Volgende NVBS Actueel verschijnt in september

De volgende NVBS Actueel verschijnt in de tweede helft van september. Lees verder.


Jubileumcongres NVBS met bekende sprekers op 12 november 2016

De NVBS houdt op zaterdag 12 november 2016 een jubileumcongres met een aantal in de vervoerwereld bekende sprekers. Bezoekers kunnen vooraf een tramrit met historisch materieel maken in Rotterdam. Lees verder.


Jubileumexcursie op 8 oktober 2016

Ter gelegenheid van het 85-jarig bestaan van de NVBS organiseert de vereniging een excursie die op z’n zachtst gezegd opmerkelijk zal zijn, althans voor mensen die geboeid zijn door treinen. Een tip: hou die datum vrij in de agenda.


Lunchrondrit – ook voor genodigden

Bij de uitverkochte lunchrondrit van NVBS-Excursies met de Panorama Rail Restaurant-trein op 4 juni 2016 waren ook genodigden van de NVBS. De vereniging van railliefhebbers wil de komende jaren meer en meer naar buiten treden en had een aantal relaties uitgenodigd om in een informele sfeer van gedachten te wisselen. Het runnen van een museumbedrijf was dan ook het hoofdonderwerp van gesprek. Deze conversatie verliep zo geanimeerd dat de route grotendeels aan NVBS-penningmeester Wilfred Klaassen voorbijging. In ieder geval voerde deze rit vanuit Amersfoort langs Zwolle, Olst en Deventer en weer terug naar Amersfoort. De lunch, omlijst met bier en wijn, lieten de disgenoten zich goed smaken. Overigens is een verslag van die rit te lezen in Op de Rails van juli 2016 en komt het op deze website.

Van links naar rechts: Jan Astrego (Museum Buurtspoorweg), Wilfred Klaassen, penningmeester van de NVBS, en Gert de Groot (Stoomtram Hoorn – Medemblik). Foto: Willem Jan Wiebosch.


Spoorcolleges: meer bezoekers dan verwacht

De begin juni door Railforum georganiseerde Spoorcolleges, waarop NVBS-leden gratis toegang kregen, mochten zich verheugen in onverwacht hoge bezoekersaantallen. De organisatie, Railforum (het onafhankelijke kennisnetwerk in de brede railsector), moest zelfs uitwijken naar een andere locatie. Door de afwisselende onderwerpen was er voor elk wat wils. Ook voor “gewone belangstellenden”. Lees verder.


Railagenda (binnen- en buitenland) verder uitgebreid

De Railagenda (binnen- en buitenland), waarin aankondigingen van evenementen maar ook modelbouwbeurzen en railreizen en excursies, heeft een forse uitbreiding ondergaan. Deze agenda loopt nu tot eind september, maar wordt de komende maanden juli en augustus steeds rond de 20ste van de maand ververst. Nadat de redactie van NVBS Actueel ontdekte dat vooral buitenlandse railreizen al lang waren uitverkocht, is besloten de looptijd te verlengen. In de loop van de maand werkt de redactie van deze agenda onder leiding van René Janson aan een nog langere looptijd, zodat Nederlandse railliefhebbers zich in ieder geval tijdig kunnen aanmelden bij buitenlandse railreizen of populaire evenementen.


NVBS-Afdeling Zwolle gaat naar Wientjes

De NVBS-afdeling Zwolle heeft bekendgemaakt dat de bijeenkomsten voorlopig zullen worden gehouden in een zaal van Grand Hotel Wientjes, Stationsweg 7, tegenover het NS-station in Zwolle. Daarnaast heeft deze afdeling het programma voor de tweede helft van dit jaar gepubliceerd.

Hotel Wientjes, dichtbij het station Zwolle, wordt het nieuwe onderkomen voor de afdeling Zwolle. Foto: Bilderberg Grand Hotel Wientjes.

Kom gratis kijken in Emmen

De afdeling Noord organiseert op 1 oktober een extra ingelaste bijeenkomst met films over onder meer het spectaculaire spoorvervoer van ijzererts in het Hoge Noorden, maar dat is nog niet alles. Bezoekers kunnen ook genieten van fraaie modelspoorwegen, want de afdeling Noord is te gast bij de Modelspoorgroep in Emmen. Lees verder.

Natuurschoon, het Hoge Noorden, mooie filmbeelden en modelbanen staan centraal op 1 oktober 2016, wanneer de NVBS-afdeling Noord te gast is bij de Modelbouwgroep in Emmen.


De NVBS-Winkel zoekt sterke handen

Omdat de gemiddelde leeftijd van de winkelmedewerkers nogal hoog is, blijkt het vervoer van artikelen naar beurzen en manifestaties voor hen steeds bezwaarlijker te worden. Te zwaar in de letterlijke betekenis. Daarom zoekt de NVBS-Winkel een paar jongere medewerkers die transporten willen verzorgen (en dan eventueel ook tijdens die gelegenheden bij de verkoop assisteren). Het gaat dus bijna altijd om weekeinden met hobbymanifestaties. Gegadigden dienen in het bezit te zijn van een auto die zij ook willen/kunnen inzetten voor het transport van boeken en dvd’s. De gereden kilometers worden vergoed.
Een woonplaats dicht bij de winkel in Amersfoort heeft een duidelijke voorkeur. NVBS-leden die hier iets voor voelen of eerst wat meer willen weten, kunnen contact opnemen met Karel Hoorn (tel. 070 – 5111365) of Paul Muré (tel. 070 – 3864734). De mailadressen zijn resp. karelhoorn@versatel.nl en pe.mure@telfort.nl.


Katwijk – Leiden door de ogen van een actief NVBS-lid

René Platjouw steekt de loftrompet over de gezellige en interessante jubileumdag bij Katwijk – Leiden en dat doet hij op geheel eigen wijze. Lees verder.

Een terugblik vanuit het perspectief van NVBS-lid René Platjouw op de NVBS-jubileumdag in het Zuid-Hollandse Valkenburg. Foto: René Platjouw.


Katwijk – Leiden als Wisselexpositie

Het bezoeken van dit jubileumevenement zette de redactie van de Wisselexpositie aan tot een uitgebreid fotoalbum dat nu niet over het verre, maar over het meer recente verleden gaat. Lees verder.


Ontmoet de NVBS in Beekbergen…

De onlangs gehouden editie van het stoomevenement Dordt in Stoom greep de NVBS aan om geïnteresseerden kennis te laten maken met de vele activiteiten van de vereniging. Ook op andere evenementen geeft de club van railliefhebbers acte de présence zoals bij de grootse jaarlijkse belevenis Terug naar Toen van de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) op 3 en 4 september 2016. Wie nog geen lid is, kan op de stand van de NVBS al zijn of haar vragen kwijt.

Tijdens Dordt in Stoom namen veel geïnteresseerden de kans waar met vertegenwoordigers van de NVBS te spreken. Maar een heel enkele bezoeker werd door iets heel anders gebiologeerd. Foto: Willem Jan Wiebosch.


…en in Breda

Gedurende de open dagen naar aanleiding van de feestelijke opening van het station Breda op 7, 8 en 9 september 2016 maakt de NVBS ook haar opwachting. Hoewel nog niet alle details bekend zijn, gebeurt dat waarschijnlijk in een winkel op het station. Daarnaast: de NVBS zoekt nog bemensing voor die dagen om toekomstige leden te informeren over de voordelen van het lidmaatschap.

Print Friendly, PDF & Email

Pedro Peters van vervoerbedrijf RET is een van de prominente sprekers op het jubileum- of lustrumcongres van de NVBS. Foto: RET/R. Keus.