Nieuwe aanwinsten in de NVBS-bibliotheek

Een boek over de verbouwde dieseltweetjes van NS. Twee boekjes over Franse draisines. Een boek over de dieseltreinstellen van de DB uit de jaren 50. Een boek over de beginjaren van de Berlijnse ondergrondse. En tot slot een boek over de geschiedenis van het Hauptbahnhof van Frankfurt. Dit zijn enkele nieuwe aanwinsten van de NVBS-bibliotheek.


Lenen of Reserveren:,
Sm-100.085

Gele Dieseltweetjes. Verbouwd maar vertrouwd

Door Frank Oude Elferink, dit jaar uitgebracht. Het boek telt 88 bladzijden en vele kleurenfoto’s.

De schrijver is bekend van “Rode Diesels” (2015), “Hondekoppen” (2014) en artikelen in diverse edities van de bekende serie “Spoor en Trein”. Dit boek is in zekere zin een vervolg op de “Rode Diesels” (Sm-100.066).

Vanaf 1976 werd een deel van de dieseltweetjes uit de jaren 50 gemoderniseerd. Hun rode kleur wisselden ze toen in voor de gele huisstijl. Hoewel al jaren uit de officiële omloop, zijn nog een paar van deze dieseltweetjes bij museumbedrijven te zien. Er is trouwens ook nog een dieseleentje bewaard gebleven, in de oorspronkelijke blauwe kleur. Het van dit type afgeleide NS directiemotorrijtuig de “Kameel” is er ook nog steeds en komt in dit boek ook even aan de orde.

De verbouwing en modernisering van deze treinstellen wordt minutieus beschreven. Dan volgt de inzet en ten slotte de afvoer, gevolgd door een beschrijving van de overgebleven exemplaren.
Dit vlot geschreven boek bevat veel mooie foto’s met gedetailleerde onderschriften. Voor degenen die de “Rode Diesels” kennen, is het een boeiend vervolg.

Lenen of reserveren: Sm-100.085.


Lenen of reserveren:
Sm-000.091

Les draisines (twee delen)

“Les draisines: des origines à 1950”, 32 pagina’s.
“Les draisines 1951 à 1975”, 38 pagina’s.

Dit zijn twee door Jean-Pierre Vergez-Larrouy geschreven speciale nummers van het Franse Loco Revue uit 1999 en 2000. Hij behandelt hierin de vele Franse kleine railvoertuigen voor vervoer van personeel en onderhoudsmaterialen. Deze voertuigjes zijn bekend onder de naam “draisine”. Zij vonden hun weg in Frankrijk, Afrika, Réunion en Indochina.

Oorspronkelijk waren het railfietsen met en zonder hulpmotor. Ook werden er wel auto’s omgebouwd om te kunnen rijden op spoorrails. Later kwamen er ook speciaal voor dit doel ontwikkelde railvoertuigen. 

lenen of reserveren:
Sm-000.092

Hoewel in de Franse taal geschreven, zijn het door de vele foto’s van rariteiten op rails heel interessante werkjes, ook voor de minder Frans georiënteerde spoorliefhebber. Diverse tabellen geven ook een mooi overzicht van deze railvoertuigen.

Lenen of reserveren: Sm-000.091 en Sm-000.092.


Lenen of reserveren:
Sm-440.241.

DB-Triebwagen der 50er Jahre – Die Stromlinientriebwagen des deutschen Wirtschaftswunders

Uitgebracht door LOKreport in 1986. Diverse schrijvers. Het boek telt 112 bladzijden en veel zwart-witfoto’s.

Voor de oorlog begon de ontwikkeling van stroomlijntreinen in Duitsland met de Fliegende Züge, waarvan de Fliegende Hamburger de bekendste was. Het waren voornamelijk treinstellen met dieseltractie, maar er zijn ook elektrische treinstellen gebouwd, waaronder een aantal accutreinstellen. Bijzondere types zoals de naoorlogse Senator en Komet komen aan de orde, net zoals de bekende Eierköpfe. Ook de VT 11.5, die als TEE door Europa heeft gereden, ontbreekt niet.

Een apart hoofdstuk behandelt enige buitenlandse stroomlijntreinstellen. Bijvoorbeeld de Deense Lyntog (afgeleid van de Duitse VT 11.5), de dieseldrieën en -vijven van NS, de Nederlands/Zwitserse TEE-treinstellen (waarvan nog enige restanten in Amsterdam op een opstelterrein staan), een aantal Franse en Italiaanse TEE’s, Oostenrijkse Blaue Blitzen en ten slotte enkele treinen uit de DDR.
Door het brede palet aan treinen een boeiend en zeer leesbaar boek!

Lenen of reserveren: Sm-440.241.


Lenen of reserveren:
Ub-430.017

Pioniere der Berliner U-Bahn

“Grossstadt-Durchbruch – Pioniere der Berliner U-Bahn – Photographien um 1900”. Samengesteld door Susanne Hattig en Reiner Schipporeit in 2002. 176 bladzijden en zwart-witfoto’s.

Rond de eeuwwisseling 1900 werd in Berlijn het ondergrondse spoornetwerk gebouwd door sleuven te graven en die later weer te bedekken. Waar dat ingewikkeld was bouwde men bovengrondse viaducten.

Dit is een prachtig fotoboek, met weliswaar weinig rijdende treinen, maar des te meer ruimbesnorde heren, die duidelijk poseren bij in aanbouw zijnde en gereedgekomen bouwtechnische kunst- werken. Per locatie zijn er korte duidelijke inleidingen, voorzien van kaarten. Bij elke foto staat een technisch goed onderbouwde korte toelichting.

Niet alleen de bouwconstructies zijn interessant, maar de zo hier en ook “gratis” mee gefotografeerde dingen uit het dagelijks leven uit die tijd, maken dit boek een genot om rustig door te nemen.

Lenen of reserveren: Ub-430.017.


Lenen of reserveren:
Ub-430.019

Der Frankfurter Hauptbahnhof

150 Jahre Eisenbahngeschichte und Stadtentwickelung (1838-1988). Geschreven door Heinz Schomann. Verschenen in 1983, 205 bladzijden.

Dit boek beschrijft de ontwikkeling van de diverse spoortracés in en rond Frankfurt, die uiteindelijk leidde tot de bouw van het nog steeds bestaande Hauptbahnhof. Diverse ontwerpen die niet uitgevoerd werden, worden prachtig geïllustreerd besproken. De bouw komt ook ruim- schoots aan de orde. Van 1881 tot 1907 was Frankfurt Hbf het grootste (kop)- station in Europa. Het Hauptbahnhof te Leipzig nam deze positie over, ondanks dat er in Frankfurt aan beide uiteinden nog een extra overkapping bijgebouwd werd.

De teksten in dit boek zijn zeer gedetailleerd, soms wellicht zelfs te veel, maar de tekeningen en foto’s zijn zo talrijk, dat het alleen daardoor al een feest is om dit boek rustig door te bladeren en zo hier en daar een deel te lezen.

Lenen of reserveren: Ub-430.019.


[printfriendly]
Rutger Ruempol van de NVBS-Bibliotheek selecteerde op verzoek van de redactie van NVBS Actueel deze bijzondere nieuwe aanwinsten over het railvervoer. Het is slechts een greep uit de veelheid aan boeken en dvd’s die aan de collectie van de bibliotheek zijn toegevoegd. Aan het einde van de beschrijving is het plaats- nummer vermeld en dat verge- makkelijkt het reserveren of het zoeken van het gewenste boek. Meer nieuwe aanwinsten zijn te vinden op het bibliotheekgedeelte (onderste deel) op NVBS.com. Reserveren is mogelijk via e-mailadres: bibliotheek@nvbs.com. Let op: alleen leden kunnen reserveren en lenen.

Direct lid worden van de NVBS