Bandentrams in Frankrijk

Wat krijg je als je een bus
en een tram kruist?

Is dit een tram? Is dit een trolleybus? Geen van beide. Dit is een kruising tussen een bus en een tram! Voor de leek een toch wel wat vreemd gezicht, deze bandentrams.

door Paul van Baarle

Elektrische bussen die hun stroom betrekken van de bovenleiding en gebruikmaken van een geleiderail in het wegdek, worden als bandentrams aangeduid. Ze worden geleverd door Bombardier (TVR-techniek) en Lohr Industrie (Translohr).

Een bandentram in het Franse Caen. In 2002 werden twee TVR-lijnen geopend met 24 dubbelgelede bussen. Het is duidelijk geen succes gebleken want in 2018 zal een begin gemaakt worden met de vervanging van de bandentram door een “echte” tram op rails. Foto: Paul van Baarle, 9 september 2014.

Goedkoper

Bandentrams zijn bij de aanleg goedkoper dan conventionele tramsystemen, maar blijken in de praktijk extreem hoge onderhoudskosten te hebben. Tramhobbyisten zien liever een tram op rails en kijken dan ook – al dan niet terecht – neer op de bandentrams en kwalificeren deze als een ‘tram voor de armen’. Op de vraag ‘wat krijg je als je een bus en een tram kruist?’ antwoorden zij dan ook: ‘het slechtste van twee werelden’. Ook de neutrale reiziger zal echter beamen dat een ritje in een bandentram door het gehots geen pretje is vergeleken met een tram die over rails rijdt.

Elektrische geleide bussen van het Translohr-systeem zijn overigens ook te vinden in de Italiaanse steden Padua en Venetië, in China in Shanghai en Tianjin, en in de Colombiaanse stad Medellín.

Bandentrams in Frankrijk

In Frankrijk zijn TVR-lijnen te vinden in Caen en Nancy en Translohr-systemen in Clermont-Ferrand en in de regio Île-de-France (rond Parijs), de lijnen T5 en T6.

In alfabetische volgorde laten we – behalve Caen, zie de foto bovenin dit artikel – hieronder de overige Franse steden en de regio Île de France met bandentrams de revue passeren.

Clermont-Ferrand. In 2006 werd een Translohr-lijn met een lengte van veertien kilometer geopend. Hierop doen vierdelige voertuigen met een lengte van 32 meter dienst (type STE4). Foto: Paul van Baarle, 15 juni 2013.

Île-de-France, lijn T5. In 2013 kwam deze lijn in de regio van Parijs in dienst met driedelige bandentrams van het type Translohr STE3. Foto: Paul van Baarle, 11 april 2015.

Île-de-France lijn T6. Deze tweede Translohr-lijn in de regio van Parijs werd in 2014 geopend. De T6 wordt geëxploiteerd met zesdelige bandentrams met een lengte van 46 meter (type STE6). Foto: Paul van Baarle, 12 april 2015.

Nancy: De eerste bandentram van Frankrijk kwam hier in 2000 in dienst. De dubbelgelede bussen op deze TVR-lijn nemen de stroom af met behulp van twee trolleystangen. Foto: Frits van Buren, 18 september 2017.

[printfriendly]

In deze rubriek

In Extra plaatst de redactie artikelen met een bijzondere invalshoek of met een bijzonder onderwerp. Deze rubriek verschijnt onregelmatig.

Handige links:

NTL Translohr (Wikipedia in het Frans)
Bombardier TVR (Wikipedia in het Frans)