Eindredactie:

– Oege Kleijne
– Nico Spilt (plv)

Redactie:

– Sjoerd Bekhof
– Frits van Buren
– Ernst van Gulden
– Marius Hekker

Vaste medewerkers:

– Leo de Jong
– Gerhard Riesthuis
– Rutger Ruempol
– Arno Verhagen
– John van der Wal

Aan dit nummer werkten verder mee:

– Roelof Hamoen
– Karel Hoorn
– René Jongerius
– Evert van Laar
– Gerhard Riesthuis
– Maurits van den Toorn
– Martin Vogelaar

CONTACT
nieuwsbrief@nvbs.com

ISSN: 2543-0750

AUTEURSRECHT/
COPYRIGHT

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever (NVBS-bestuur) of eindredactie van NVBS Actueel. Auteursrecht op tekst, vormgeving en illustraties/foto’s wordt voorbehouden.

Welkom op de voorpagina van NVBS Actueel, de nieuwsbrief van de NVBS, voor leden en niet-leden.
Nog geen (gratis) abonnee, meld u zich dan nu rechtsboven aan en ontvang de eerstvolgende NVBS Actueel als e-mail.


Positieve reacties op eerste uitgave NVBS Actueel

De reacties op de eerste NVBS Actueel die in december 2015 verscheen, waren voor het overgrote deel positief tot zeer positief. Lees verder.


Verenigingsnieuws

Een drukbezochte NVBS-nieuwjaarsreceptie, nieuwe programma’s voor boeiende avondjes uit, excursievoordeel bij de Duitse zustervereniging DGEG voor NVBS-leden en steeds meer abonnees. Lees verder.


Te leen: nieuwe aanwinsten

De NVBS Bibliotheek kreeg weer veel nieuwe aanwinsten binnen. Een tweetal boeken springt daarbij in het oog en wordt uitgelicht. Lees verder.


Uit de winkel gelicht: jaarboeken 2016

De jaarboeken over trein en tram trekken in eind december, begin januari traditioneel de aandacht voor de railliefhebber die niets wil missen van de ontwikkelingen. Lees verder.


Portret Frits van der Gragt

In de tramwereld geldt Frits van der Gragt zelfs internationaal als expert, houdt hij zich op zijn 85ste nog steeds bezig met het schrijven van boeken en binnen de NVBS ziet menigeen hem als icoon. Wat drijft deze man? Lees verder.


Nieuwe rubriek: Zoekplaatje. Wie het weet…

De Stichting NVBS Railverzamelingen bezit ook foto’s zonder enige informatie, waarover ook deskundigen twijfelen. Wat voor wagon staat er op deze foto? Lees verder.


Excursies en railreizen: Zuid-Frankrijk

Onder de noemer ‘de ronde van Gallia’ organiseert de Stichting NVBS-Excursies een bijzondere railtoer over interessante spoorlijnen en langs bijzondere tramsteden. Inclusief boekentips. Lees verder.


Avondje uit

Treinen en trams in Nederland, (Oost-)Duitsland en Oostenrijk in super 8 bij de NVBS-afdeling Eemland, het leven langs het spoor in Vietnam (afdeling Zeeland) en Plandampf en andere Duits stoomspektakel bij de NVBS-afdeling Zuid-Limburg. Lees verder.


Nieuw: NVBS-vacaturebank

Wie zijn railliefhebberij wil verrijken met een vrijwilligersfunctie, kan bij de NVBS terecht. De NVBS zoekt nu: een tramredacteur, een Facebookredacteur, een mediacoördinator, een voorzitter, secretaris en penningmeester, de laatste drie voor de afdeling Utrecht. Lees verder.


Link(s) van de maand: Utrecht

Over de Uithoflijn – de nieuwe tramlijn van het Centraal Station naar de Uithof in Utrecht – is al veel gepubliceerd. Maar waar gaat de lijn nu precies lopen en is daarvan al wat te zien? Lees verder.


Archiefnieuws: de dienstregelingconferentie

Een kijkje achter de schermen bij de jaarlijkse Europese dienstregeling-conferentie in het archief van de Stichting NVBS Railverzamelingen. Lees verder.


Railagenda (binnen- en buitenland)

In de winter staan vooral de modelspoorbeurzen in het centrum van de belangstelling omdat er nauwelijks of geen andere excursies in deze periode gepland staan. Een uitgebreide opsomming. Lees verder.