Wisselexpositie NVBS Centraal

Wisselexpositie NVBS Centraal 2017-06-01T14:33:38+00:00

Deventer en Curiosa

In het verenigingsonderkomen in Amersfoort – NVBS Centraal – zijn twee nieuwe exposities in de vitrines opgenomen. In de ene vitrine staat het industriespoor in Deventer centraal. Daarin onder meer boeken en foto’s die herinneren aan dit omvangrijke lijnennet met een druk goederenvervoer. Voor de inrichting tekent Arno Dijkhof, kenner van de spoorwegen in Deventer. Hij is verbonden aan Stichting Industrieel Erfgoed Deventer.

Arno Dijkhof voor de vitrine met boeken en foto’s over het industriespoor in Deventer. Foto: Janny Bonkenburg.

Curiosa uit de “kunstverzameling”

De andere vitrine bevat curiosa uit de “kunstverzameling” van de NVBS-bibliotheek die uit nalatenschappen afkomstig zijn. Bijvoorbeeld lege bierflesjes met als opdruk de “Blauwe tram”. Of een Chinees “boekje”, dat een diploma van een stoomlocomotiefmachinist blijkt te zijn die een toerist meebracht uit China. Het grote blauwe boek (niet afgebeeld) is een gedenkboek met mooie foto’s ter gelegenheid van de opening van de spoorlijn Semarang – Vorstenlanden (Java, Indonesië). Voor deze mini-expositie tekenen Janny Bonkenburg en Leo Riesthuis.

Een blik in de vitrine met curiosa uit de kunstverzameling van de NVBS-Bibliotheek. Foto: Janny Bonkenburg.

Over de wisselexpositie

In deze rubriek besteden we aandacht aan exposities die door NVBS leden in de vitrines van NVBS Centraal zijn ingericht. Meer weten? Richt de vragen en opmerkingen aan Janny Bonkenburg.