Welkom op de voorpagina van NVBS Actueel, de nieuwsbrief van de NVBS, voor leden en niet-leden.
Nog geen (gratis) abonnee, meld u zich dan nu rechtsboven aan en ontvang de eerstvolgende NVBS Actueel als e-mail.


Verenigingsnieuws

Tienduizendste ‘liker’ voor Facebook Op de Rails, de Railquiz (ook om zelf spelen) en de Wisselexpositie met de vraag wat er boven trams in Groningen gaat (foto). En ook: er zijn nog gratis tafels vrij voor de ruilbeurs en de nieuwjaarsreceptie is op zaterdag 6 januari 2018. Lees verder.


Railreizen en -excursies

De Stichting NVBS-Excursies organiseerde in november voor het eerst de Railpuzzeltocht voor kinderen in de leeftijd van negen tot vijftien jaar. Samen met hun begeleiders pakten ze de trein en kwamen op tal van onverwachte plaatsen waar vragen moesten worden beantwoord. Lees verder.


Extra! – Bandentrams

Wat krijg je als je een bus en een tram kruist? Het antwoord op die vraag luidt: een bandentram. En dit fenomeen krijgt een weinig enthousiast onthaal van tramliefhebbers. Paul van Baarle beschrijft de ervaringen met Franse bandentrams en weet waar ze rijden. Lees verder.


Railtips: Buffels!

Nog enkele weken kan het: reizen met DM ’90 (Buffels), de allerlaatste dieseltreinstellen van de NS, op Zwolle – Kampen en Zwolle – Enschede. Op zaterdag 9 december, de laatste dag van de huidige dienstregeling, rijden ze hun laatste ritten. Daarna valt het doek. Lees verder.


Vakantietip: Aachen

Wie kerstinkopen wil doen in het Duitse Aachen kan natuurlijk naar de bekende kerstmarkt, maar de keizerstad en omgeving bieden nog veel meer. Toeristische attracties te kust en te keur en ook op spoorweggebied valt er veel te beleven. Met tips voor goedkope trein- en buskaartjes. Lees verder.


Te leen in de NVBS-bibliotheek

Nieuwe aanwinsten te over: boeken over de verbouwde dieseltweetjes van NS, Franse draisines, dieseltreinstellen van de DB uit de jaren vijftig, over de beginjaren van de Berlijnse ondergrondse en tot slot een boek over de geschiedenis van het Hauptbahnhof van Frankfurt am Main. Lees verder.


Uit de winkel gelicht

Ook deze maand weer een greep uit de vele nieuwe aanwinsten in de NVBS-winkel. Te koop in Amersfoort, wanneer NVBS Centraal is geopend, of gewoon vanachter je computer thuis. Over vele nieuwe Duitse dvd’s, een cabinerit op de Oostenrijkse Zillertalbahn en boeken over Engelse treinstellen op de Crossrail-lijn, Brits smalspoor en stoom in Finland. Lees verder.


Vacatures

Ditmaal twee vacante plaatsen: een vacature voor een eindredacteur van deze digitale nieuwsbrief en een voor een technisch specialist voor de DOI. Maar er zijn veel meer leuke vrijwilligersjobs voor wie enkele uurtjes per week of maand over heeft. Lees verder.


Toen en…

Ditmaal gaan we naar de hoofdstad waar Fons van der Jagt het emplacement Amsterdam Westhaven toont op verschillende foto’s uit 1969 en 2015. Over erts- en kolentreinen getrokken door bulderende 2200-en, en zoevende elektrische locs van DB Cargo. Lees verder.


Link van de maand: NIMH

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) in Den Haag heeft ruim duizend luchtfoto´s op Flickr gezet. Ze zijn te downloaden, zelfs in hoge resolutie. Een schatkamer voor railliefhebbers die op zoek zijn naar verdwenen emplacementen, stations en spoor- en tramlijnen. Lees verder.


Zoekplaatjes – de antwoorden

Het aantal reacties van lezers op de zoekplaatjes blijft toenemen en de onderbouwing van de antwoorden mag als uitstekend worden gekwalificeerd. Wie wil weten waar het Wagons-Lits-rijtuig, het Belgische dieseltreinstel of het Zwitserse stuurstandrijtuig stonden, leest snel verder.


Zoekplaatjes – de vragen

Stoomlocomotiefliefhebbers en infrastructuurspecialisten opgelet! Ditmaal opnieuw vragen over de locaties, maar dan van Nederlandse en Belgische stoomlocs met, als het even kan, ook het verzoek om de foto’s van een opnamejaar of -maand te voorzien. Lees verder.


En nog even dit…

Afscheid als eindredacteur plus nog even lekker ontspannen bij een uitzending van Eisenbahn Romantik in het Belgische Thuin met een schitterende tramrit met oud materieel. Lees verder.


Railagenda

Stoomritten met Sinterklaas in… Duitsland! Wie met zijn (klein)kinderen een mooie stoomtreinrit over een smalspoorlijn wil combineren met een ontmoeting met de Sint, wipt de grens over bij Sittard. Daar rijdt de Selfkantbahn. Foto: Markus Kaiser (Eisenbahnnostalgie.de). Lees verder.


Print Friendly, PDF & Email
Eindredactie:

– Oege Kleijne

Redactie:

– Paul van Baarle
– Sjoerd Bekhof
– Frits van Buren
– Derk Doeven
– Marius Hekker
– Nico Spilt

Vaste medewerkers:

– Ciril van Hattum
– Leo de Jong
– Gerhard Riesthuis
– Rutger Ruempol
– Marc Schmitz
– Brian Veltman
– Arno Verhagen
– John van der Wal
– Maurits van Witsen

Aan dit nummer werkten verder mee:

– Frans Blanker
– Ronald Bokhove
– Nico Booij
– Dirk Eveleens Maarse
– Hans de Haan
– Martijn Haman
– Roelof Hamoen
– Fons van der Jagt
– Steven Hopman
– Bastiaan Luytjes
– Frank Pennin
– Maikel Rörik
– David van der Spek
– Frank Sturm
– Erik Swierstra
– Ad Vijge
– John van der Wal
– Rob Zoomer
– Hans Zwetsloot

Contact

nieuwsbrief@nvbs.com

ISSN: 2543-0750

Auteursrecht/
Copyright

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever (NVBS-bestuur) of eindredactie van NVBS Actueel. Auteursrecht op tekst, vormgeving en illustraties/foto’s wordt voorbehouden.