Oostenrijk: nostalgie met
zestig jaar oude treinen

De Oostenrijkse spoorwegmaatschappij Stern & Hafferl stond er vroeger om bekend te grossieren in (oer-)oude treinen op haar smalspoor- en normaalspoorlijnen. Inmiddels heeft echter ook bij Stern & Hafferl de modernisering ertoe geleid dat alleen op de 15,6 kilometer lange normaalspoorlijn van Lambach naar Vorchdorf-Eggenberg (Vorchdorferbahn) de personendienst wordt uitgevoerd met uitsluitend treinen van meer dan zestig jaar oud.

door Paul van Baarle

Op deze Vorchdorferbahn worden momenteel de volgende oudjes ingezet:

  1. Twee treinstellen die door Stern & Hafferl werden gekocht van de Duitse Köln-Frechen-Benzelrather Eisenbahn (KFBE) en voorheen dienstdeden op de Linzer Lokalbahn (Oostenrijk). Deze combinaties van stuurstand- en motorwagen werden gebouwd door de firma Westwaggon in 1953 en worden nu voornamelijk gebruikt voor het scholierenvervoer.

Onder weersomstandigheden die nog niet aan de zomer doen denken werd treinstel ES 22.236/ET 22.136 ingezet voor een scholierenrit op 28 april 2017. Foto: Paul van Baarle.

  1. Motorwagen 22.106 die sinds september 2016 is overgekomen van de Linzer Lokalbahn en gebouwd werd door het Oostenrijkse Simmering-Graz-Pauker (SGP) in 1951.

ET 22.106 van de Linzer Lokalbahn (LILO) passeert de halte Kößlwang op weg van Vorchdorf-Eggenberg naar Lambach, 27 april 2017. Foto: Paul van Baarle.

  1. Twee motorwagens die in 1953 en 1956 door Westwaggon en Rastatt geleverd werden aan de Duitse Extertalbahn en later door Stern & Hafferl werden overgenomen.

De voormalige Extertalbahnwagen ET 20.111 arriveert bij de halte met de wel zeer korte naam Au, 28 april 2017. Foto: Paul van Baarle.

Het is raadzaam de Vorchdorferbahn op een werkdag en bij voorkeur buiten de schoolvakanties te bezoeken, waardoor de kans het grootst is alle verschillende materieelsoorten daadwerkelijk in dienst aan te treffen.

Handige links:

Informatie, kaart en dienstregeling van de Vorchdorferbahn.

Materieelpark Stern & Hafferl (Wikipedia).

Geschiedenis van de firma Stern & Hafferl (Wikipedia).

Print Friendly, PDF & Email

Railtips

In deze rubriek geven we tips over mooie fotopunten, maar ook over materieel of infra dat dreigt te verdwijnen. Over trein, tram en metro, in binnen- en buitenland. Wie zelf een tip voor de lezers heeft en die van een uitstekende foto kan voorzien, nodigen wij uit die Railtip  aan de redactie mailen: 

Meld een Railtip aan