Eindredactie:

– Oege Kleijne

Redactie:

– Paul van Baarle
– Sjoerd Bekhof
– Frits van Buren
– Derk Doeven
– Marius Hekker
– Nico Spilt

Vaste medewerkers:

– Ciril van Hattum
– Leo de Jong
– Gerhard Riesthuis
– Rutger Ruempol
– Marc Schmitz
– Brian Veltman
– Arno Verhagen
– John van der Wal
– Maurits van Witsen

Aan dit nummer werkten verder mee:

– Ronald Bokhove
– Janny Bonkenburg
– Emile Bruggeman
– Ton Dijkers
– Dennis te Dorsthorst
– Wesley van Drongelen
– Han Duijve
– Dirk Eveleens Maarse
– Han Geijp
– Geert Gorissen
– Hans de Haan
– Jan Hansen
– Fons van der Jagt
– Jeanne Kok
– Jan Looijesteijn
– Erik van Lunteren
– Wim Roost
– Marco Schoonhoven
– Edwin Spanbroek
– Wim Vos
– Jeroen Water
– Klaas Wierda

CONTACT

nieuwsbrief@nvbs.com

ISSN: 2543-0750

AUTEURSRECHT/ 

COPYRIGHT 

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever (NVBS-bestuur) of eindredactie van NVBS Actueel. Auteursrecht op tekst, vormgeving en illustraties/foto’s wordt voorbehouden.

Welkom op de voorpagina van NVBS Actueel, de nieuwsbrief van de NVBS, voor leden en niet-leden.
Nog geen (gratis) abonnee, meld u zich dan nu rechtsboven aan en ontvang de eerstvolgende NVBS Actueel als e-mail.


Verenigingsnieuws

Foto’s gezocht van NVBS-activiteiten, de vitrines met petten met een verhaal in NVBS Centraal in Amersfoort, de raadsels rond de familiefoto’s die grotendeels opgelost konden worden, gratis adverteren in NVBS Actueel en de aankondiging van de Ruilbeurs. Lees verder.


Railreizen en -excursies

Geen winterstop bij de reisorganisatie van de NVBS, de Stichting NVBS-Excursies. Op het programma staan onder meer de presentatie van het jaarprogramma 2018, nadere informatie over de Oliebollenrit, de Winterreis naar (onder meer) Oostenrijk en de reis naar Iran. Lees verder.


Extra! – Afscheidsrit Buffels in perspectief

Een fotoverslag van de afscheidsrit van DM ’90 oftewel de Buffel, maar dan in een onverwacht perspectief met zowel een foto op de grond als een afbeelding van dezelfde trein op dezelfde plek vanuit vogelperspectief. Dat dit verrassende beelden oplevert, laat zich raden. Lees verder.


Railtip: Tatra’s in Leipzig

Nu zijn ze er nog volop: Tatra-trams in het Duitse Leipzig. Maar nieuwe lagevloertrams maken hun opwachting. Met het instromen daarvan dunt langzaam maar zeker het bestand van dit in Tsjecho-Slowakije gebouwde materieel uit. Lees verder.


Railtip: Franse diesels

Liefhebbers van de Franse diesellocomotieven serie BB 67400 moeten niet al te lang wachten om deze fraaie machines in de dagelijkse dienst te kunnen zien of fotograferen. Het aantal locs neemt gestaag af. Ze rijden nog op bepaalde lijnen en rond bepaalde steden. Lees verder.


Vakantietip: Cevennen

Ditmaal neemt auteur Frits van Buren de lezers mee naar de zuidelijke Cevennen, waar een museumspoorlijn de landschap- en railliefhebbers uitnodigt te genieten van de omgeving, de schitterende uitzichten en het bijzondere materieel. Lees verder.


Uit de NVBS-bibliotheek

Een uitgave over alle soorten wissels, een dvd over stoomtractie op de Roemeense bosspoorwegen met zeldzame beelden, een boek over industriële smalspoorwegen bij steenfabrieken en tot slot een boekje met tekeningen van Engelse stoomlocomotieven. Voor elk wat wils! Lees verder.


Uit de NVBS-winkel gelicht

Het najaar is traditioneel de periode waarin veel boeken en dvd’s op de markt worden gebracht. Ook ditmaal een stroom aan lezenswaardig werk, zowel door Nederlandse, Belgische, Duitse als Britse uitgevers. Over trein en tram. Bestellen kan (voor NVBS-leden) vanuit de luie stoel. Lees verder.


Extra! – Kassakoopjes

Twee superaanbiedingen. Allebei over de Duitse stoomtractie, waarvan een met een cd met geluidsopnamen. Afgehaald in de winkel in NVBS Centraal in Amersfoort en alleen voor NVBS-leden. Zolang de voorraad strekt.Lees verder.


Toen en…

Ooit reden er rode Blauwe Engelen door het fraaie Limburgse landschap, het bronsgroen eikenhout, en heette het stationnetje Wijlre. Nu is de Zuid-Limburgse Stoomtrein Maatschappij (ZLSM) er actief met stoomtreinen en rode railbussen (“Roter Brummer”) van Duitse oorsprong. Lees verder.


Website van de maand

Klassiekebeveiliging.com stelt de oude Nederlandse en Duitse beveiligingssystemen centraal op een uitgebreide website. Dat gaat verder dan alleen de klassieke armseinen, want ook handelinrichtingen en seinhuizen komen aan bod. Plus uitgebreide documentatie per spoorlijn. Lees verder.


Zoekplaatje – de antwoorden

Ondanks veel reacties en waardevolle aanvullingen konden niet alle raadsels rond de foto’s uit het septembernummer van NVBS Actueel worden opgelost. Over de foto van de industrielocomotieven waren de reacties eensluidend, maar waar die trein in Portugal was gefotografeerd? Lees verder.


Zoekplaatje – de vragen

Ditmaal foto´s uit Nederland, Nederlands-Indië, Oostenrijk en Zwitserland met de vraag naar de locatie. Daarnaast is het Team Digitaal op zoek naar mensen met kennis van Nederlands-Indië (spoor en tram), want er zijn nog meer foto’s uit het koloniale verleden. Lees verder.


En nog even dit…

Twee informatieve aanvullingen. De eerste geeft tips over het vroegere emplacement Rotterdam Rechter Maasoever en de omliggende straten en gebieden. De tweede betreft de Cevennenlijn, waar de diesellocs van de serie BB 67400 een beperkte inzet kennen. Lees verder.


Railagenda

Sinds 4 oktober heeft het Spoorwegmuseum in Utrecht een permanente tentoonstelling over “Vorstelijk reizen”. Deze toont de koninklijke collectie van het museum en vertelt met collectiestukken, video, audio en acteurs het verhaal van de lange historie van het koninklijk reizen per trein. Lees verder.