Railtip – spoor

Franse diesellocomotieven
van de serie 67400

Met de komst van diesel- en hybridetreinstellen in Frankrijk verdwijnen de getrokken reizigerstreinen met diesellocomotieven in hoog tempo. Waren het eerst vooral de imposante diesellocomotieven van de series CC 72000 en CC 72100 die hiervan te lijden hadden, nu zijn de machines van de serie BB 67400 aan de beurt.

door Oege Kleijne
met medewerking van Wesley van Drongelen

In de Vakantietip van september maakte de redactie al gewag van het feit dat de diensten van de bekende Franse diesellocomotieven van de serie BB 67400 op de Cevennenlijn beperkt zijn tot de Intercités Cévenol. Net als de toeristentrein op die lijn rijdt deze Intercité uitsluitend in de maanden juli en augustus. Maar de steeds beperktere inzet van deze locs geldt eigenlijk voor grote delen van Frankrijk.

Met de komst van nieuwe treinstellen van onder meer het type Régiolis zijn langzaam maar zeker de dagen geteld voor de Franse diesellocomotieven van de serie BB 67400. Hier zien we de 67441 en 67496 met Corailrijtuigen op de lijn Rodez – Albi-Ville bij Tanus (Zuidwest-Frankrijk) net voorbij het viaduct van de Viaur op 17 juli 2016. Het gaat hier om een legematerieelrit Rodez – Albi ten behoeve van de zondagse nachttrein Albi – Paris-Austerlitz.
Foto: Wesley van Drongelen.

Met de instroming van onder meer nieuwe treinstellen van het type Régiolis verdwijnen de fraaie 67400-en in hoog tempo. Momenteel rijden ze onder meer nog in de Intercités-diensten op de lijnen Amiens – Boulogne-Ville (treinen Paris-Nord – Boulogne), tussen Bourges en Montluçon (treinen Paris Austerlitz – Montluçon), de ex-Ventadour vanuit Bordeaux naar Ussel en de nachttrein Parijs – Rodez/Albi tussen Brive en Rodez/Albi. Laatstgenoemde wordt momenteel af en toe via Bordeaux omgeleid en daarom rijden deze diesels in die nachten Bordeaux – Brive – Rodez. Daarnaast rijden ze nog TER-diensten rond Strasbourg (alleen spitstreinen) en Clermont-Ferrand, maar ook daar worden ze bedreigd. Of ze volgend jaar nog de traditionele extra skitreinen tussen Valence en Briançon rijden (als die treinen überhaupt nog ingelegd gaan worden), is nog onduidelijk. Voor de goederentak Fret van de SNCF rijden 67400 onder meer nog de staaltreinen Clermont-Ferrand – St. Chély d’Apcher en de treinen met huifwagens met flessen bronwater op het traject Clermont – Laqueuille.

Niet alleen overbrengingsritten, goederen- en infratreinen, maar ook TER-diensten en regionale stoptreinen behoren nog tot het dagelijkse werk van de 67400-en, zoals hier de 67566, duwend achter een set RRR-rijtuigen bij Les Martres-de-Veyre op 29 juli 2016 in de Franse Auvergne. De trein is op weg van Vic-le-Comte naar Clermont-Ferrand. Foto: Wesley van Drongelen.


Print Friendly, PDF & Email

Railtips

In deze rubriek geven we tips over mooie fotopunten, maar ook over materieel of infra dat dreigt te verdwijnen. Over trein, tram en metro, in binnen- en buitenland. Wie zelf een tip voor de lezers heeft en die van een uitstekende foto kan voorzien, nodigen wij uit die Railtip  aan de redactie mailen:

Meld een Railtip aan