Nieuw: Minispecial Reizen

Deze minispecial staat geheel in het teken van railreizen, de Stichting NVBS-Excursies (SNE), het SNE-reisprogramma voor het najaar, een portret van reisleider Pleun Benard en een fotoverslag van de mega-tramrondrit in het Ruhrgebied. Plus: een vakantietip en de Railagenda (voor een dagje uit). Veel lees-, kijk- en reisplezier!

 


Even voorstellen…

Een terugblik op 86 jaar NVBS-excursies en -railreizen, het waarom van een speciale stichting die deze trips organiseert en de vele voordelen voor NVBS-leden die bij de Stichting NVBS-Excursies hun reizen boeken.  Lees verder.

 


De drijvende krachten

Wie zijn de drijvende krachten achter de vele reizen en excursies die de Stichting NVBS-excursies jaarlijks organiseert? Wat boeit hen het meest als railliefhebbers en welke reizen zouden ze het liefst zelf organiseren? De zeven reisleiders stellen zich voor. Lees verder.

 


Portret: Pleun Benard

Wat komt er eigenlijk allemaal bij kijken voordat een NVBS-excursie georganiseerd wordt? Oudgediende Pleun Benard legt dit alles uit en verklaart waarom hij eerst van zijn hobby zijn beroep wilde maken en er vervolgens toch op terugkwam. Lees verder.


Stoomfeest in de Pfalz

Begin oktober viert de Duitse vereniging DGEG haar 50-jarig bestaan met een stoomfestijn. De Stichting NVBS-Excursies haakt daarop in met een speciale reis. Lees verder.


Nog één keer Buffelen

In december valt het doek voor het DM ’90, de laatste NS-dieseltreinstellen die tot die tijd nog tussen Kampen en Zwolle en Zwolle en Enschede rijden. De Stichting NVBS-Excursies houdt voor de vele liefhebbers van dit materieel een bijzondere afscheidsexcursie. Lees verder.


Nieuw: de railpuzzelrit

Ze weten niet waar de reis heen gaat, maar zeker is dat de jonge deelnemertjes aan de railpuzzelrit een onvergetelijke dag krijgen. Ouders en grootouders zijn van harte welkom. Nog niet duidelijk? Lees dan snel verder.


De Verre Reis: Iran!

In de planning: een Verre Reis naar Iran, een bij de meeste Nederlanders onbekend, maar bijzonder land, dat op het gebied van het railvervoer heel wat te bieden heeft. Voor de echte globetrotters die graag lange treinreizen maken. Een vooruitblik. Lees verder.

 


Alvast voor de agenda…

Om alvast te noteren: de presentatie van het jaarprogramma van de Stichting NVBS-Excursies, die inmiddels traditiegetrouw in Amersfoort in NVBS Centraal gehouden wordt. Iedereen is welkom, de koffie, de thee en de al even traditionele stroopwafels staan klaar. Lees verder.

 


Terugblikken op twintig jaar SNE

In de digitale Wisselexpositie ditmaal een uitgebreide terugblik op twintig jaar railreizen die door de Stichting NVBS-Excursies zijn georganiseerd. Een eerste conclusie? Wat is de railliefhebberij veelzijdig! Van eenvoudig tot lekker eten en drinken in de Rheingold. Lees verder.


De megatramrit in beeld

De veertig tramliefhebbers die deelnamen aan de megatramrondrit door het Ruhrgebied, kunnen terugkijken op twee fantastische dagen waarop ze bijzondere uithoeken van dit tramwalhalla verkenden. En voor wie niet meekon, een reportage in weinig woorden. Kijk verder.


Vakantietip: Dinant (B)

Een tip voor de zomer of de herfst: vanuit het Belgische Dinant de Maas volgen tot in Frankrijk. Met prachtige landschappen, fraaie (spoor)fietsroutes, museumlijnen en tal van spoorse tips, waarbij we meermaals de grens oversteken. Het tweede en laatste deel. Lees verder.


Railagenda

Tip voor een dagje uit. Bij de Stoomtram Hoorn – Medemblik niet alleen de presentatie van de stoomtrams in de 19e eeuw op het tramstation Hoorn, maar ook de oudste Nederlandse werkende stoomtramlocomotief, de NS 6513 (foto: SHM). Lees verder.


Eindredactie:

– Nico Spilt
– Ronald Bokhove (SNE)
– Oege Kleijne

Redactie:

– Paul van Baarle
– Sjoerd Bekhof
– Frits van Buren
– Derk Doeven
– Marius Hekker

Vaste medewerkers:

– Rutger Ruempol
– Marc Schmitz
– Arno Verhagen
– John van der Wal

Aan dit nummer werkten verder mee:

– Roef Ankersmit
– Pleun Benard (SNE)
– Ronald Boers
– Dennis te Dorsthorst
– Han Duijve (SNE)
– Geert Gorissen (SNE)
– Roelof Hamoen
– Marcus Hisam
– Cock Koelewijn
– Karel Koploper
– Erik van Lunteren (SNE)
– Kees van de Meene
– Remmo Statius Muller
– Martin Vogelaar (SNE)
– Erwin Voorhaar

– Rob Zoomer (SNE)

CONTACT

nieuwsbrief@nvbs.com

ISSN: 2543-0750

AUTEURSRECHT/COPYRIGHT 

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever (NVBS-bestuur) of eindredactie van NVBS Actueel. Auteursrecht op tekst, vormgeving en illustraties/foto’s wordt voorbehouden.