‘Meeste bezoekers komen voor goedkope spoorkaartjes’

door Oege Kleijne

‘Vooral acties rond bepaalde goedkope treinkaartjes zorgen voor grote bezoekersaantallen en al helemaal als die op sociale media, zoals Facebook, worden gedeeld. Zo meldden we onlangs een actie met spectaculair goedkope kaartjes voor de Thalys en dat zorgde voor een dag met niet minder dan 56.000 unieke bezoekers. Elk jaar zien we het aantal bezoekers toenemen, alleen al over de maand november steeg dat aantal met 32 procent, vergeleken met dezelfde maand in 2014.’ Dat zegt Hildebrand van Kuyeren (33).

Hildebrand van Kuyeren, initiatiefnemer en webmaster van de site Treinreiziger.nl.

Hij is de bedenker en stuwende kracht achter Treinreiziger.nl. Hildebrand is zelf treinreiziger en ook NVBS-lid. De site bestaat inmiddels tien jaar en steeds meer reizigers en andere OV-geïnteresseerden weten dit medium te vinden. Hildebrand is ook de initiatiefnemer van het weer uitgegeven papieren spoorboekje dat hij in samenwerking met reizigersorganisatie Rover op de markt brengt.
De webmaster volgde een opleiding tot logistiek specialist, liep stage bij NS Reizigers, maar van een baan waarbij hij zijn specialisaties – verbetering in de logistiek in de gezondheidszorg, bij noodhulp aan het buitenland of bij evenementen – in de praktijk kon brengen, kwam het niet. De reden? Treinreiziger.nl.

Waarom ben je met deze site begonnen?

‘Ik vond de berichtgeving van reizigersvereniging Rover over de NS in de jaren voor de start van de website nogal ongenuanceerd. Als treinreiziger maakte ik natuurlijk ook het nodige mee, maar het was niet één en al slecht wat NS presteerde. De nuance in de kritiek van Rover leek te ontbreken, het was één grote klaagzang. Ik wilde een positievere toon en met ideeën komen om de problemen op het spoor op te lossen en via de website mensen, treinreizigers, daartoe oproepen. De NS stond inderdaad open voor ideeën en sommige hebben ze zelfs doorgevoerd. Later kwam ik erachter dat Rover soms toch ook genuanceerder kon zijn, maar dat dit vaak niet het nieuws haalde. Inmiddels ben ik ook weer lid van Rover en ben ik misschien zelf kritischer dan ik tien jaar geleden had kunnen denken.

Na verloop van tijd droogde de stroom ideeën op en richtten we ons op het vermelden van acties rond goedkope treinkaartjes. Dat bleek een onverwacht succes. Gaandeweg zijn daar steeds meer activiteiten bijgekomen, zoals een spoormonitor, waarbij we de kans op vertraging van een bepaalde trein berekenen op basis van eerdere vertragingen.’

Een van de activiteiten van Treinreiziger.nl is, in samenwerking met reizigersorganisatie Rover, het uitbrengen van het papieren spoorboekje.

Kan je van de website leven?

‘Ja, sinds enkele jaren pas, hoewel dat aanvankelijk helemaal niet de bedoeling was. Het is een uit de hand gelopen hobby. Door provisies is het mogelijk hiervan te leven en dat gaat steeds beter. Maar toen ik eraan begon had ik dat totaal niet verwacht.’

En je journalistieke onafhankelijkheid?>

‘Ik kijk niet naar wie er adverteert, de website heeft een onafhankelijke rol.’

Je geeft ook een gratis nieuwsbrief uit?

‘Ja, daarin staan de aanbiedingen van onder meer Kruidvat, Blokker, Hema en nog veel meer. Inmiddels is het aantal abonnees gestegen tot 20.000.’

Een papieren spoorboekje? Is daar in de tijd van de smartphone of tablet en al het digitale geweld nog wel behoefte aan?

‘Er bestaat een beperkte behoefte, vermoedelijk bij oudere treinreizigers en hobbyisten. Het begon als een boekje met alleen intercity-tijden, maar sinds 2014 bestaat het spoorboekje weer zoals we dat vroeger kenden. Het is te koop bij Ako en Bruna en verschijnt dit jaar in een oplage van 5500 stuks. Ook hier zien we een stijging van de belangstelling, want vorig jaar was de oplage van 4500 stuks in enkele weken helemaal uitverkocht.’

Een schermafbeelding van Treinreiziger.nl. met onder meer nieuws, maar ook een apart gedeelte voor goedkope treinkaartjes, zowel in het binnen- als het buitenland.

[printfriendly]

Over de website van de maand

In de rubriek Website van de maand besteedt NVBS Actueel aandacht aan een opvallende webpresentatie op het gebied van het railvervoer in de ruimste zin des woords en beelds. Dit kan over de hobbybeleving gaan, maar ook over sites met tips en trucs op railgebied, waarvan er geen dertien in een dozijn zijn. Lezers die menen dat hun website (of die van een ander) zich onderscheidt, kunnen zich tot de redactie wenden met een onderbouwing, waarom deze internetpresentatie Website van de maand zou moeten worden. Vooral websites met een leuk verhaal erachter zijn van harte welkom. Reacties: nieuwsbrief@nvbs.com.