Eindredactie

– Oege Kleijne

Redactie:

– Paul van Baarle
– Sjoerd Bekhof
– Frits van Buren
– Derk Doeven
– Marius Hekker
– Nico Spilt

Vaste medewerkers:

– Ciril van Hattum
– Leo de Jong
– Gerhard Riesthuis
– Rutger Ruempol
– Marc Schmitz
– Brian Veltman
– Arno Verhagen
– John van der Wal

Aan dit nummer werkten verder mee:

– Janny Bonkenburg
– Arno Dijkhof
– Dirk Eveleens Maarse
– Hans de Haan
– Jan Haasdijk
– Roelof Hamoen
– Karel Hoorn
– Alfred Kleijn
– Harry Koopmans
– Evert van Laar
– Ad Lafort
– Frank Pennin
– Leo Riesthuis
– Matthijs Schreurs
– Gerrit van Straaten
– Erik Swierstra
– Bob Timmerman
– Jan Tromp
– Geert Wirken
– Martin Zijlstra

ISSN: 2543-0750

AUTEURSRECHT/
COPYRIGHT

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever (NVBS-bestuur) of eindredactie van NVBS Actueel. Auteursrecht op tekst, vormgeving en illustraties/foto’s wordt voorbehouden.

 

NVBS Actueel

Welkom op de voorpagina van NVBS Actueel, de nieuwsbrief van de NVBS, voor leden en niet-leden.
Nog geen (gratis) abonnee, meld u zich dan nu rechtsboven aan en ontvang de eerstvolgende NVBS Actueel als e-mail. 

 


Verenigingsnieuws

Vervroegde presentatie afdeling Rijnland in juni, de fotorondzending met Hondekoppen en trams, nieuwe website en logo voor Railforum, zoekplaatje van een NVBS-lid, hoofdbrekens over een Duitstalig vervoerbewijs en de presentatie van het fotoboek van Lodewijk Derens.
Lees verder.


Vakantietip: Brugge/Maldegem

Wie op vakantie gaat naar het Belgische Brugge of de Nederlandse Zeeuws-Vlaamse kust hoeft niet ver te rijden of te reizen om een bijzondere museumspoorlijn te zien: Maldegem – Eeklo van het Stoomcentrum Maldegem. Uiteraard veel Belgisch materieel, maar ook smalspoor. Lees verder.


Portret: Evert van Laar

Bij de NVBS-Railverzamelingen kennen ze hem allemaal: de 79-jarige Evert van Laar die een lange loopbaan bij de NVBS achter de rug heeft. Brian Veltman portretteerde deze railliefhebber die al heel jong het liefst de tram nam, ook al werd dat niet overal op prijs gesteld. Lees verder.


Duitsland – trein en tram

Op vakantie naar Noord- of Zuid-Duitsland? Dan geven Paul van Baarle en Matthijs Schreurs graag wat Railtips. Matthijs weet waar de oude diesellocs van de serie 218 nog rijden en Paul geeft tips waar de bejaarde “Dicken” in München te zien zijn. Lees verder.


Te leen in de NVBS-Bibliotheek

De geschiedenis van het openbaar vervoer in België in drie delen, een gloednieuw boek over de Rotterdamse treinenfabrikant Allan, een uitgave over het Milanese centraal station en een geschiedschrijving over Amerikaanse spoorwegen. Kortom, een greep uit de vele nieuwe aanwinsten van de NVBS-Bibliotheek. Lees verder.


Uit de winkel gelicht

De Tsjechische en Slowaakse spoorwegen, een uniek werk met zeer oude foto’s van voornamelijk Nederlandse stoomlocomotieven (foto), de geschiedenis van de tram in Groot-Brittannië en Ierland en de infrastructuur van de Britse Southern Railway. Dit is slechts een greep uit de vele noviteiten op boekengebied. Plus: de Eisenbahn Kurier komt met veel nieuwe dvd’s op de markt die bij de NVBS wel heel voordelig te verkrijgen zijn. Lees verder.


Extra! –  De IJmuider lijn

Alfred Kleijn ontdekte dat er over de ontwikkelingen rond de IJmuider lijn (Santpoort Noord – IJmuiden) het een en ander te melden is en komt met een aanvulling. Hij fotografeerde het laatste nieuws rond het laatste haltegebouwtje van deze vroegere spoorlijn. Lees verder.


Zoekplaatje – de antwoorden

Was de twijfel van het NVBS-Team Digitaal gerechtvaardigd? Was deze foto bij (Schiedam) Kethel gemaakt? De redactie kreeg verschillende reacties binnen, die niet allemaal eensluidend waren. En er is aanvullende informatie  over de Canadese stoomlocs uit het aprilnummer. Lees verder.


Zoekplaatje – de vragen

Ditmaal vier foto’s waarover het Team Digitaal van de NVBS graag aanvullende informatie krijgt van de lezers van NVBS Actueel. Over een optocht in Den Haag, een tram in een Groningse tuin en vragen over de locaties van stoomlocs in Nederland en Duitsland. Lees verder.


Link van de maand

Rijden de treinen? Dit is de centrale vraag op deze website, waarop een handige app, informatie over treinsamenstellingen, vertragingen etc. Geert Wirken tekent voor deze site die binnenkort een make-over krijgt. Lees verder.


Toen en…

In deze aflevering staan de Rotterdamse tram en de Euromast centraal en neemt Paul van Baarle de lezer mee terug naar de Maasstad van vroeger. Kijk wat er veranderde in ruim dertig jaar, over kleine Schindlers en grote Citadissen en een blik van bovenaf. Lees verder.


En nog even dit…

Correcties van fotobijschriften, aanvulling op de vakantietip van de museumlijn langs de Baie de la Somme (Frankrijk) en een drastische uitbreiding van de Railagenda (Spoor buitenland) met tientallen spoorevenementen in het voor Nederlanders meest populaire vakantieland: Frankrijk! Lees verder.


Railagenda

Onder de naam “Volgende halte” organiseert het Openluchtmuseum op 17 en 18 juni 2017 een weekend rondom het historisch stads- en streekvervoer. Met oude bussen, trams en unieke modelbanen. Dit jaar met de Haagse tram.
Foto: Nederlands Openluchtmuseum.
Lees verder.