De Digitale Tram: veel nieuws en video’s

Veel nieuws over de (Haagse) tram, fotografische indrukken van het werkzame leven van een trambestuurder en een uitgebreid videoarchief met historische opnamen en dat alles in een supereenvoudige vormgeving. Dat is de website De Digitale Tram waarvan de bezitter ook de gelijknamige Facebook-pagina beheert. Welkom in de wereld van de moderne tram!

door Paul van Baarle

Eigenaar van De Digitale Tram is Kees Pronk (57), Hagenaar en tramhobbyist in hart en nieren. Na 32 jaar lang bij een bank gewerkt te hebben, moest hij deze als gevolg van een reorganisatie verlaten. Hierop trad hij in 2012 bij de Haagse openbaarvervoerder HTM in dienst als trambestuurder. Het verhaal dat je op latere leeftijd van je hobby nog je werk kan maken was voor de “De Telegraaf” aanleiding hieraan in december 2016 een artikel te wijden dat tevens op De Digitale Tram is terug te vinden. Kees is ook lid van het NVBS-Team Digitaal en scant in zijn vrije tijd complete diaverzamelingen voor de NVBS Beeldbank.

Een screenshot van de indexpagina op De Digitale Tram. De site trekt gemiddeld vierhonderd bezoekers per dag.

Een screenshot van de indexpagina op De Digitale Tram. De site trekt gemiddeld vierhonderd bezoekers per dag.

Hoe en waarom ben je met deze website begonnen?

‘In 2005 heb ik de site in het leven geroepen omdat ik het leuk vond om foto’s te laten zien aan anderen. Foto’s zeggen meer dan duizend woorden en mensen willen graag foto’s zien. De site is dan ook ontstaan als een soort fotoverslag. Je kunt eigenlijk van alles foto’s maken, daar een verhaal bij vertellen en zo heb je altijd nieuws. De site wordt een à twee keer per week bijgewerkt tenzij ik op vakantie ben.’

Kees Pronk, eigenaar van de website De Digitale Tram, poseert voor een Haagse tram. Deze foto is ook gebruikt ter illustratie van een artikel over Kees in “De Telegraaf” van 24 december 2016. Foto: Serge Lichtenberg.

Kees Pronk, eigenaar van de website De Digitale Tram, poseert voor een Haagse tram. Deze foto is ook gebruikt ter illustratie van een artikel over Kees in “De Telegraaf” van 24 december 2016. Foto: Serge Lichtenberg.

Welke onderwerpen komen er aan bod?

‘De nadruk ligt op de trams in Den Haag en verder wat er zoal op mijn pad komt bijvoorbeeld tijdens vakanties. Bij de HTM is er meer variatie in trams dan in bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam en er gebeurt genoeg. Volledigheid is niet mijn streven. Een aantal hobbyisten stuurt mij regelmatig tramfoto’s die dan ook in de rubriek “Actueel” geplaatst worden en eventueel zelfs een eigen themapagina krijgen.’

Een fotoverslag van de nieuwjaarsbijeenkomst van de Tramweg-Stichting in Den Haag (28 januari 2017) ontbreekt uiteraard niet. Aan het eindpunt van tramlijn 11 te Scheveningen Haven stonden de twee blauwe NZH-trams naast elkaar. Foto: Kees Pronk.

Een fotoverslag van de nieuwjaarsbijeenkomst van de Tramweg-Stichting in Den Haag (28 januari 2017) ontbreekt uiteraard niet. Aan het eindpunt van tramlijn 11 te Scheveningen Haven stonden de twee blauwe NZH-trams naast elkaar.
Foto: Kees Pronk.

Hoe heeft De Digitale Tram zich ontwikkeld?

‘Het uiterlijk van de site is eenvoudig opgezet en is sindsdien nauwelijks gewijzigd. Hierdoor is de site heel herkenbaar. Ik ontmoet veel mensen die de site kennen, tot een tramhobbyist in Hongarije aan toe die ik tijdens een vakantie daar ontmoette. Sinds ik bij de HTM ben gaan werken komen de dagelijkse zaken van een trambestuurder meer aan bod. Zo is vaak niet bekend dat je soms tijdens een dienstje op drie verschillende tramlijnen rijdt. Als je dit met foto’s aan de drie trameindpunten illustreert, vinden de mensen dat leuk. Er zijn inmiddels meerdere mogelijkheden om foto’s met anderen te delen, bijvoorbeeld via Facebook, maar via een website spreekt mij dit toch meer aan.’

Een andere Haagse actualiteit vormde het kortstondige winterweer op 7 januari 2017 met daardoor de inzet van de pekeltrams. Na gedane arbeid werden ze op spoor 12 in remise Zichtenburg gestald. Foto: Kees Pronk.

Een andere Haagse actualiteit vormde het kortstondige winterweer op 7 januari 2017 met daardoor de inzet van de pekeltrams. Na gedane arbeid werden ze op spoor 12 in remise Zichtenburg gestald. Foto: Kees Pronk.

Wat zijn je plannen met De Digitale Tram?

‘Graag zou ik willen zien dat met een zoekfunctie de oudere informatie op De Digitale Tram wat makkelijker terug te vinden is. Ik krijg hiervoor mogelijk hulp van een collega werkzaam in de ICT. Daarnaast beschik ik over vele videofilms en een database met tienduizenden foto’s en dia’s die ik via de website ook met anderen zou willen delen. Tijd, tijd, tijd… Maar stoppen met werken als trambestuurder is geen optie, want dat vind ik veel te leuk om te doen.’

Print Friendly, PDF & Email

Over de website van de maand

In de rubriek Website van de maand besteedt NVBS Actueel aandacht aan een opvallende webpresentatie op het gebied van het railvervoer in de ruimste zin des woords en beelds. Dit kan over de hobbybeleving gaan, maar ook over sites met tips en trucs op railgebied, waarvan er geen dertien in een dozijn zijn. Lezers die menen dat hun website (of die van een ander) zich onderscheidt, kunnen zich tot de redactie wenden met een onderbouwing, waarom deze internetpresentatie Website van de maand zou moeten worden. Vooral websites met een leuk verhaal erachter zijn van harte welkom. Reacties: nieuwsbrief@nvbs.com.


Edvard Niessing

Kees Pronk is overigens niet de enige liefhebber bij de HTM, die op latere leeftijd zijn overstap maakte naar het beroep van trambestuurder. Eerder interviewde NVBS Actueel ook Edvard Niessing, de bekende radio- en tv-presentator, die ook voor dit vak koos.