Eindredactie:

– Oege Kleijne
– Nico Spilt (plv)

Redactie:

– Sjoerd Bekhof
– Frits van Buren
– Ernst van Gulden
– Marius Hekker

Vaste medewerkers:

– Leo de Jong
– Gerhard Riesthuis
– Rutger Ruempol
– Arno Verhagen
– John van der Wal

Aan dit nummer werkten verder mee:

– Wouter Adriaanse
– Ronald Boers
– Ronald Bokhove
– Janny Bonkenburg
– Pieter Bosch
– Michiel ten Broek
– Emile Bruggeman
– Colour Rail
– Peter Doove
– Dennis te Dorsthorst
– Nelleke Feenstra
– Marius Hekker
– Evert Heusinkveld
– Karel Hoorn
– Leo de Jong
– Sam de Lange
– Victor Lansink
– Huig van der Marel
– René Platjouw
– Hans van Poll
– Wim Pollaert
– Gerhard Riesthuis
– Het Spoorwegmuseum
– Stichting Museum Materieel Railion
– Peter van der Vlist
– Het Volksbuurtenmuseum
– Ron Westerbeek
– Frans Wilshaus

CONTACT
nieuwsbrief@nvbs.com

ISSN: 2543-0750

AUTEURSRECHT/
COPYRIGHT

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever (NVBS-bestuur) of eindredactie van NVBS Actueel. Auteursrecht op tekst, vormgeving en illustraties/foto’s wordt voorbehouden.

Welkom op de voorpagina van NVBS Actueel, de nieuwsbrief van de NVBS, voor leden en niet-leden.
Nog geen (gratis) abonnee, meld u zich dan nu rechtsboven aan en ontvang de eerstvolgende NVBS Actueel als e-mail.


Verenigingsnieuws NVBS

Bezoekersrecord voor de afdeling Twente; NVBS’ers die 60 jaar lid zijn in het zonnetje gezet en solderen bij de afdeling modelbouw. Slechts een greep uit de vele onderwerpen. Lees verder.


Het zoekplaatje en de oplossing

‘Tja, inderdaad, voor de hand liggend’, was de reactie van de redactie, toen ze de vermoedelijk oplossing zagen. Lees verder.


Portret: Dennis te Dorsthorst

Hij is een van de weinige railliefhebbers met een drone en deelt zijn ervaringen. NVBS Actueel zet Dennis te Dorsthorst in de spotlights. Lees verder.


Website van de maand: Railtrash

Victor Lansinks website Railtrash bevat een groot aantal beeldverslagen van tochten langs vaak allang vergeten spoorlijnen. Maar waarom toch die Chinees? Lees verder.


Archiefnieuws: Tramwegen in en rond de Achterhoek

Op zoek naar informatie over trams in de Achterhoek of rond Deventer en Zutphen? Dan vormt de NVBS een uitstekend startpunt. Lees verder.


Excursies en railreizen: Spoorwandelreis en Koningsdagrit

De achtergronden van het fenomeen spoorwandelreizen en de aankondiging van een reis naar Zwitserland. Plus: waar gaat de Koningsdagrit naartoe? Lees verder.


Avondje uit

Spoorwegnostalgie (NS) bij de NVBS-afdeling Drechtsteden (Dordrecht), Toelating van spoorwegmaterieel bij de afdeling Oost (Arnhem) en Stoom in het Verenigd Koninkrijk bij Hart van Brabant (Tilburg). Lees verder.


Te leen: voor elk wat wils

Batterijtractie in de negentiende eeuw, smalspoor in de vroegere Sovjet Unie, spoorwegrariteiten in Duitsland, trams in de voormalige Hongaars-Oostenrijkse republiek. Een greep uit de nieuwe aanwinsten van de bibliotheek. Lees verder.


Uit de winkel gelicht: tweedehandjes

De NVBS-Winkel bezit een omvangrijke tweedehandsafdeling. Twee recensies van oudere maar lezenswaardige boeken. En ook: zeer oude dienstregelingen van de Nederland(sch)e Spoorwegen. Voor de verzamelaar. Lees verder.


Nieuw: Vakantietip(s): Shay-locomotieven

Ooit gehoord van Shay-locomotieven? Nog enkele rijden er in de VS. Prima te combineren met de toch al geplande of een nog te boeken vakantie en verschillende toeristische attracties. Lees verder.


Links van de maand: Zevenaar – Oberhausen

Driesporig van Zevenaar tot net voor Oberhausen Hbf. Een stukje geschiedenis en twee websites met alle details over dit omvangrijke project. Lees verder. Lees verder.


Een nieuwe regelmatig terugkerende rubriek: Op bezoek bij…

De NVBS-afdeling Noord bijt het spits af. Lees verder.


Weer nieuwe vacatures

Het aantal vacatures bij de NVBS – het gaat om vrijwilligers – blijft toenemen. Logisch, want de vereniging wordt steeds actiever. Voor wie het leuk vindt zijn of haar railliefhebberij te verrijken bij de jubilerende – 85-jarige(!) – NVBS. Lees verder.


Railagenda (binnen- en buitenland)

Veel modelbouwbeurzen en -evenementen, maar ook andere railactiviteiten keren langzaam terug uit hun winterslaap, zoals ritten bij de Stoomtram Hoorn – Medemblik (foto: Wouter Adriaanse). Lees verder.