Eindredactie:

– Oege Kleijne
– Nico Spilt (plv)

Redactie:

– Sjoerd Bekhof
– Frits van Buren
– Ernst van Gulden
– Marius Hekker

Vaste medewerkers:

– Leo de Jong
– Gerhard Riesthuis
– Rutger Ruempol
– Arno Verhagen
– John van der Wal

Aan dit nummer werkten verder mee:

Tim Boric
Wichor Bramer
Martin Brouwer
Rob van de Flier
Roelof Hamoen
Leo de Jong
René Jongerius
Victor Lansink
Rudi Liebrand
René Mathot
Paul Muré
René Platjouw
Ton Pruissen
Gerhard Riesthuis
Maikel Rörik
Erik Swierstra

CONTACT
nieuwsbrief@nvbs.com

ISSN: 2543-0750

AUTEURSRECHT/
COPYRIGHT

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever (NVBS-bestuur) of eindredactie van NVBS Actueel. Auteursrecht op tekst, vormgeving en illustraties/foto’s wordt voorbehouden.

Welkom op de voorpagina van NVBS Actueel, de nieuwsbrief van de NVBS, voor leden en niet-leden.
Nog geen (gratis) abonnee, meld u zich dan nu rechtsboven aan en ontvang de eerstvolgende NVBS Actueel als e-mail.


Verenigingsnieuws NVBS

De open dag voor NVBS-leden bij “Katwijk Leiden”, vijf leden geëerd, 25 procent korting voor NVBS-leden bij Miniworld in Rotterdam en nog veel meer nieuwtjes en voordeel. Lees verder.


Archiefnieuws

De beeldbank op de NVBS-website werd in april uitgebreid met niet minder dan 16.000 digitale railfoto’s met heel bijzondere opnamen van vooroorlogs Rotterdam en andere historische, zeer waardevolle platen. Plus actueel materiaal. Lees verder.


Portret: Ton Pruissen

Waarom geniet cineast Ton Pruissen meer bekendheid in Duitstalige landen dan in Nederland en hoe componeert hij voor de NVBS los beeldmateriaal tot logische rolprenten? Een interview over brommertochten door de Deutsche Demokratische Republik, in de kraag gegrepen worden en stoom. Lees verder.


Vacatures

De NVBS zoekt een penningmeester voor het Hoofdbestuur en wie helpt Ton Pruissen met zijn werk als film editor? Zin in de hobby te verrijken met een vrijwilligersfunctie? Lees verder in de vacaturebank, want er zijn veel uiteenlopende vacatures.


Uit de winkel gelicht

De complete stoomloc-geschiedenis van de Italiaanse spoorwegen in een boekenserie, een boek over alle Britse stoomloc-series die niet bewaard zijn gebleven (foto) en een bijzonder werk over de hogesnelheidstreinen. Plus op 21 mei 2016 veel voordeel op tijdschriften. Lees verder.


Te leen

Over Duitse stationsgebouwen tussen 1948 en 1973, het regionale spoorwegverkeer in Frankrijk tussen 1949 en 2002, de (van de BBC-tv-serie van Michael Portillo bekende) Bradshaw’s railway guide (foto), een kaartenboek over de Britse spoorwegen en tot slot het Handboek Strassenbahn. Lees verder.


Vakantietips: Franse Riviera

Vakantieplannen voor de Franse Rivièra? Combineer dan zee, zon en strand met de tram in Nice, het spoor langs de fraaie kust en een prachtige rit door de Provence: Nice – Digne. Lees verder.


Website van de maand

De site bestaat vijftien jaar en telt bijna 31.000 foto’s en een kleine 1300 beschrijvingen van Nederlandse stations, halten en stopplaatsen, ook van opgeheven spoorlijnen: Stationsweb.nl. Lees verder.


Zoekplaatje 1 – de oplossing

Zoekplaatje wordt steeds populairder en is momenteel de best gelezen rubriek van NVBS Actueel. Op de foto van het station Willemspark/Haarlemmermeerstation kwamen uitstekend gedocumenteerde reacties binnen. Lees verder.


Zoekplaatje 2 – tramrails langs het water

Twee tramrails langs het water en een onduidelijke tekst op de stoep. Wie helpt de plaats, het tijdperk en de tramlijn te bepalen? Lees verder.


Railagenda

Asperges eten op 30 april 2016 in oude restauratierijtuigen bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij tussen Beekbergen en Dieren is een van de vele activiteiten in de Railagenda. Lees verder.