Eindredactie:

– Oege Kleijne
– Nico Spilt (plv)

Redactie:

– Sjoerd Bekhof
– Frits van Buren
– Ernst van Gulden
– Marius Hekker

Vaste medewerkers:

– Leo de Jong
– Gerhard Riesthuis
– Rutger Ruempol
– Arno Verhagen
– John van der Wal

Aan dit nummer werkten verder mee:

– Ronald Bokhove
– Frans Boom
– Pieter Bosch
– Wim van Dorp
– Jules Draaijers
– Hans-Peter Gladtfeld
– Hans de Haan
– Evert Heusinkveld
– René Janson (agenda)
– Leo de Jong
– Corina de Jongh (Railforum)
– Karel Hoorn
– Rob Kievit
– Sam de Lange
– Marc Schmit (agenda)
– Gerrit Nieuwenhuis
– Chris Pescher
– René Platjouw
– Gerhard Riesthuis
– Maikel Rörik
– Peter Roskott
– Edwin Spanbroek
– Nico Spilt
– Ton Stevenhagen (Spoorgroep Luxemburg)
– Fons Veeren
– Ad Vijge
– Lambert Verkooijen
– Willem Jan Wiebosch
– Klaas Wierda

CONTACT
nieuwsbrief@nvbs.com

ISSN: 2543-0750

AUTEURSRECHT/
COPYRIGHT

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever (NVBS-bestuur) of eindredactie van NVBS Actueel. Auteursrecht op tekst, vormgeving en illustraties/foto’s wordt voorbehouden.

Welkom op de voorpagina van NVBS Actueel, de nieuwsbrief van de NVBS, voor leden en niet-leden.
Nog geen (gratis) abonnee, meld u zich dan nu rechtsboven aan en ontvang de eerstvolgende NVBS Actueel als e-mail.


Verenigingsnieuws: jubileum!

De NVBS pakt flink uit tijdens dit jubileumjaar. Met onder meer de jubileumexcursie in oktober en het lustrumcongres in Rotterdam in november. Daarop prominente sprekers, zoals Pedro Peters van RET (foto: R. Keus). En ook terugblikken, zoals op de lunchrit en verslagen over de Spoorcolleges, de Stoomtrein Katwijk Leiden en nog veel meer verenigingsnieuws. Lees verder.


Portret: Sam de Lange

Tramdeskundige en NVBS-erelid Sam de Lange leeft voor en in het verleden. Het bijzondere levensverhaal van deze éminence grise dat via Amsterdam, Warnsveld, India en Australië loopt. Lees verder.


Te Leen

De beschieting van een munitietrein in Oisterwijk tijdens de Tweede Wereldoorlog, persoonlijke verhalen van een seinhuiswachter in het Engels en, eveneens in die taal, een boek over de Letse spoorwegen. Lees verder.


Uit de winkel gelicht

Nieuw en tweedehands! Vers van de pers: Atlas van de verdwenen spoorlijnen in Nederland, The London Underground Electric Train en The London Underground Guide 2016 (Third Edition). Tweedehands: Het spoorwegbedrijf in oorlogstijd en Het Indische spoor in oorlogstijd. Lees verder.


Vacaturebank

De NVBS zoekt een kandidaat-lid voor het hoofdbestuur met (onder meer) kennis van en ervaring met communicatie-processen, bestuurlijke ervaring etc. Voor de opvolging in 2017. Lees verder.


Railreizen en excursies

Spoorzoeken bij de NTM in Noord-Nederland, de traditionele Schönes Wochenende-reis voert ditmaal naar de Duitse deelstaat Baden-Württemberg en als klap op de vuurpijl de aankondiging van de speciale jubileumexcursie in oktober. Lees verder.


Zoekplaatje 1: de oplossing

De redactie twijfelde over waar de foto van dit Duitse treinstel uit de serie 614 genomen was, maar nagenoeg alle lezers die reageerden, wisten het zeker en kwamen met overtuigende bewijzen en wetenswaardigheden van dit materieel. Lees verder.


Zoekplaatje 2: industriespoor

Voer voor de superdeskundigen die alles weten van industriespoorwegen! Want waar is de bijzondere foto genomen, wanneer en wat is er eigenlijk op te zien? En bij welk bedrijf reed dit materieel? Lees verder.


Website van de maand

1400 thema’s, 9000 foto’s, 2000 illustraties en 1500 boeken. Plus pregnante teksten. Oftewel: Langs de rails, de veel bezochte website van Nico Spilt, goed voor dagelijks zo’n 400 unieke bezoekers. Lees verder.


Vakantietip(s): Wenen

Voor een weekendje of een week weg: de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Bomvol (muzikale) monumenten, maar ook met bijzonder trammaterieel en het nieuwe Wien Hauptbahnhof. Lees verder.


En nog even dit…

De volgende NVBS Actueel verschijnt in de tweede helft van september. Verder: nieuws over de Vennbahn, aanvullingen over het zoekplaatje over de remise Lekstraat in Amsterdam, gratis reizen voor 65-plussers en tal van andere tips. Lees verder.


Railagenda

De RTM viert dit jaar het 50-jarig bestaan (foto: Paul van Baarle). De Railagenda groeit in omvang en in looptijd. Meer trein, meer tram en meer modelbouw. In Nederland, België, Noord-Frankrijk en Duitsland. Elke maand rond de twintigste op de NVBS-website. Lees verder.