Nieuw in de bibliotheek


Die Diesellokomotiven und Triebwagen der WLE

Fahrzeuge und Anlagen der Westfälischen Landes-Eisenbahn, Band 2. Door Friedrich Risse, Wolfgang Fiegenbaum, Wolfgang Klee, Gunter Krause.

In 2006 verscheen een boek over de stoomlocomotieven van de WLE. Vijf jaar later verscheen een vervolg over de diesellocomotieven en de treinstellen. Dit tweede boek kwam de afgelopen maand als aanwinst in de bibliotheek. De lange periode tussen beide boeken is te verklaren door de onverwachte dood van Friedrich Risse, de man die het materiaal voor beide boeken verzamelde en de materieeltekeningen maakte.

De belangrijkste activiteit van de WLE is het goederenvervoer op een aantal lijnen in het Münsterland – het Duitse gebied ten oosten van Enschede en de Gelderse Achterhoek – maar de maatschappij rijdt met haar locomotieven ook treinen voor andere vervoerders.

Het grootste deel van het boek beschrijft de diesellocomotieven van de WLE, de rest is gewijd aan railbussen en treinstellen. De WLE was een pionier bij het aanschaffen van dieselmaterieel! De laatste pagina’s beschrijven loc 81, een Bo’Bo’ elektrische locomotief, hoewel geen van de lijnen in eigendom bij de WLE geëlektrificeerd is.

Het boek bevat vele foto’s (deels in kleur) en tekeningen.

Lenen of reserveren: Sm-440.069.2


Le funiculaire d’Evian

Door Jean Bernard Lemoine en Marcel Willems.

Dit kleine boek – A5-formaat en 84 pagina’s – beschrijft de geschiedenis en techniek van de funiculaire (kabelspoorweg) van de Franse badplaats Evian aan de zuidkust van het Meer van Genève.

In 1892 reed de eerste – kleine – ”tram” van de kust naar het badhotel, in 1898 opgevolgd door een elektrische tram op driefasenspanning (draaistroom), dus met twee trolleys. In 1907 komt er een ”echte” funiculaire naar het plateau van Neuvecelle, in 1915 overgenomen door de gemeente.

In 1969 stopte de exploitatie. Uiteindelijk begon in 1998/1999 de restauratie en sinds 2002 kunt u in Evian weer met de funiculaire.

Het boekje heeft veel mooie illustraties.

Lenen of reserveren: Xa-500.003


Hauptbahnhof Frankfurt am Main

Die Verkehrsdrehscheibe in der Mitte Deutslands. Door Bernhard Hager, Hans-Günther Hallfahrt, Oskar Mahler, Knut Ringat.

Dit boek uit 2013 is geschreven ter gelegen­heid van het 125-jarig bestaan van het station Frankfurt am Main. Op 18-8-1888 werd het toenmalig grootste station van Europa in gebruik genomen.

Het is een kopstation in neoklassieke stijl, met drie grote over­kappingen. In 1924 kwam een uitbreiding tot stand: aan beide zijden van het station werd een kleinere overkapping bijgebouwd. Het aantal sporen steeg van 18 naar 25.

In 1978 werd nog een viersporig ondergronds station voor de S-Bahn onder het Hauptbahnhof toegevoegd. Plannen om het station om te bouwen tot een doorgangsstation – Frankfurt 21 – zijn wel gemaakt, maar werden in 2001 opgegeven. Met andere maatregelen werd de capaciteit van het station vergroot.

Het boek geeft in tekst en met vele foto’s een goed beeld van het reilen en zeilen van een zeer groot en druk station.

Lenen of reserveren: Sb-440.067


The Minehead Branch and the West Somerset Railway

Door Colin G. Maggs.

In West Somerset liggen twee kleine haven­stadjes aan het Bristol Channel: Minehead en Watchet. In 1862 werd een spoorlijn van Taunton naar Watchet geopend. In 1874 was een lijn tussen Minehead en Watchet gereed en startte een treinverbinding tussen Minehead en Taunton via Watchet.

In januari 1971 sloot British Rail de lijn tussen Minehead en Watchet. Direct na de sluiting werd een nieuwe West Somerset Railway opgericht die er in 1976 in slaagde weer treinen te laten rijden. De nieuwe maatschappij is nog steeds een succes zoals te zien is op de website www.west-somerset-railway.co.uk.

Het boek is verschenen in 1998 in de reeks Locomotion Papers van Oakwood Press, gewijd aan kleine spoorlijnen in het Verenigd Koninkrijk. De bibliotheek bezit vele delen uit deze reeks.

Lenen of reserveren: Sa-480.436


Rutger Ruempol

Print Friendly, PDF & Email

Nieuw in de bibliotheek

Elke maand selecteren Gerhard Riesthuis en Rutger Ruempol enkele bijzondere nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek. Dit is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en dvd’s in de collectie.

Meer informatie over de bibliotheek en over het lenen van boeken.