VASTE MEDEWERKERS

Eindredactie:

– Oege Kleijne
– Nico Spilt (plv)

Redactie:

– Paul van Baarle
– Sjoerd Bekhof
– Frits van Buren
– Ernst van Gulden
– Marius Hekker

Aan dit nummer werkten verder mee:

– Roef Ankersmit
– Huub Baardemans
– Jan Beers
– Gert Jan Binkhorst
– Ronald Bokhove
– Julian de Bondt
– Arjen van der Donk
– Ab van Donselaar
– Dirk Eveleens Maarse
– Hans de Haan
– Jan Haasdijk
– Roelof Hamoen
– Ciril van Hattum
– Karel Hoorn
– Jan de Jong
– Leo de Jong
– Corina de Jongh
– René Jongerius
– John Krijgsman
– Douwe Krijnen
– Serge Lichtenberg
– Frans van Loevezijn
– Kees van de Meene
– Jan Noorlander
– René Platjouw
– Kees Pronk
– Gerhard Riesthuis
– Marcel Rouweler
– Rutger Ruempol
– Marc Schmitz (agenda)
– Henriëtte Steenbergen
– Brian Veltman
– Erwin Voorhaar
– John van der Wal (agenda)
– Gerard Wierckx
– Leo Zilverentant

NVBS Actueel

Welkom op de voorpagina van NVBS Actueel, de nieuwsbrief van de NVBS, voor leden en niet-leden.
Nog geen (gratis) abonnee, meld u zich dan nu rechtsboven aan en ontvang de eerstvolgende NVBS Actueel als e-mail. 


VN-08 NZH 042

Verenigingsnieuws

Een greep uit het nieuws: help de bibliotheek aan ontbrekende tijdschriften, veel extra voordeel in de NVBS-Webwinkel, een miniverslag van de eerste NVBS-veiling, spoorzoeken met Google Earth, open dag NVBS-Railverzamelingen. Plus: oplossing van het zoekplaatje (foto). Lees verder.


railreizen 02 Mat 54 766 Haarlem 17-12-2016 14 Erwin Voorhaar klein

Railreizen en excursies

De Stichting NVBS-Excursies organiseert op Koningsdag 2017 de inmiddels traditionele excursie. Het wordt een verrassingsrit met Hondekoptreinstel 766 naar plaatsen waar dit type treinstel vroeger niet vaak kwam. Uiteraard met fotostops. Lees verder.


Logo-Railtech-Europe-Utrecht-2017

Extra! – Railtech Europe 2017

Eind maart kunnen railliefhebbers de vakbeurs Railtech Europe 2017 in de Utrechtse Jaarbeurs bezoeken. Tijdens die beurs organiseert Railforum tal van zeer specialistische workshops. Een voorlopig programma voor de echte specialisten.
Lees verder.


NVBSNwsbrfFeb17Knipping

Te leen in de NVBS-Bibliotheek

Een boek over spoorwegen uit 1834 (!), de rol van de trein in oorlogen, het Belgische lokaallijntje van Binche naar Solre-sur-Sambre en een uitgave over het materieel van de S-Bahn in Berlijn en de (Oost-¬) Duitse spoorwegen uit 1982. Vier bijzondere nieuwe aanwinsten. Lees verder.


164-0047-SwissRailwayMotivePower

Uit de winkel gelicht

Nieuwe uitgaven in de NVBS-Winkel. Een bijzonder boek over de opkomst en ondergang van Britse spoorwegemplacementen, een handige uitgave over het Zwitserse spoorwegmaterieel, de Britse spoorweghuisstijl en de historie van de Montenegrijnse spoorwegen. Lees verder.


railtips 01 20170119-1138 copy

Railtips: Kampen en de Harz

Het kan nog: foto’s maken van Buffels op de lijn Zwolle – Kampen zonder dat er bovenleiding hangt, maar dat duurt niet lang meer. En wat verder weg: een rit maken met een oud motorrijtuig dwars door de Duitse Harz. Lees verder.


vakantietip 01 20170108-JDB

Vakantietip: Innsbruck

Wie in de buurt in het Oostenrijkste Tirol gaat wintersporten, kan een dagje Innsbruck doen, want er valt veel te beleven: monumenten, musea, shoppen, maar er is zeker ook veel op trein- en (interlokaal) tramgebied.
Lees verder.


website 02 20170128

Website van de maand

Wie op zoek is naar nieuws over de Haagse tram, indrukken wil hebben van het leven van een trambestuurder en video’s over trams wil bekijken, kan onder meer terecht op de website “De Digitale Tram” van Hagenaar Kees Pronk. Lees verder.


DIA101421-050-0630-11

Zoekplaatje – de antwoorden

De beide foto’s die in de januari-editie van 2017 stonden en waarvan niet duidelijk was waar ze waren genomen, bleken een flinke uitdaging voor de lezers. Want stond die stoomtramlocomotief in Rijnsburg en was de Eierkopf gefotografeerd in Braunschweig?
Lees verder.


zoekplaatje1

Zoekplaatje – de vragen

Twee nieuwe foto’s van fotograaf H.H. Luijendijk, waarvan slechts beperkt gegevens bekend zijn en waarover het Team Digitaal een prangende vraag heeft: in welk station zijn de foto’s genomen? Eén ding is zeker: het is ergens in Oostenrijk. Lees verder.


op bezoek bij 2 - Jan Noorlander IMG_6511

Op bezoek bij…

De NVBS-afdeling Noord-Holland Noord houdt haar bijeenkomsten in het stationsgebouw van de Stoomtram Hoorn – Medemblik. Brian Veltman ging op bezoek en geeft een impressie van deze gastvrije afdeling.
Lees verder.


avondje uit 01 Afd_Kennemerland_29

Avondje uit

René Platjouw geeft bij de NVBS-afdeling Kennemerland een presentatie over wat NVBS-Railverzamelingen allemaal in huis heeft. In de presentatie van Sjoerd Bekhof bij de afdeling Rijnland staan de spoorse ontwikkelingen in Duitsland centraal.
Lees verder.


zhesm1

En nog even dit…

Het onderzoek naar de behoeften van railliefhebbers heeft al meer dan duizend ingevulde enquêtes opgeleverd. Verder een boeiende blog over de railhistorie en nieuws over een crowd funding-actie om een oud Nederlands elektrisch motorrijtuig uit Oost-Duitsland terug te halen. Lees verder.


on traxs - spoorwegmuseum

Railagenda

Tal van winterse railreizen, maar ook heel veel modeltreinenbeurzen. Een heel opvallende: On TraXS! 2017. Schitterende modelbanen in een entourage van oude museumtreinen in het Spoorwegmuseum in Utrecht op 10, 11 en 12 maart 2017. Foto: Spoorwegmuseum.
Lees verder.