NVBS Actueel

Welkom op de voorpagina van NVBS Actueel, de nieuwsbrief van de NVBS, voor leden en niet-leden.
Nog geen (gratis) abonnee, meld u zich dan nu rechtsboven aan en ontvang NVBS Actueel als e-mail.


Verenigingsnieuws

Een greep uit het nieuws: kortingsregeling NVBS-leden, oud-politicus en railliefhebber Henk Koning overleden, unieke stukken tijdens NVBS-veiling, zoekplaatje van een NVBS-lid en open dag NVBS-Railverzamelingen, onder meer met unieke foto’s. Lees verder.


Portret: Hans de Herder

NVBS-erelid, amateur-historicus, publicist en spoor- en tramliefhebber Hans de Herder kreeg bekendheid door zijn vele publicaties over trams en industrielocomotieven. Wat dreef deze oud-NS’er om zulke standaardwerken te maken? Een uitgebreid interview met veel historische foto’s.

Op de foto de geportretteerde tijdens een reis in Denemarken, vermoedelijk opgenomen eind jaren veertig van de vorige eeuw (fotograaf onbekend: collectie Gerard de Graaf). Lees verder.


Vakantietip: Samedan (CH)

Nog op zoek naar een wintersport-bestemming die goed combineert met spoorse bijzonderheden? Kies dan voor het Zwitserse Samedan en omgeving, want daar is het goed skiën en langlaufen, maar er valt ook het nodige te beleven met de Rhätische Bahn.Lees verder.


Te leen in de NVBS-Bibliotheek

Uit de vele nieuwe aanwinsten een greep: een kloek boek over kunst en spoor met afbeeldingen van schilderijen van wereldberoemde kunstenaars, high speed in the low lands, Duitse stations en de S-Bahn van Berlijn. Kortom: voor elk wat wils.Lees verder.


Uit de winkel gelicht

Veel nieuwe boeken en dvd’s in de NVBS-Winkel en webwinkel, waaronder werken over turbolocomotieven, de meest recente ontwikkelingen op tramgebied, Amerikaanse spoorweggeschiedenis en last but not least een dvd over 50 jaar Plan V.
Lees verder.


Zoekplaatje: de vragen

Ditmaal opnieuw twee foto’s waarvan niet duidelijk is waar ze zijn genomen. Een zogeheten Eierkopf van de Duitse spoorwegen en een stoomtramlocomotief ergens in Nederland. Wie het weet, reageert. Lees verder.


Zoekplaatje: de antwoorden

Een bijzondere historische afbeelding van een wachterswoning met blokpost op een onbekende plaats in Nederland en een foto van een smalspoortrein in het fraaie Oostenrijk. De redactie van NVBS Actueel kreeg weer veel reacties binnen. Benieuwd?
Lees verder.


Avondje uit

Kriskras door het Oostblok na de val van het IJzeren Gordijn, een presentatie van Paul Muré in Utrecht en La grande vitesse française met veel TGV staat op het programma bij de afdeling Twente, een presentatie van Ambrosius Waanders.
Lees verder.


Archiefnieuws

NVBS-Railverzamelingen heeft de beeldbank (met digitale historische foto’s en tekeningen) met duizenden afbeel-dingen uitgebreid. Daaronder veel oude tramfoto’s en unieke emplacementsteke-ningen van de Nederlandsche Rhijn-spoorweg-Maatschappij. Lees verder


Railreizen en excursies

Een excursie naar de restanten van de Gooische Stoom in april, voorafgaand aan de algemene ledenvergadering van de NVBS, en een rondreis door Roemenië in mei met als reisdoelen onder meer: oude Rotterdamse trams en Wadlopers. Snel inschrijven is geboden. Lees verder.


Link van de maand

Liefhebbers van Britse trams en lightrail vinden alle informatie over de moderne trambedrijven en hun materieel op British Trams Online. Naast materieeloverzichten per bedrijf biedt deze handige website 650 fotoseries en nog veel meer. Lees verder.


Extra! – Langs de Maaslijn…

Langs de Maaslijn (Nijmegen – Venlo – Roermond) staan nog tal van oude stationsgebouwen. Roelof Hamoen brengt ze in beeld en geeft een bondige geschiedenis, waarvan één stationsgebouw zelfs de kranten haalde als wietkwekerij. Lees verder.


En nog even dit…

Onderzoek onder railliefhebbers, de vormgeving van NVBS Actueel, een hypnotiserende treinenfilm en wel of geen hesjes voor railhobbyisten? Lees verder.


Railagenda

Ook in de winter staan nog veel spoorse activiteiten op het programma, zoals tentoonstellingen, waaronder “Blik op het Spoor”, een expositie met modelbaan over blikken treinen in het Noord-Nederlandse Trein- en Trammuseum in Zuidbroek.
Lees verder.


Print Friendly, PDF & Email
VASTE MEDEWERKERS

Eindredactie:
– Oege Kleijne
– Nico Spilt (plv)

Redactie:
– Paul van Baarle
– Sjoerd Bekhof
– Frits van Buren
– Ernst van Gulden
– Marius Hekker

MEDEWERKERS
Aan dit nummer werkten mee:

– Ambrosius Baanders
– Mark Beijlsmit
– Ronald Bokhove
– Janny Bonkenburg
– Martin Bos
– Ab van Donselaar
– Han Duijve
– Gerard de Graaf
– Koos Hagers
– Roelof Hamoen
– Ciril van Hattum
– Erik Herbschleb
– Hans de Herder
– Karel Hoorn
– Leo de Jong
– Kees de Jonge
– René Jongerius
– Pierre Julien
– Jacques Klok
– Jan Looijesteijn
– Paul Muré
– Jaap Nieweg
– Frank Pennin
– Rowin Penning
– Gareth Prior
– Marius van Rijn
– Hans de la Rive Box
– Rutger Ruempol
– Marc Schmitz (agenda)
– Remmo Statius Muller
– Gerrit van Straaten

CONTACT
nieuwsbrief@nvbs.com