Tram buitenland


Spoor binnenland Spoor buitenland
Tram binnenland Tram buitenland
Modelbouw binnenland Modelbouw buitenland
www.nvbs.com/agenda voor verenigingsactiviteiten

BELGIË

Vlaams Tram- en Autobusmuseum (VlaTAM)

Sinds 16 juni 2019 is het VlaTAM, na een lange verbouwing, weer voor het publiek geopend. Lees het artikel in NVBS Actueel van juni 2019. Voor meer informatie over het museum kijk op www.vlatam.be.

Brussel Tram Museum / Het Museum voor het Stedelijk Vervoer te Brussel (MSVB)

Naast de tentoonstelling van een uitgebreide statische collectie zijn er ook regelmatig ritten met historische trams vanaf het trammuseum naar Tervuren. Op rijdagen wordt de route gereden (Jubelpark -) Museum – Tervuren. Voor de kalender, dienstregeling en tarieven lees verder.

Brussel Tramsite Schepdaal (Herita open monumenten)

Het trammuseum is uitsluitend te bezoeken na reservering per email of telefoon. Voor de contactgegevens, kalender en tarieven klik hier.

Erezée – Lamorménil / Le Tramway Touristique de l’Aisne (TTA)

De TTA baat met dieseltrams een gedeelte van een in onbruik geraakte landelijke buurtspoorweg uit, dit spoor ligt diep in de provincie Luxemburg. Voor de dagen van verkeer, dienstregeling en tarieven lees verder of voor actuele meldingen op Facebook lees verder.

Gent

In de tramstad Gent is geen statisch trammuseum en tevens vinden er geen regelmatige ritten met historische trams plaats. Gentse museumtrams zijn wel te bewonderen op de Kustlijn.

Han-sur-Lesse / Tram van de grotten van Han

De Tram van Han is een historische tramlijn die de verbinding verzorgt met dieseltrams tussen het centrum van het dorp Han-sur-Lesse en de Grotten van Han in de provincie Namen. Lees verder. Vertrek naar de grotten is dagelijks april – oktober; voor november – maart zie de openingsuren.

Henegouwen / Association pour la Sauvegarde du Vicinal (ASVi)

Het museum biedt onderdak aan een dertigtal voertuigen van de NMVB (Nationale Maatschappij van Buurtspoorwegen) en er vinden regelmatig ritten met elektrische en dieseltrams plaats tussen Lobbes en Thuin. Af en toe worden speciale ritten met een Sm-tramstel georganiseerd over het tramnet van Charleroi. Voor de kalender, dienstregeling en tarieven lees verder of voor actuele meldingen lees verder.

Kustlijn Knokke – De Panne / TTO Noordzee – Transport Toerisme Ontspannig VZW

Af en toe rijden prachtig gerestaureerde tramstellen uit de tijd van toen, tussen de witte sneltrams van de Vlaamse Vervoersmaatschappij/De Lijn door. Jaarlijks terugkerende evenementen zijn “Tram aan Zee” met regelmatige ritten tussen het museum en Adinkerke, ‘Trammelant’, ‘Tramfestival’, ‘Kersttram’ en ‘Paastram’. Lees verder.

Luik / Museum voor het Openbaar Vervoer van Wallonië

Een prachtige statische collectie gevestigd in een voormalige tramremise. Lees verder.

LUXEMBURG

Musée de tramways et de bus de la ville de Luxembourg

Openingstijden en toegangsprijzen: lees verder.

DUITSLAND

Museumspoor- en tramlijnen in Duitsland – het hele jaar door – diverse plaatsen

Op vakantie in Duitsland en zin in een reis per bijzondere (historische) tram of trein of een (spoor)museumbezoek? Kijk dan snel op de websites van Eisenbahnwelt (klik daarna op de kaart) of Bahnnostalgie. Daarop staan bijvoorbeeld de dagelijks ritten van de smalspoorlijnen in Duitsland, maar ook bijzondere reizen en excursies, zowel op trein- als op tramgebied.

Strassenbahnmuseum Hannover

Bezoektijden van het museum op zon- en feestdagen tot 28 oktober. Lees verder.

Strassenbahnmuseum Dortmund Mooskamp

Het landelijk gelegen museum is op elke derde zondag van de maand geopend. Lees verder.

FRANKRIJK

Inmiddels is Frankrijk weer een land met veel trambedrijven maar aangezien dit veelal moderne bedrijven van recente datum zijn, zijn er veelal geen evenementen met museumtrams op de baan. Voor een overzichtskaart van de steden met een tram, bandentram, metro, VAL en trolleybus lees verder.

Lille / Tramway Touristique de la Vallée de la Deule (AMITRAM)

Op de toeristische museumlijn tussen Marquettes en Lambrechies vinden regelmatig ritten plaats met historische elektrische trams. Voor de kalender, dienstregeling en tarieven lees verder of voor actuele meldingen lees verder.

GROOT-BRITTANNIË

Museumtrams- en tramlijnen – het hele jaar door op diverse plaatsen

Op vakantie in Groot-Brittannië en zin in een reis per bijzondere (historische) tram of museumbezoek? Raadpleeg dan de website van British Trams Online. Daarop staan zowel de bijzondere ritten, evenementen en een overzicht van alle plaatsen waar (museum-) trams te vinden zijn. www.britishtramsonline.co.uk/diary.html.

London Transport Museum

Voor openingstijden en toegangsprijzen: www.ltmuseum.co.uk.

IERLAND EN NOORD-IERLAND

National Transport Museum of Ireland

Het Iarsmalann Náisiunta Iompair na hÉireann bevindt zich op het terrein van Howth Castle bij Dublin. Open in het weekend en op feestdagen. Voor meer informatie zie www.nationaltransportmuseum.org.

ZWITSERLAND

Verkehrshaus der Schweiz

www.verkehrshaus.ch.

Tram Museum Zürich

www.trammuseum.ch

Association genevoise du musée des tramways – Genève

www.agmt.ch.

Chemin de fer – Musée du Blonay-Chamby – Lausanne

www.blonay-chamby.ch.

Print Friendly, PDF & Email

Over de Railagenda

Deze Railagenda is een service van NVBS Actueel. Organisaties op railgebied die een evenement willen laten vermelden, kunnen dit via e-mail aan ons doorgeven.

Meld een evenement

De redactie van de Railagenda baseert de informatie op gegevens van derden en is niet verant­woordelijk voor eventuele onjuiste meldingen of voor het al dan niet doorgaan van een evenement, railreis of excursie. Raadpleeg voordat je naar een evenement of bijeenkomst gaat altijd eerst de website van de organisator.