Eindredactie:

– Oege Kleijne
– Nico Spilt (plv)

Redactie:

– Sjoerd Bekhof
– Frits van Buren
– Ernst van Gulden
– Marius Hekker

Vaste medewerkers:

– Leo de Jong
– Gerhard Riesthuis
– Rutger Ruempol
– Arno Verhagen
– John van der Wal

Aan dit nummer werkten verder mee:

– Ronald Bokhove
– Janny Bonkenburg
– Arno Dijkhof
– Caroline Driessen (Onderzoek Bouwkundig Erfgoed)
– Thomas Faber
– Floor Guinee
– Ger Hobbenschot (MBS)
– René Janson (agenda)
– Leo de Jong
– René Jongerius
– Katharina Koch (Eisenbahn-Romantik)
– Cock Koelewijn
– Kees Kooij
– Rudi Liebrand
– Edvard Niessing
– Rutger Ruempol
– Koos Schellevis
– Ione Quintha Scheuble (Eisenbahn-Romantik)
– Marc Schmitz (agenda)
– John Spitters
– Fons Veeren
– John van der Wal (agenda)
– Frans Wilshaus

CONTACT
nieuwsbrief@nvbs.com

ISSN: 2543-0750

AUTEURSRECHT/ 
COPYRIGHT 

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever (NVBS-bestuur) of eindredactie van NVBS Actueel. Auteursrecht op tekst, vormgeving en illustraties/foto’s wordt voorbehouden.

Welkom op de voorpagina van NVBS Actueel, de nieuwsbrief van de NVBS, voor leden en niet-leden.
Nog geen (gratis) abonnee, meld u zich dan nu rechtsboven aan en ontvang de eerstvolgende NVBS Actueel als e-mail.


Verenigingsnieuws NVBS

Een tentoonstelling rond de trein in de Bollenstreek met heel veel kleur in NVBS Centraal (Amersfoort), Wisselexposities over onder meer Deventer met de ooit omvangrijk industriesporen en over de laatste afvaltrein die niet de laatste bleek te zijn. Lees verder.


Portret: Edvard Niessing

“Omroeper” Edvard Niessing kan bogen op een langdurige loopbaan bij de publieke, regionale en commerciële omroep. Minder bekend is dat hij graag trams bestuurt. Een portret van de hand van Nico Spilt. Lees verder.


Archiefnieuws: Amsterdam

In het digitale archief van de Stichting NVBS Railverzamelingen niet alleen foto’s, maar onder het kopje Railatlas ook vele plattegronden. Onder andere van Amsterdam. Zie hoe het tramnet verandert tussen 1875 en 2016. Lees verder.


Uit de winkel gelicht: België

Een minispecial rond de boeken van uitgever Nicolas die allemaal over Belgisch spoorwegmaterieel gaan: de zogeheten reeksen(foto)boeken. In dit nummer staan stoom en diesel centraal, in het oktobernummer onder meer het elektrische materieel. Lees verder.


Te leen

Enkele van de bovengenoemde boeken van Nicolas zijn ook te leen bij de NVBS-Bibliotheek en behoren tot de nieuwste aanwinsten. Maar dat geldt ook voor andere boeken over het spoor bij onze zuiderburen. Een greep uit heel veel meer. Lees verder.


Uit de winkel extra: drie dvd’s

Leo de Jong beoordeelde een drietal dvd’s van Discovery Channel die alledrie over stoomtreinen gaan en worden gepresenteerd door de Britse acteur Mark Williams. Geslaagde uitgaven van Discovery? Lees verder.


Railreizen en excursies

Nog niets gepland op 8 oktober? Ga dan naar de VSM in Apeldoorn, waar de NVBS in het kader van het 85-jarig jubileum het lustrumevenement “Andere tijden” organiseert. Dagkaarten en kaarten voor het middagprogramma zijn nog ter plaatse te verkrijgen. Lees verder.


Zoekplaatje

Twee foto’s van kortgekoppelde zelflossers die beide vermoedelijk op dezelfde locatie genomen zijn. Maar waar staan ze precies? En waarom waren ze daar te zien? Wie het weet mag het schrijven. Lees verder.


Op bezoek bij

Ditmaal een bezoek aan de afdeling Modelbouw, een vreemde eend in de NVBS-bijt. Toch is modelbouw binnen de NVBS net zo oud als de vereniging zelf! Over rijden met alle mogelijke soorten modeltreinen, gezelligheid, van elkaar leren en de treinendokter. Lees verder.


Avondje uit

Paul Muré neemt de bezoekers van de NVBS-afdeling Rotterdam mee op reis door de landen die vroeger achter het IJzeren Gordijn lagen. Interessant voor trein- en tramliefhebbers.
ProRail-projectmanager Anita Versters-Valk verzorgt een lezing over het zogeheten OV SAAL-project bij de afdeling ‘t Gooi. Lees verder.


Link van de maand: Belgie

Ditmaal een Belgische website: Inventaris Onroerend Erfgoed, een ware schatkamer voor spoor- en tramliefhebbers die in bijvoorbeeld oude stations of locomotief- of rijtuigloodsen geïnteresseerd zijn. Inclusief een kleine handleiding. Lees verder.


Vakantietip(s): de Kusttram

Lekker nazomer aan de Vlaamse kust? Dat kan als het weer een beetje meezit. En wie graag een bijzondere rit maakt, doet de gehele rit met de tram van Knokke naar De Panne over de langste interlokale tramlijn ter wereld. Lees verder.


En nog even dit…

Een huwelijksvoltrekking op een bijzondere plek, zo werkt het wijzigen van het e-mailadres bij deze nieuwsbrief, interessante railtips over België, afscheid van tv-presentator Hagen von Ortloff van Eisenbahn-Romantik en het Zoekplaatje van juni. Lees verder.


Railagenda

Veel activiteiten dit najaar in en buiten Nederland, waaronder het laatste speciale arrangement dit jaar rond de Wismar-railbus bij de Museum Buurtspoorweg (MBS) in Haaksbergen. Hiervoor zijn nog enkele plaatsen tijdens de middagrit beschikbaar. Foto: MBS. Lees verder.