De drijvende krachten achter
de SNE-reizen: de reisleiders

De Stichting NVBS-Excursies heeft zes actieve en enthousiaste reisleiders en een administrateur/secretaris. De meesten zijn door hun jarenlange ervaring gepokt en gemazeld waar het gaat om het organiseren van een voor railliefhebbers aantrekkelijke reis of bijzondere excursie. Zowel binnen als buiten Nederland. Wie deelneemt aan een SNE-reis komt zeker een of twee van hen tegen. Wie zijn deze mensen? We stellen ze graag aan u voor. In alfabetische volgorde.

Pleun Benard

Met zijn 75 jaar is dit de oudste reisleider van de SNE. Wij stellen hem aan u voor in het uitgebreide portret in deze NVBS Actueel.

Ronald Bokhove

NVBS-lid sinds 1985. Actief bij de SNE sinds 1999. Ronald heeft drie speciale interesses: mechanische beveiliging, getrokken langeafstandstreinen en restauratierijtuigen. Als het even kan organiseert hij het liefst reizen en excursies die onder de noemer “spoorwandelen” en “spoorzoeken” gerangschikt kunnen worden. Als reisleider kan hij nog altijd lachen om de verbazing bij buitenstaanders over onze hobbybeleving. ‘Ik nam in 1989 deel aan een raccordementsrit in Amsterdam die onder andere naar de Cruquiuskade voerde waar al in geen jaren meer een trein had gereden. De bewoners stonden met open mond en sommigen in pyjama vanaf het balkon toe te kijken. Maar ook in het buitenland kijkt men soms met verwondering naar onze hobby, wat zelfs kan leiden tot een interview (foto) voor de Russische televisie.’

Han Duijve

NVBS-lid sinds 1973. Sinds 1995 actief als reisleider. Is geboeid door diesel- en oude elektrische tractie en heeft een speciaal oog voor het landschap om de trein heen. Organiseert het liefst reizen in Noord- en Oost-Europa. Zijn meest bijzondere excursie beleefde hij in 2013 in de Baltische staten, toen de plaatselijke begeleider heel wat ter plaatse wist regelen en te ritselen, waardoor de reis onverwachte en ongeplande, maar uiterst interessante wendingen kreeg. En dat zonder extra kosten.

Geert Gorissen

NVBS-lid sinds 1987. Al 26 jaar actief bij de SNE en voorgangers. Is extra geboeid door stoomtreinen, want dat “leeft” toch meer dan een diesel- of een elektrische trein. Verbaast zich nog altijd in prettige zin over hoe anders reizen kunnen verlopen dan aanvankelijk gepland. Zoals een spartaanse reis die speciaal bedoeld was om jongeren te trekken, maar waarbij de meerderheid van de deelnemers 60+ bleek te zijn. Deze ouderen reisden om vijf uur ’s morgens met een schoolbus (!) van het primitieve hotel naar het station.

Erik van Lunteren

NVBS-lid sinds 1974 en de enige niet-reisleider in het gezelschap. Als secretaris en administrateur actief bij de SNE en voorgangers sinds 1994. Erik bezit een speciale interesse voor het smalspoor: smalspoortreinen (bij voorkeur met stoom) en interlokale trams. Denkt met plezier terug aan een uitstapje op een vrije dag tijdens een excursie door onder meer Hongarije in mei 1998. Hij was uitgestapt op het station van Szenta. Erik: ‘Anders dan verwacht was er die dag geen treinverkeer op de bosspoorlijn, maar de lokettiste van het MÁV-station wist raad. Ze ging wel even bellen. Na een paar tellen kwam ze terug met het bericht dat voor 50 Duitse mark een eigen trein kon worden ingezet. Uiteraard gedaan. Na een uurtje kwam inderdaad de trein – loc en een rijtuig – aangeboemeld vanuit Kaszó en zo reden we met vier man in onze eigen smalspoortrein (met fotostop) de rit Szenta – Kaszó en weer terug.’

Martin Vogelaar

NVBS-lid sinds 1997. Inmiddels drie jaar actief voor de SNE. Heeft een bijzondere belangstelling voor de infrastructuur, maar is ook heel geïnteresseerd in (landschappelijk) mooie trein- en tramtrajecten en in de historie van raillijnen en de daarlangs staande gebouwen. Als Martin het voor het uitkiezen had, organiseerde hij het liefst reizen die toegankelijk zijn voor een grote doelgroep. Zijn focus ligt daarbij op Duitsland, maar ook voor reizen naar landschappelijk fraaie trajecten elders in Europa is hij zeker in. Martin schept er plezier in wanneer in positieve zin van het programma kan worden afgeweken. Zo kreeg hij het niet lang geleden in het buitenland voor elkaar een fotostop met een trein in de vaste dienstregeling te “regelen”. Martin: ‘De kick om het treinpersoneel zo enthousiast te krijgen dat ze hier hun medewerking aan verlenen, is geweldig.’

Rob Zoomer

NVBS-lid sinds 2016. Aspirant-reisleider en als zodanig actief sinds 2017. Rob heeft een brede interesse in het railvervoer: trams, treinen (personen- en goederenvervoer), waarbij het accent ligt op het gebruik en de vervoerskundige aspecten. De kersverse reisleider is nog volop in opleiding en heeft nog geen voorkeuren. Hij steekt de handen uit de mouwen waar en wanneer dat gewenst is.

Print Friendly, PDF & Email