En nog even dit…

samenstelling: Oege Kleijne


Foto van Blauwe Engel in Zetten-Andelst

In het Portret van Evert van Laar in de mei-uitgave van deze nieuwsbrief stond bij de foto van een Blauwe Engel op het station Zetten-Andelst dat de afgebeelde trein de “eerste reizigerstrein in Zetten-Andelst (op de Betuwelijn) sinds 1940 was”. Gert-Jan Hondelink reageert daarop en schrijft: ‘Volgens mijn informatie (bron: alle naoorlogse dienstregelingen van 15/08/1945 af) stopten te Zetten-Andelst in elk geval van 15 augustus 1945 af weer reizigerstreinen. Is hier wellicht sprake van de eerste dieselelektrische reizigerstrein na 1940 in Zetten-Andelst? Met ingang van 22 mei 1955 werd namelijk de doorgaande stoomtreindienst tussen Dordrecht en Nijmegen vervangen door een in Geldermalsen gebroken dienst met dieselelektrisch materieel, waarbij de treinen om en om Geldermalsen – Nijmegen en Geldermalsen – Arnhem v.v. gingen rijden. Voordien reden zij alleen van en naar Nijmegen. Mogelijk kan hier dan ook sprake zijn van de eerste reizigerstrein uit Arnhem sinds 1940 (…).’

De eerste dag van de doorgaande dienst van Arnhem – Geldermalsen met dieselelektrische tweerijtuigtreinstellen op het station Zetten-Andelst op 22 mei 1955. Foto: Evert van Laar.

Commentaar van de redactie: Gert-Jan slaat de spijker op de kop. Het gaat om de eerste doorgaande dieseldienst vanuit Arnhem en voor die tijd reden er doorgaande stoomtreinen tussen Dordrecht en Nijmegen. Evert van Laar trok er die dag op uit om de eerste trein naar Zetten-Andelst mee te maken vanuit Arnhem en ook om het eerste vervoerbewijs voor de eerste trein in handen te krijgen. Inmiddels is het bijschrift bij de foto uiteraard aangepast. Dank je wel Gert-Jan!

Op vakantie in Nederland, België, Duitsland of Frankrijk?

De Railagenda is speciaal voor hen die op vakantie gaan in de komende maanden flink uitgebreid met tal van trein- en tramevenementen en museumlijnen in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Kijk voor en of tijdens de vakantie wat er te doen is op railgebied in de Railagenda.

Van Rode Plein naar Chinese Muur

In het boek “Van Rode Plein naar Chinese Muur” neemt Lex Niekel in 70 korte verhalen de lezer 7865 kilometer lang mee op reis van Moskou naar Beijing over de Trans Mongolië-spoorlijn. Met veel oog voor detail en een flinke dosis humor maakt NVBS-lid Lex ons deelgenoot van zijn bijzondere reis. Maar het is meer dan alleen een reisboek vol verhalen en foto’s: het laat ook zien wat zo’n reis met je als persoon doet. Het boek moet nog verschijnen. Om deze uitgave mogelijk te maken, is Lex Niekel een crowdfunding-actie begonnen. Wie 20 euro of meer doneert, krijgt het boek te zijner tijd thuisgestuurd. Mocht het boek onverhoopt niet uitkomen, dan krijgt u uw donatie weer terug. Meer informatie.

Wie heeft ervaring met printing on demand?

Voor een toekomstig artikel over printing on demand in deze nieuwsbrief is de redactie van NVBS Actueel op zoek naar mensen die als auteur van een boek over spoor- en/of tram ervaring hebben opgedaan met deze vorm van uitgeven. Printing on demand wordt gedefinieerd als ‘een digitale druktechniek waarmee je boeken pas gaat afdrukken en binden als er een bestelling binnenkomt.’ Bron: schrijvenonline.org. Auteurs die hun ervaringen met de redactie willen delen, schrijven een korte e-mail aan nieuwsbrief@nvbs.com. De redactie neemt dan telefonisch contact op.

Even flink inspannen…

Al weer voor de derde keer organiseren de Museumspoorlijn STAR in Stadskanaal en de O.S.O (Organisatie Sterkemannen Oldambt) het Nationaal Kampioenschap Treinentrekken. De sterke mannen die daaraan willen deelnemen, moeten een locomotor (“Sik”) van 21 ton en een goederenwagen van tien ton op sleeptouw nemen. Plaats van handeling: het station van Stadskanaal, datum: zondag 2 juli en aanvangstijdstip: 12.00 uur.

En even ontspannen…

… op de Spessartrampe, het steile stuk spoor tussen de plaatsen Laufach en Heigenbrücken, in het Duitse Noord-Beieren. In Op de Rails van juni staat een uitgebreid artikel, inclusief de geschiedenis van deze “Steilstrecke” en persoonlijke belevenissen van Raymond Kiès in de cabine van een duwende locomotief van serie 194. Een onvergetelijke ervaring! De Bayerischer Rundfunk maakte onder de titel “Zwischen Spessart & Karwendel” een aflevering over dit baanvak. Maar wie op YouTube “Spessartrampe” intikt, krijgt een groot aantal suggesties, inclusief een film over de feestelijkheden voorafgaand aan de ingebruikname van een van de tunnelbuizen en het afscheid van dit stukje steile spoorlijn. Van harte aanbevolen..

De opdrukkende 151 026 achter een goederentrein van Laufach (plaats van de opname) in de richting van Heigenbrücken op 13 mei 2017. Op YouTube zijn veel films en filmpjes te zien over dit bijzondere spektakel. Foto: Sjoerd Bekhof.

 

 

[printfriendly]

En nog even dit…

In “En nog even dit…” staan aanvullingen op eerdere artikelen in NVBS Actueel, correcties op eventuele fouten en onvolkomenheden en andere zaken die niet in de vaste rubrieken thuishoren. Ook doet de redactie oproepen. Daarnaast komen reacties van lezers in deze rubriek, voor zover die een aanvulling of correctie vormen op eerder verschenen berichten in
NVBS Actueel
.