Eindredactie:

– Oege Kleijne
– Nico Spilt (plv)

Redactie:

– Sjoerd Bekhof
– Frits van Buren
– Ernst van Gulden
– Marius Hekker

Vaste medewerkers:

– Leo de Jong
– Gerhard Riesthuis
– Rutger Ruempol
– Arno Verhagen
– John van der Wal

Aan dit nummer werkten verder mee:

– Ronald Bokhove
– Karel Hoorn
– Paul Muré
– Rutger Ruempol
– Gerhard Riesthuis
– Maurits van den Toorn
– Martin Vogelaar

CONTACT
nieuwsbrief@nvbs.com

ISSN: 2543-0750

AUTEURSRECHT/
COPYRIGHT

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever (NVBS-bestuur) of eindredactie van NVBS Actueel. Auteursrecht op tekst, vormgeving en illustraties/foto’s wordt voorbehouden.

NVBS Actueel, de nieuwsbrief van de NVBS

Wat brengt de NVBS Actueel? Het hoe en waarom van het jongste communicatiemiddel met passie voor spoor. Een voorwoord door NVBS-voorzitter Maikel Rörik. Lees verder.


Verenigingsnieuws NVBS

Het nieuwe reis- en excursieprogramma voor 2016, de gewijzigde openingstijden van de winkel en de bibliotheek van de NVBS rond de feestdagen, een uitnodiging voor de nieuwjaars-receptie en een terugblik op 175 spoorwegen in Nederland. Lees verder.


Railreis rondom Brussel

De Stichting NVBS-Excursies organiseert een driedaagse reis voor trein- en tramliefhebbers naar de regio Brussel. Daarin ook aandacht voor spoor- en trammusea. Inclusief boekentips, verzorgd door de NVBS Winkel. Lees verder.


Bijzondere boeken

De NVBS Winkel licht ditmaal één of eigenlijk twee bijzondere tramboeken uit, een volstrekt willekeurige, maar eigenlijk ook heel logische keuze. Lees verder.


Portret: Roef Ankersmit

Spoorweghistoricus Roef Ankersmit presenteert alweer enige tijd het tweede programma over de veranderingen bij de spoorwegen in de laatste vijftig jaar van de vorig eeuw. Maar wie is Roef Ankersmit en wat beweegt hem? Lees verder.


Avondje uit

Het jaar uitluiden bij de NVBS-afdeling Den Haag, het jaar terugzien bij de afdeling Rijnland en de geschiedenis van de Nederlandse locomotief- en wagonfabrieken in Zwolle. Drie willekeurige ideeën voor een avondje uit bij de NVBS. Lees verder.


Onderzoek doen bij de NVBS? Ja zeker!

Waar stond het station in Dokkum? En heeft de NVBS foto’s van de tram in Amersfoort? Een greep uit de vragen van railliefhebbers en amateurhistorici. Lees verder.


Website van de maand: Treinreiziger.nl

Op zoek naar goedkope treinkaartjes in binnen- en buitenland? Dan loont een bezoek aan Treinreiziger.nl Maar deze website biedt meer: OV-nieuws, een nieuwsbrief met tips voor goedkope treinkaartjes, een spoormonitor en tal van andere interessante nieuwsfeiten waar reizigers hun voordeel mee kunnen doen. Lees verder.


Te leen

De NVBS-Bibliotheek voegde sinds 1 oktober niet minder dan 200 boeken aan de enorme collectie toe. Een greep daaruit met bijzondere boeken voor de trein- en tramliefhebber. Lees verder.


Link van de maand: Watwaswaar.nl

De bij spoor- en tramweghistorici bekende website Waswaswaar.nl stopt met ingang van 1 januari 2016. Een van de grootste voordelen van Watwaswaar: de historische topografische kaarten waarop de loop van vroegere spoor- en tramwegtracés zijn terug te vinden. Lees verder.


Railagenda

Nog tot en met 27 december toont het Noord-Nederlandse Trein- en Trammuseum hoe het station Zuidbroek zich ontwikkelde. Dit en andere evenementen zijn te vinden in de Railagenda. Lees verder.