VASTE MEDEWERKERS

Eindredactie:

– Oege Kleijne
– Nico Spilt (plv)

Redactie:

– Paul van Baarle
– Sjoerd Bekhof
– Frits van Buren
– Ernst van Gulden
– Marius Hekker

Aan dit nummer werkten verder mee:

– Ronald Boers
– Ronald Bokhove
– Janny Bonkenburg
– Hans Brouwer
– Dolf Dijkstra
– Dirk Eveleens Maarse
– Hans de Haan
– Roelof Hamoen
– Karel Hoorn
– Leo de Jong
– René Jongerius
– Gerrit Nieuwenhuis
– Simon Pellegrom
– Frank Pennin
– Marcel Rouweler
– Rutger Ruempol
– Marc Schmitz (agenda)
– Henriëtte Steenbergen
– Gerrit van Straaten
– Arno Verhagen
– Henk van Velden
– Ad Vijge
– Erwin Voorhaar
– John van der Wal (agenda)

ISSN: 2543-0750

AUTEURSRECHT/
COPYRIGHT

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever (NVBS-bestuur) of eindredactie van NVBS Actueel. Auteursrecht op tekst, vormgeving en illustraties/foto’s wordt voorbehouden.

NVBS Actueel

Welkom op de voorpagina van NVBS Actueel, de nieuwsbrief van de NVBS, voor leden en niet-leden.
Nog geen (gratis) abonnee, meld u zich dan nu rechtsboven aan en ontvang de eerstvolgende NVBS Actueel als e-mail. 


Verenigingsnieuws

Met onder meer de NVBS-Bibliotheek die nog losse nummers zoekt, een geslaagde eerste open dag van NVBS-Railverzamelingen, nog plaatsen vrij voor de Koningsdagexcursie, nieuwe Wisselexposities en ProRail-directeur Pier Eringa te gast op NVBS-ledenvergadering. Foto: ProRail. Lees verder.


Railreizen en excursies

De NVBS-Afdeling Twente organiseert een reis per Abellio-trein naar Essen voor een bezoek aan OKtoRail en reist verder naar Düsseldorf voor een tramrit met een ruim zestig jaar oude tram (inclusief bezoek aan een depot met oude trams). Wie mee wil, leest verder.


De karakteristieke reeks 451/452 rijdt zijn laatste rondjes als driedelig treinstel op de S41 (Praha-Libeň - Roztoky u Prahy). Hier komt een treinstel aan in Praha-Libeň op 18 augustus 2015. Foto: Ernst van Gulden

Vakantietip: Praag

Praag staat bekend als de gouden stad en eigenlijk geldt dat ook voor de afwisseling in het railgebonden vervoer. De stad is dus niet alleen een bezoek waard vanwege de mooie uitzichten, de vele bezienswaardigheden en de historische binnenstad. Lees verder.


Railtips: de ‘Hoek’ en oude trams in het Ruhrgebied

Het kan nog maar even: per trein naar Hoek van Holland of historisch verantwoord afscheid nemen op 26 maart. Een overzicht van de festiviteiten van deze toekomstige metrolijn. En: oude trams in het Ruhrgebied over een mooie en authentieke route.
Lees verder.


Avondje uit

Scandinavië heeft veel Nederlandse bewonderaars, onder wie ook railfans. De bijzondere natuur, het imposante ertsvervoer, de sfeer. Dat alles komt terug in een presentatie van NVBS-bestuurslid en Scandinavië-kenner Gerrit Nieuwenhuis die geregeld lezingen houdt. Lees verder.


Te leen in de NVBS-Bibliotheek

Boeken over de infrastructurele ontwikkelingen in Suriname, veertig jaar spoorwegfotografie en de West-Europese spoorweggeschiedenis. Ditmaal ook aandacht voor dvd’s die zich afspelen in Duitsland: over het tegengaan van ongelukken in de winter en over de buitengewoon zware naoorlogse jaren van het Duitse spoorwegbedrijf. Lees verder.


Uit de winkel gelicht

Een special over de Zweedse uitgeverij en boekhandel Frank Stenvalls Förlag die tal van bijzondere railboeken op de markt brengt. Niet alleen over Scandinavië of Zweden, maar ook over landen die ver van het Hoge Noorden liggen of spoorwegen met een bijzondere breedte. Soms in het Zweeds, soms in het Duits, vaker in het Engels. Lees verder.


Zoekplaatje – de vragen

Ditmaal aandacht voor foto’s van J.J. Overwater. Hoewel deze fotograaf alles minutieus documenteerde, ontbreken bij een hele serie foto’s over de Canadese spoorwegen, gemaakt in de jaren vijftig en zestig, alle gegevens. Ruim baan voor Canadaspecialisten. Lees verder.


Zoekplaatje – de antwoorden

Twee tramexperts staken de koppen bij elkaar. Er volgde aanvullend onderzoek en wat blijkt? Het was niet de juiste stoomtramlocomotief in de vorige editie. En… er kwamen uitstekend onderbouwde reacties op de beide foto’s van een Oostenrijks station. Lees verder.


Portret: Dolf Dijkstra

NS-machinist Dolf Dijkstra is vier werkdagen te vinden op elektrische treinstellen, heeft de bijnaam “Dieseldolf” en is gek van stoomtractie. Spoorfotografen herkennen hem als hij “de Dolf” doet. Hoe dat precies zit, legt hij met een glimlach uit. Lees verder.


Extra! De HOV-baan in Velsen

Te oordelen naar het aantal websites heeft de IJmuider lijn het hart van veel railliefhebbers gestolen. Dat is niet anders bij oud-NVBS-voorzitter Hans Brouwer. Hij pakte de fiets en nam een kijkje bij de voormalige spoorlijn in Velsen die per 1 april (geen grap) wordt geopend.
Lees verder.


Vacatures bij de NVBS

Vers uit de vereniging: vacatures! Voor een kandidaat-hoofdbestuurslid (let op 8 april is de ledenvergadering), voor een mediacoördinator die zich graag spin in het web voelt en voor hen die NVBS Actueel willen helpen op verschillende gebieden. Lees verder.


Link van de maand

Wie op zoek is naar de samenstelling van een Nederlandse reizigerstrein doet er goed aan de website OV-tijden.com te raadplegen. Daarop staan in de meeste gevallen de nummers van de treinstellen. Handig als je als spoorwegfotograaf een nummer van een lange trein hebt gemist. Lees verder.


Nieuw! Toen en…

Een nieuwe rubriek, waarin NVBS Actueel foto’s toont van een bijzondere plek in het railvervoer toen… en later. Harlingen Haven bijt het spits af. Zie hoe alles is veranderd en lees de bondige geschiedenis van een spoorwegom-geving, waarin emplacementen verdwenen… Lees verder.


En nog even dit…

Drie onderwerpen: de volledig vernieuwde Railagenda, Nico Spilt die Ton Pruissen opvolgt als beheerder van het NVBS-filmarchief en tot slot – om even te ontspannen – een filmpje, waarbij de rillingen over de rug lopen. 
Lees verder
.


Railagenda

Volledig vernieuwd, uitgebreider en met keuzemogelijkheden voor trein, tram, modelbouw in binnen- en buitenland. En met ditmaal als aandachtspunt – hoe kan het ook anders – het afscheid van de spoorlijn Schiedam Centrum – Hoek van Holland Strand. Lees verder.