NVBS Actueel

Welkom op de voorpagina van NVBS Actueel, de nieuwsbrief van de NVBS, voor leden en niet-leden.
Nog geen (gratis) abonnee, meld u zich dan nu rechtsboven aan en ontvang de eerstvolgende NVBS Actueel als e-mail.

Let op: de volgende NVBS Actueel verschijnt eind augustus/begin september.


Verenigingsnieuws NVBS

Een greep uit het vele nieuws: foto-expositie “Naast het spoor”, Lok Report-jaargangen gratis af te halen, Webwisselexpositie “Delft door de jaren heen”, verslag van de dag voor nieuwe leden, oproep voor interieurfoto’s, de Smalspoordag en het raadsel rond de Umbauer opgelost (foto). Lees verder.

 


Railreizen en -excursies

Zin in een spoorzoektocht in Zuid-Beveland en Zeeuws-Vlaanderen? Of deelnemen aan de tiendaagse Flexreis naar het Franse Lyon en omgeving? Beide worden uitgebreid beschreven in deze rubriek. En boeken kan al vanaf 1 juli.
Lees verder
.

 


Vakantietip: Dinant (B)

Onder de titel Langs de Maas in België en Frankrijk/Toeristisch sporen tussen bier en bronwater nemen Arno Verhagen en Marc Schmitz de lezer mee naar het schitterende gebied langs de Maas in België. In deze aflevering alleen België. In de volgende gaat het ook naar Frankrijk. Lees verder.

 


Portret: Pier Eringa

Een exclusief interview en portret van ProRail-president-directeur Pier Eringa over het “spoorboekloos” rijden en zijn ambitieuze plannen voor het Nederlandse spoorwegnet. Plus antwoord op vragen over het dragen van hesjes en wie hij eigenlijk als klanten van ProRail beschouwt.
Lees verder.


Railtip: Oostenrijk

“Nostalgeren” met zestig jaar oude treinen? Reis dan naar de Vorchdorferbahn, want op deze 15,6 kilometer lange normaalspoorlijn van Lambach naar Vorchdorf-Eggenberg wordt de personendienst uitgevoerd met uitsluitend treinen van meer dan zestig jaar oud. Lees verder.

 


Te leen in de NVBS-Bibliotheek

Ditmaal drie nieuwe aanwinsten van de NVBS-Bibliotheek. Een boek over de bouw van Mallet-locomotieven voor Java, een boek als ode aan bijzondere treinen, stations en architectonische hoogstandjes, en een eveneens te lenen dvd over Cuba. Lees verder.

 


Uit de NVBS-winkel gelicht

De afgelopen maanden zijn weer vele nieuwe boeken en dvd’s verschenen op railgebied, die hun plaats hebben gevonden in de NVBS-winkel en in de webshop. Ditmaal ligt de nadruk meer op trein dan op tram. Onderwerpen: oude en nieuwe Duitse locs, oude Scandinavische treinen etc. Lees verder.

 

 

 

 

 

 

 


Archiefnieuws

De Stichting NVBS-Railverzamelingen krijgt vaak interessante schenkingen. Een mooi voorbeeld vormen de vijf grote verhuisdozen met dienstregelingen van Nederlandse posttreinen en van andere treinen waarin post werd vervoerd. Een unieke collectie. Lees verder.

 


Vacatures

Vacatures voor vrijwilligers te kust en te keur bij de NVBS. Bijvoorbeeld voor een enthousiaste webredacteur bij de Dienst Ondersteuning Informatievoorziening. Deze helpt de NVBS-websites onderhouden. Lees verder.

 


Zoekplaatjes – de antwoorden

De discussie over onder meer de 5500 in de sloot tijdens of net na de Tweede Wereldoorlog blijft de gemoederen bezighouden. Daarnaast kwamen er bruikbare antwoorden met aanvullende informatie. Bijvoorbeeld over de beide stoomlocs zijn de locaties bekend. Lees verder.

 


Zoekplaatjes – de vragen

Een “bak” van een Utrechtse tram in gebruik als vakantiehuisje, een goederenwagen van de Limburgsche Tramweg-Maatschappij, een heel pittige vraag over coupérijtuigen en tot slot een uitdaging voor Luxemburgkenners. Vier foto’s met de vragen: waar en wanneer? Lees verder.

 


Website van de maand: NOLS

Wie de afkorting NOLS niets zegt en toch geïnteresseerd is in spoorweggeschiedenis, zou direct een kijkje moeten nemen op deze website over de lokaalspoorwegen in het noordoosten van Nederland. Een uitgebreide site, want uitgeprint gaat het volgens de webmaster om niet minder dan 700 velletjes A4. Lees verder.


Toen en…

Paul van Baarle neemt de liefhebbers van Rotterdamse trams mee naar Roemenië met recente en uit de jaren negentig daterende foto’s van dezelfde locaties. Bijzonder hoe het straatbeeld in zo’n 25 jaar veel of nauwelijks kan veranderen. Tijdreizen door Roemenië. Lees verder.

 


En nog even dit…

Een foto van een “Blauwe Engel” in Zetten-Andelst met een verkeerd bijschrift levert een schat aan informatie op. En: het Nationaal Kampioenschap Treintrekken (foto: Tim Goorman) en voor de broodnodige ontspanning reizen we virtueel af naar… Lees verder.

 


Railagenda

De NVBS organiseert op 29 juli een middag rond het thema “smalspoor” met onder meer lezingen en een presentatie over het smalspoormuseum Leiden Katwijk. Verder in de NVBS-winkel en -bibliotheek boeken en dvd’s over smalspoor. Ook niet-leden zijn van harte welkom. Toegang: gratis! Lees verder.

Eindredactie:

– Oege Kleijne

Redactie:

– Paul van Baarle
– Sjoerd Bekhof
– Frits van Buren
– Derk Doeven
– Marius Hekker
– Nico Spilt

Vaste medewerkers:

– Ciril van Hattum
– Leo de Jong
– Gerhard Riesthuis
– Rutger Ruempol
– Marc Schmitz
– Brian Veltman
– Arno Verhagen
– John van der Wal

Aan dit nummer werkten verder mee:

– Roef Ankersmit
– Gert Jan Binkhorst
– Ronald Bokhove
– Janny Bonkenburg
– Frans Boom
– Emile Bruggeman
– Pier Eringa

– Tim Goorman
– Hans de Haan
– Evert Heusinkveld
– Historische Vereniging
   Hardenberg
– Gert-Jan Hondelink
– Karel Hoorn
– Alfred Kleijn
– Evert van Laar
– Kees van de Meene
– Paul Muré
– Gerrit Nieuwenhuis
– Cees Pols
– Henriëtte Steenbergen
– Gerrit van Straaten
– Maurits van den Toorn
– Jan Tromp
– Jan Vogels
– Willem Jan Wiebosch
– Robert van Wissen

CONTACT

nieuwsbrief@nvbs.com

ISSN: 2543-0750

AUTEURSRECHT/
COPYRIGHT

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever (NVBS-bestuur) of eindredactie van NVBS Actueel. Auteursrecht op tekst, vormgeving en illustraties/foto’s wordt voorbehouden.