Berichten & oproepen

Reacties van lezers

Hoe loc 1201 weer turquoise werd
Erik Swiersta reageerde op het artikel Hoe loc 1201 weer turquoise werd in het vorige nummer. Hij wijst erop dat behalve de locs 1201 en 1125 ook een rijtuig van het Spoorwegmuseum turquoise is geschilderd, namelijk de NS AB 7709 (type Plan D). Loc 1125 heeft jarenlang de originele nummerplaten van loc 1122 gedragen, zodat er lange tijd twee locs met dit nummer hebben bestaan. Inmiddels heeft loc 1125 replica-nummerplaten gekregen met het juiste nummer.

Spoorwegmuseum Utrecht, 28 augustus 2008. Loc 1125 draagt hier nog de oorspronkelijke nummerplaten van loc 1122. De “echte” loc 1122 is eigendom van de Stichting Klassieke Locomotieven (KLOK) en is geschilderd in de grijs/gele huisstijl. Foto Nico Spilt.

Interview René Platjouw
Erik Swierstra reageerde ook op het interview met René Platjouw in het vorige nummer. Daarin staat een foto van de Amsterdamse museumtram 586. Volgens het bijschrift zou deze foto gemaakt zijn in 1978, maar in dat jaar was het nog een gele dubbelgelede tram met het nummer 886. Pas in 1995 kreeg deze tram het uiterlijk van een grijze enkelgelede tram met nummer 586. Meer over deze tram leest u hier.


Onderzoek stopgezet

In het vorige nummer stond een bericht over een onderzoek waarmee de NVBS te weten wil komen hoe u over de vereniging en haar activiteiten denkt. Bijna direct nadat de nieuwsbrief was verstuurd, kwamen de eerste reacties op dit onderzoek binnen. Deze reacties waren voor het hoofdbestuur van de NVBS aanleiding om het onderzoek direct stop te zetten. Eerst moeten er aanpassingen plaatsvinden, voordat het onderzoek opnieuw kan beginnen. Overigens is de redactie van NVBS Actueel op geen enkele manier betrokken bij dit onderzoek.


Ruil- en verkoopbeurs druk bezocht

Op zaterdagmiddag 30 december 2017 vond weer een ruil- en verkoopbeurs plaats in NVBS Centraal. Afgaand op de vele positieve reacties is deze dag succesvol verlopen. In de vrijwel steeds volle vergaderruimte wisselden vele trein- en tramkaartjes van eigenaar. De tafelhouders waren dik tevreden over de aanloop en de klandizie. De winkel sloot 2017 toepasselijk af met een eindejaars­knaller, mede ook dankzij de vele modeltreinen die aan de man werden gebracht. De bibliotheek had af en toe te weinig loopruimte en in de wandelpaden waren er vele leuke gesprekken en contacten. En niet te vergeten natuurlijk de oliebollen: die smaakten prima en waren in no-time opgepeuzeld.

John van der Wal


Korting voor NVBS-leden

De voordeelregeling bij Miniworld in Rotterdam geldt ook in 2018. NVBS-leden krijgen op vertoon van hun lidmaatschapskaart voor maximaal vier personen 25 procent korting op de entreeprijs.

Ook met onze bevriende organisatie DGEG (Deutsche Gesellschaft für Eisenbahn­geschichte), bekend van het museum in Bochum-Dahlhausen, zijn afspraken gemaakt. Voor NVBS-leden gelden dezelfde tarieven als voor de leden van de DGEG.


Rotterdam krijgt een RotterTram

Binnenkort gaat de RotterTram rijden. Een restauranttram die langs de highlights van Rotterdam rijdt, terwijl de gasten genieten van een culinair viergangendiner met drankarrangement. De RotterTram is een initiatief van ondernemer Suzanne Knegt. In het vorige nummer schreven we dat zij door middel van crowdfunding haar droom wilde realiseren. Nog geen twee weken later bleek deze actie geslaagd. Zo snel kan het dus gaan als je een bericht in NVBS Actueel plaatst! Kijk voor meer informatie op www.rottertram.nl.


Maarten van Rossem over de laatste stoomtrein

Zestig jaar geleden, op 7 januari 1958, reed de laatste stoomlocomotief van NS het Spoorwegmuseum binnen. Aanleiding voor RTV Utrecht om aan deze gebeurtenis aandacht te besteden met een uitzending vanuit het museum. Al lopend langs verschillende stoomtreinen praat Maarten van Rossem, televisie­professor, met Peter-Paul de Winter, hoofd collecties van het Spoorwegmuseum.

“Van Rossem Vertelt” is een programma van RTV Utrecht. Bekijk de uitzending vanuit het Spoorwegmuseum.

Geldermalsen, 7 januari 1958. Loc 3737 is met de laatste door stoom getrokken reizigerstrein van NS op weg naar het Spoorwegmuseum. Foto: J.A. Bonthuis (beeldbank SNR).


Rechtlijnig reizen

Schematische spoorwegkaarten in reisreclame

Elke landkaart is een abstractie van de werkelijkheid, maar sommige kaarten vervormen de realiteit. Het bekendste voorbeeld is de London Underground Map: de afstanden zijn onrealistisch, geografische features afwezig, lijnen kaarsrecht en hoeken haaks of diagonaal. In zo’n imaginair kaartbeeld kunnen reizigers zich beter oriënteren dan in de spaghetti die erachter schuilgaat.

Door versimpeling inzicht geven in het netwerk was net zo belangrijk bij spoor­verbindingen als in de grote steden. Schematische spoorwegkaarten, zoals die gedurende de twintigste eeuw werden ontworpen, leken soms op metrokaarten, maar lang niet altijd. Het doel was telkens hetzelfde: een ingewikkelde reis eenvoudig maken.

Lees het artikel op retours.eu door Arjan den Boer.

De metrokaart van Harry Beck

Kaart van de London Underground, het beroemde ontwerp van Harry Beck uit 1933 dat veel navolging heeft gekregen. Duidelijkheid staat voorop, de schaal is niet meer doorslaggevend. Dat maakt het mogelijk om in gebieden waar veel stations dicht bij elkaar liggen de kaart duidelijker te maken. De keerzijde hiervan is dat toeristen soms een omslachtige reis per metro maken, tussen twee stations die op een minuut lopen van elkaar verwijderd zijn. – Nico Spilt


De trams van Harry Thoenes

In 2017 overleed NVBS-lid Harry Thoenes uit Blaricum. Hoewel hij altijd in het Gooi heeft gewoond, had hij een bijzondere voorliefde voor de HTM. In Den Haag had hij een tante wonen die hij graag mocht en waar hij dus vaak op bezoek ging. Zo is zijn liefde voor de HTM ontstaan. Harry was niet alleen welbespraakt maar ook erg handig. Zo kwam het dat hij bijna alle tramtypes die de HTM heeft gekend ging nabouwen op schaal. En dat niet alleen: in zijn achtertuin legde hij elk voorjaar een baan uit waar dit materieel op ging rijden. In het najaar werd de boel weer ingepakt. Harry was vrijgezel. Het is te hopen dat na zijn dood deze unieke collectie een goede bestemming heeft gekregen.

Ciril van Hattum


[printfriendly]

En nog even dit…

Reacties van lezers, aanvullingen op eerdere artikelen, oproepen en leuke nieuwtjes. Dit zijn zaken die thuis­horen in “En nog even dit…”. Heeft u ook iets te melden? Laat het ons dan weten!

Mail de redactie

 

De NVBS zoekt vrijwilligers

De NVBS is een vereniging die veel activiteiten ontplooit. Dit is alleen mogelijk dankzij de vele vrijwilligers. Misschien is vrijwilligers­werk voor de NVBS ook iets voor u? Er zijn op dit moment diverse vacatures.