Eindredactie:

– Oege Kleijne
– Nico Spilt (plv)

Redactie:

– Sjoerd Bekhof
– Frits van Buren
– Ernst van Gulden
– Marius Hekker

Vaste medewerkers:

– Leo de Jong
– Gerhard Riesthuis
– Rutger Ruempol
– Arno Verhagen
– John van der Wal

Aan dit nummer werkten verder mee:

– Roef Ankersmit
– Paul van Baarle
– Gaby Baur (Schwarzwald Tourismus)
– Frans Boom
– Tim Boric
– Adje van Dalen
– Dennis te Dorsthorst
– Andy Engelen
– Wim van Elsacker
– Sanne van Galen (Rover)
– Geert Gorissen
– Hans de Haan
– Roelof Hamoen
– Andreas Hildebrandt (Freiburger Verkehrs AG)
– René van Hofslot (Rover)
– René Janson
– Leo de Jong
– René Jongerius
– Rob Kievit
– Kees van de Meene
– Yvon Rozijn
– Robert Schwandl
– Ton Stevenhagen (Spoorgroep Luxemburg)
– Frank Storm

CONTACT
nieuwsbrief@nvbs.com

ISSN: 2543-0750

AUTEURSRECHT/
COPYRIGHT

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever (NVBS-bestuur) of eindredactie van NVBS Actueel. Auteursrecht op tekst, vormgeving en illustraties/foto’s wordt voorbehouden.

Welkom op de voorpagina van NVBS Actueel, de nieuwsbrief van de NVBS, voor leden en niet-leden.
Nog geen (gratis) abonnee, meld u zich dan nu rechtsboven aan en ontvang de eerstvolgende NVBS Actueel als e-mail.


Verenigingsnieuws NVBS

Een dagje Valkenburg niet in het bronsgroen eikenhout, maar in Zuid-Holland. Zo’n driehonderd NVBS-leden genoten van de smalspoortreinen en het mooie weer. Een miniverslag. Lees verder.


Portret: Kees van de Meene

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau, erelid van de NVBS en dus ook een portret. Wat drijft deze bekende spoorweghistoricus, -fotograaf en -publicist? En waarom mocht hij op alle Nederlandse emplacementen rondstruinen? Lees verder.


Excursies en Railreizen

Onder het motto “Kaiserlich und königlich” smalspoor organiseert NVBS-Excursies een reis naar de “kleine spoortjes” in Oostenrijk en Hongarije. Alvast voor de agenda: 3 tot en met 16 september 2016. Lees verder.


Link van de maand: netkaarten

Heel handig, zo kort voor de vakantietijd: plattegronden van steden waar een tram en/of metro rijdt oftewel Urbanrail.Net. All over the world! Ook voor tablet en smartphone. Lees verder.


Uit de winkel gelicht

Speciaal voor de liefhebbers van het spoorbedrijf in Groot-Brittannië een special rond de boeken van de bekende uitgeverij Ian Allan Ltd. Lees verder.


Zoekplaatje 1 : de oplossing

Het aantal reacties op de vraag van de tramrails langs het water overtrof opnieuw de verwachtingen. Prachtig onderbouwd en zelfs voorzien van Google Maps-afbeeldingen. Lees verder.


Zoekplaatje 2: een DB-treinstel ergens in Duitsland

Op welk station zou deze opname zijn gemaakt en in welk tijdvak. Dat zijn de belangrijkste vragen bij dit zoekplaatje. Lees verder.


Avondje uit

Een enkele reis van Basel via Bern naar Brig (Zwitserland) met trein en tram bij de NVBS-afdeling Utrecht, de lotgevallen van de stoomtram Zwolle – Blokzijl bij de afdeling Zwolle en Grensgevallen in de Pyreneeën bij de NVBS-afdeling Noord. Lees verder.


Nieuw: En nog even dit…

Aanvullingen op de vakantietips over de Franse Rivièra en de Vennbahn, Rail Away in aantocht en enkele oproepen. Kortom: in deze rubriek staat alles waar elders geen plek voor is. Lees verder.


Vakantietips: Freiburg (Breisgau)

Het Duitse Freiburg im Breisgau biedt niet alleen een prachtige historische binnenstad met afwisselend trammaterieel, ook in de omgeving (Zwarte Woud en de Kaiserstuhl) valt voor railliefhebbers heel wat te beleven. Lees verder.


Railagenda

Het Eisenbahnmuseum Bochum-Dahlhausen organiseert bijzondere railreizen. De rit van 18 juni met stoomlocomotief 38 2267 is echter vol. Op 24 september 2016 volgt de herhaling, dus snel inschrijven is het devies.
Foto: Oege Kleijne (Bochum-Dahlhausen, 5 juni 2011). Lees verder.