NVBS-afdeling Noord, een rondreizend circus

door Pieter Bosch *)

De meeste afdelingen binnen de NVBS hebben een vaste locatie voor hun maandelijkse bijeenkomsten, meestal een centrale plaats binnen het gebied dat ze bedienen. Een uitzondering op deze regel vormt de afdeling Noord met niet minder dan zes locaties, door de voorzitter van de NVBS-afdeling Zwolle gekscherend “het rondreizende circus van Noord” genoemd. Maar waarom eigenlijk?
De afdeling Noord beslaat een vrij groot gebied. Zij bedient de provincies Friesland, Groningen, Drenthe en het stuk van Overijssel dat ten noorden van de Dedemsvaart ligt. Daarmee is NVBS-Noord de afdeling met het grootste oppervlak, wat automatisch ook zorgt voor grote afstanden. Tegelijkertijd is het openbaarvervoernetwerk een stuk minder dicht dan in bijvoorbeeld de Randstad en de frequenties zijn ook lager.

Op de Facebookpagina van de Afdeling Noord krijgen de lezers ook tips over bijzondere treinritten in de drie noordelijke provincies, zoals speciale treinritten naar Stadskanaal in het kader van het evenement “Mussailkanaal”. Hier staan Arriva-treinstellen op zaterdag 1 augustus 2015 te Stadskanaal.
Foto: Pieter Bosch.

Spreiding over de regio

Om de maandelijkse bijeenkomsten van de NVBS toch voor iedereen binnen redelijke afstand en reistijd bereikbaar te houden, heeft het bestuur meer dan tien jaar geleden besloten de bijeenkomsten te spreiden over de regio. Want voor een reis van bijvoorbeeld Winschoten naar Meppel ben je behoorlijk lang onderweg, om nog maar te zwijgen over de prijs van je treinkaartje. De reguliere bijeenkomsten worden tegenwoordig afwisselend gehouden in Meppel, Leeuwarden, Buitenpost en Coevorden. Daarnaast worden er bij gelegenheid ook andere locaties bezocht, zo zijn er in 2016 bijvoorbeeld ook bijeenkomsten in Emmen op zaterdag 1 oktober en in Zuidbroek op donderdag 13 oktober.

Samenwerking

Wie de kaart goed bekijkt zal tot de conclusie komen dat Leeuwarden en Buitenpost relatief dicht bij elkaar liggen, dat komt omdat de afdeling Noord circa drie jaar geleden vanuit de stad Groningen naar Buitenpost moest uitwijken omdat er destijds geen geschikte en betaalbare locatie in de stad Groningen voorhanden was. Dat dit jaar ook bijeenkomsten in Emmen en Zuidbroek gepland staan, is mogelijk dankzij uitnodigingen van lokale organisaties als het Noord-Nederlands Trein- en Tram- Museum in Zuidbroek en de Modelspoorgroep Zuid-Oost Drenthe in Emmen. De afdeling Noord verschilt in dit opzicht van sommige andere NVBS-afdelingen omdat op regelmatige basis overleg plaatsvindt met andere verenigingen en organisaties in het noorden die ook actief zijn op het gebied van treinen en soms ook bussen, het zogenaamde OOV-overleg. Hierin zitten naast lokale bestuursleden van NVBS ook vertegenwoordigers van modelspoorverenigingen, de STAR, het bus museum, het museum in Sneek, etc. In dit overleg worden onder andere onze agenda’s besproken, om te voorkomen dat er te veel op dezelfde dag wordt georganiseerd; we vissen tenslotte allemaal in dezelfde vijver. Ook worden daar onderling informatiefolders verspreid. Op zulke uitnodigingen van andere verenigingen gaat de afdeling Noord in, want wie weet levert het nieuwe leden op en op deze manier maken de leden kennis met nieuwe locaties die mogelijk ook geschikt zijn voor toekomstige bijeenkomsten. Bij de bijeenkomst in Zuidbroek is er tevens gelegenheid het museum te bezichtigen en in Emmen kan de modelbaan bewonderd worden. Meer details over de bijeenkomst in Emmen worden nog bekendgemaakt in Op de Rails, de NVBS-website en de Facebookpagina van de afdeling Noord.

Meestal op de zaterdagmiddag

Maar ook in het tijdstip van onze bijeenkomsten wijkt de afdeling Noord af van andere afdelingen, want de bijeenkomsten vinden op de zaterdagmiddag plaats, waar andere afdelingen op een doordeweekse avond zitten. Ook dat heeft te maken met de reisafstand en de treinfrequenties, want als een bijeenkomst om half vijf ’s middags afgelopen is kan iedereen nog fatsoenlijk thuis komen. ′s Avonds laat zal dat niet altijd lukken, zeker niet als je nagaat dat de laatste trein van Leeuwarden naar Stavoren al om 21:20 uur gaat.

Van harte welkom

Kortom, een rondreizend circus dat zijn deuren ook graag ter kennismaking openzet voor niet-leden. Namens de NVBS-afdeling Noord zeggen wij: Kom eens langs! Het programma is te vinden op website van de NVBS onder afdeling Noord en is tevens als pdf te downloaden. Uiteraard is dit ook te vinden op Facebook, adres: www.facebook.com/NVBSNoord. Op deze pagina staan niet alleen het programma van de afdeling Noord en eventuele wijzigingen, maar af en toe ook leuke spoornieuwtjes uit de regio. Kortom: van harte welkom!

*) Pieter Bosch is de voorzitter van de afdeling Noord van de NVBS.

Print Friendly, PDF & Email

NVBS-afdelingen

De NVBS is opgedeeld in afdelingen, die elk een bepaalde regio of doelgroep bedienen. Elke afdeling organiseert op regelmatige basis bijeenkomsten met een bepaald thema. Een spreker laat foto’s, dia’s of filmmateriaal zien van verre reizen of dichtbij huis, over treinen, trams, techniek, kaartsoorten of infrastructuur. Deze bijeenkomsten zijn ook een ideale gelegenheid om andere trein- en tramliefhebbers te ontmoeten en informatie uit te wisselen, iets te leren over een onderwerp en bovenal is het er altijd gezellig.