NVBS Actueel is de maandelijkse nieuwsbrief voor leden en niet-leden van de NVBS. Helemaal gratis. Meld je aan via deze link. Je krijgt dan een mail bij het verschijnen van het volgende nummer.


Verenigingsnieuws

Van de redactie. Komende activiteiten. Herinnering aan de langste trein. Nieuwe inventarissen van de SNR. Vacatures. Het oktober­­­­nummer van Op de Rails. Lees verder.


Railreizen en -excursies

December bij de SNE: afscheid en her­nieuwde kennismaking. Op het programma staan een gratis afscheidsrit met de DDM-1 en pendelritten met de Kameel. Op 30 november wordt het reis­programma voor 2020 gepresenteerd. Lees verder.


Uit de winkel

Recent verschenen boeken en andere publicaties uit het rijke aanbod van de NVBS-Winkel. Lees verder.


Nieuw in de bibliotheek

Een greep uit de vele boeken, tijdschriften en dvd’s die je kunt bekijken of lenen in de NVBS-Bibliotheek. Lees verder.


Rasender Roland

Martin Bos bezocht verschillende malen het eiland Rügen. Hierop wordt het treinverkeer verzorgd door de Rügensche Bäderbahn, voorheen Rügensche Kleinbahn, in de volksmond bekend als ‘Rasender Roland’. Lees verder.


Chemin de fer Nyon – Saint-Cergue – Morez (NStCM)

Frits van Buren bracht een bezoek aan het restant van de meterspoorlijn van Nyon (Zwitserland) naar Morez (Frankrijk). Het Franse deel is niet meer in gebruik: de lijn loopt nu van Nyon naar La Cure aan de Franse grens. Lees verder.


Scholierentreinen bij de Döllnitzbahn

Paul van Baarle heeft zijn schooltijd al lang achter zich gelaten, maar dat weerhield hem er niet van om nog eens een ritje met een scholierentrein te maken. Kleinbahn­romantik anno 2019. Lees verder.


De bruinkooltreinen van RWE

In Duitsland houdt de firma RWE zich bezig met de winning van bruinkool om stroom op te wekken. De bruinkool wordt met speciale treinen naar de elektriciteitscentrales gebracht. RWE is voortgekomen uit Rheinbraun, een naam die je op de treinen nog steeds ziet. Lees verder.


Toen en …

In deze rubriek laten we zien wat er in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats is veranderd. Deze maand: van Aachen naar Limburg in 1970 en 1997. Lees verder.


Zoekplaatjes

De populaire rubriek met zoekplaatjes en reacties op vorige zoekplaatjes. Lees verder.


Nog even dit

IJzeren Eeuw Weekend. Laatste rondritten in Rotterdam. Laatste rondritten in Den Haag. Bezoek aan de Belgische Kusttram. Open dag afdeling Modelbouw. Spoor­raadsel. Spooragenda. Lees verder.


Railagenda

Overzicht van interessante bijeenkomsten en activiteiten op spoor- en tramgebied, in binnen- en buitenland. Inclusief modelbouw. Lees verder.


Print Friendly, PDF & Email

Eindredactie

Nico Spilt

Redactie

Paul van Baarle
Frits van Buren
Marius Hekker

Vaste medewerkers

Sjoerd Bekhof
Ronald Bokhove
Ciril van Hattum
Leo de Jong
Gerhard Riesthuis
Rutger Ruempol

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register.

Contact

nieuwsbrief@nvbs.com

ISSN 2543-0750

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de redactie.