het onderwerp kan de redactie een dergelijke tip ook onder een andere rubriek, zoals die van “Website van de maand” plaatsen. Reacties en tips: nieuwsbrief@nvbs.com