Ook NVBS Actueel gaat met zomerreces

Tot nu toe verscheen NVBS Actueel stipt een week na het verschijnen van het NVBS-maandblad Op de Rails. De volgende editie van deze nieuwsbrief staat gepland voor de tweede helft van september. Het feit dat we twee maanden niet uitkomen, was ook de reden waarom deze editie van NVBS Actueel een week later verschijnt. Daardoor konden nog de laatste nieuwtjes worden meegenomen.

Aanvulling: de remise Lekstraat in Amsterdam (zoekplaatje)

Karel Hoorn reageert op de oplossing van het Zoekplaatje in het mei-nummer van NVBS Actueel: ‘De redactie komt op basis van de lezersreacties tot de conclusie dat dit de ingang van remise Lekstraat voorstelt. Daarom wil ik toch nog even reageren.
Niet zozeer op plaats en datum want die zijn goed, maar op het moment van de opname was dit niet de ingang van de remise. Er werd toen nog in- en uitgereden aan de andere kant, via de Lekstraat zelf. Dat verklaart ook het onzichtbaar zijn van de afbuigende rails. Die zijn er op dat moment gewoon niet. Wel is men daarvoor bezig met de in aanbouw zijnde portiersloge. Ik heb (nog) niet kunnen achterhalen wanneer precies die rails zijn gereedgekomen, ik denk eind 1930, begin 1931, wat onverlet laat dat de foto in 1930 genomen kan zijn.’

86 jaar later bij de remise Lekstraat

Frans Boom reageerde ook op de zoekplaat en zond een foto in van de achterkant van de Amsterdamse remise Lekstraat (de ingang) aan de Amsteldijk die op exact dezelfde plaats als de zoekplaat is genomen. We zien een van de slooptransporten van de laatste twaalf Blokkendozen (serie 780-816) op weg naar De Meern. De foto werd op 9 juni 2016 genomen en op de dieplader begint de 780 aan zijn laatste reis…

De 780 op weg naar de sloper in De Meern. Deze foto werd op exact dezelfde plek genomen als het zoekplaatje uit rond 1930. Foto: Frans Boom.

Vennbahn: geen (zichtbare) 2400-en meer in Raeren

De onder Vakantietip(s) in de maart-editie van deze nieuwsbrief beschreven Vennbahn blijft nieuws opleveren. Een van de bijzonderheden op het Belgische station Raeren aan de Vennbahn waren de drie ex-NS 2400-en die daar vroeger stonden. Medio april verhuisde in ieder geval de 2424 naar de Stoomtram Goes – Borssele. De 2454 vertrok naar de Vereniging tot Behoud van Spoormaterieel (BSH) in Haarlem en volgens Op de Rails van juni staat de 2413 (niet zichtbaar – red.) in de loods.

Vele jaren stonden er 2400-en in het Belgische Raeren aan de Vennbahn, zoals hier de 2413 en de 2424 op 14 augustus 2011 op een natte en mistige zomerdag. Foto: Oege Kleijne.

Nieuwe redacteur: Paul van Baarle

Met ingang van deze editie is Paul van Baarle toegetreden tot de redactie van NVBS Actueel. In de tramwereld is Paul van Baarle geen onbekende, mede dankzij de mooie foto’s die hij maakt. Pauls eerste grote bijdrage is de Vakantietip en die gaat in deze editie over het fraaie Wenen.

Gratis reizen voor 65-plussers in Hongarije

Wie als EU-burger op vakantie gaat naar Hongarije en de leeftijd van 65 jaar bereikt heeft, mag gratis met het openbaar vervoer reizen. Een paspoort als bewijs is een voorwaarde. Niet alle treinen zijn toegankelijk zonder betalen.
EU-staatsburgers van 65 jaar en ouder mogen gratis gebruik maken van de volgende diensten:

  • Het landelijke gewone treinverkeer, 2e klasse (met uitzondering van de eventuele plaatsreservering voor de sneltrein, Intercity en Intercity Rapid). Meer informatie op de site van de MAV
  • Interlokale busverkeer dat volgens dienstregeling rijdt
  • (Inter)lokale treinverkeer (o.a. HÉV)
  • Lokaal openbaar vervoer dat volgens dienstregeling rijdt (Meer informatie voor Boedapest hier),
  • Veerpont die volgens dienstregeling vaart.

Met dank aan: Ernst van Gulden.

Rover onderzoekt wensen jonge treinreizigers

Reizigersvereniging Rover onderzoekt in de maand juni de wensen van jonge treinreizigers in de leeftijd van 17 tot en met 26 jaar. De enquête is inhoudelijk opgebouwd uit drie verschillende categorieën vragen: gebruik, ervaringen en wensen.
De resultaten zullen uit dit onderzoek gebruikt worden om in gesprek te gaan met twee treinvervoerders en te spreken over mogelijke verbeteringen voor de aangeboden wifi-verbinding in hun treinen. Daarnaast worden de eindresultaten bekend gemaakt door middel van nieuwsberichten via verschillende digitale kanalen en een kort onderzoeksrapportje.

Niedersachsen Ticket vroeger geldig

In de vakantieperiode, 23 juni tot 3 augustus 2016, is het Niedersachsen Ticket voor 9 uur geldig.
Dit gebeurt bij wijze van proef omdat de opdrachtgever en de vervoerders er van uit gaan dat de treinen in deze periode in de spitsuren minder druk zullen zijn.
Het Niedersachsen Ticket is voor reizigers die via Bad Bentheim richting het noord-oosten reizen interessant. Het kan in alle RB (Regionalbahn), RE (Regional Express) en IRE (Interregio-Express) treinen worden gebruikt. De kaart is dus niet geldig in bijvoorbeeld de ICE en de IC/EC-verbindingen.
Het Niedersachsen Ticket is ook geldig in de bussen, die tussen Groningen, Nieuweschans en Leer de trein vervangen.
Kijk voor meer informatie op: niedersachsenticket.de.

Met het Niedersachsen Ticket, dat bij wijze van proef tot 3 augustus 2016 ook voor 9.00 uur geldig is, kunnen railliefhebbers de gehele deelstaat Niedersachsen per openbaar vervoer verkennen, bijvoorbeeld een rit maken met de Nord West Bahn van Osnabrück naar Wilhelmshaven. Treinstel NWB VT 505 te Osnabrück Hbf op 3 juli 2011. Foto: Sjoerd Bekhof.

Print Friendly, PDF & Email

En nog even dit…

In “En nog even dit…” staan aanvullingen op eerdere artikelen in NVBS Actueel, correcties op eventuele fouten en onvolkomenheden en andere zaken die niet in de vaste rubrieken thuishoren. Ook doet de redactie oproepen. Daarnaast komen reacties van lezers in deze rubriek, voor zover die een aanvulling of correctie vormen op eerder verschenen berichten in NVBS Actueel.