NVBS Actueel

Welkom op de voorpagina van NVBS Actueel, de nieuwsbrief van de NVBS, voor leden en niet-leden.

Kijk verder onder “Eerdere uitgaven” hier rechts boven of

klik de link bij iedere rubriek hieronder.


vn04-jamboree

Verenigingsnieuws

Een terugblik op het geslaagde jubileumcongres in Rotterdam. Verder nieuws over een veiling van spoorspullen en over een digitale expositie over de Oude Lijn (foto). En waarom werden NVBS-leden vroeger nooit aangeduid met hun voornaam? Lees verder.


Rudi Liebrand

Portret: Rudi Liebrand

Rudi Liebrand schreef twee boeken over de geschiedenis van de Maas-Buurt-spoorweg (MBS), de tramlijn van Nijmegen naar Venlo. Maar meteen in het begin van het interview geeft hij al toe: ‘Ik heb de tram nooit in werkelijkheid gezien.’ Lees verder.


polygoonjournaal-denederlandsetreinen

Uit de winkel gelicht

Aandacht voor een aantal bijzondere boeken en dvd’s die te koop zijn in de NVBS-winkel. Twee railatlassen, dvd’s met beelden uit het Polygoon Journaal, en voor wie zich helemaal wil ontspannen: een kleurboek voor volwassenen! Lees verder.


nvbsnwbrf1611berliner72dpi

Te leen in de NVBS-Bibliotheek

Een rubriek over de nieuwe aanwinsten van de NVBS-bibliotheek. Een greep uit de onderwerpen: Duitse trams, Zwitserse berglijnen, Franse stoomlocomotieven en (waarom ook niet) blikken modeltreinen. Lees verder.


831-183-jako-linka-t5-v-roce-2016-pod-ripem

Railreizen en excursies

In februari volgend jaar organiseert de NVBS de traditionele winterreis. Ditmaal worden gedurende een week de grenzen van Duitsland verkend. Meer weten over deze reis? Lees verder.


dia101421-021-0280-14

Zoekplaatje: twee foto’s

Een Plan D op een onbekende locatie en een Zwitserse stoomlocomotief in dienst bij NS. Dat zijn de twee zoekplaatjes van deze maand. Wie kan de beschrijving vervolmaken? De zoekplaatjes van vorige maand leverden helaas geen reacties op. Lees verder.


op-bezoek-03-img_6412

Op bezoek bij…

Onvervalste Limburgse gastvrijheid in een spoorse ambiance. Wie naar deze combinatie op zoek gaat, komt automatisch terecht in het stationsgebouw van Schin op Geul. Hier vinden ook de bijeenkomsten van de NVBS-afdeling Zuid-Limburg plaats. Lees verder.


afd_noordhollandnrd_78

Avondje uit

Ook in december vinden op diverse locaties NVBS-bijeenkomsten plaats. Bijvoorbeeld over smalspoor in Oost-Duitsland (8 december in Amersfoort) of over dieseltreinen in Nederland (13 december in Hoorn). Ook niet-leden zijn welkom op deze avonden. Lees verder.


Teams met bijzondere namen, zoals Geerdijk Hbf, Winkelzonen en Wezen traden tegen elkaar in het strijdperk tijdens de in oktober gehouden NVBS-Railquiz. Foto: Sjoerd Bekhof.

NVBS-Railquiz

Bij de inmiddels traditionele NVBS-Railquiz nemen railkenners het tegen elkaar op. NVBS Actueel doet verslag van de railquiz van 22 oktober. Voor wie er niet bij kon zijn: deze quiz is ook digitaal te spelen. Gewoon thuis of in de trein. Lees verder.


arrivaveolia

Niet helemaal nieuw: Railtips

De Railtips in NVBS Actueel blijken zo populair te zijn, dat we er een vaste rubriek van hebben gemaakt. Deze keer hebben de tips te maken met de nieuwe dienstregeling die op 11 december ingaat. Sommige plaatjes zijn vanaf die datum niet meer te maken. Lees verder.


link-maand-2016-02

Link van de maand: Railcabrides.com

Als de regen tegen de ruiten striemt, de werkdag er weer op zit, dan is het tijd voor ontspanning. Bijvoorbeeld door een tijdje mee te kijken over de schouder van een machinist of trambestuurder. De website railcabrides.com wijst ons de weg naar leuke sites. Lees verder.


Vakantietip: Wuppertal

De tijd van de kerstmarkten breekt weer aan. Vanuit Nederland zoeken velen hun heil bij een Duitse Weihnachtsmarkt. Onze suggestie: Wuppertal. Een stad die ook op railgebied het nodige te bieden heeft. Lees verder.


schermvoorbeeld

En nog even dit…

De redactie van NVBS Actueel is op zoek naar iemand die voor ons (eenvoudige) kaartjes kan tekenen. Verder informatie over de nieuwe vormgeving van NVBS Actueel. Als redactie zijn we daar erg blij mee, maar reacties van de lezers zijn zeer welkom. Lees verder.


Railagenda

Gratis service van NVBS Actueel: de maandelijkse agenda met tips over beurzen, bijeenkomsten en bijzondere ritten. In deze editie onder meer aandacht voor de expositie van fotograaf Otto Snoek die geheel is gewijd aan het luchtspoor dat vroeger dwars door Rotterdam liep. Bijzondere foto’s, waarvan de meeste niet meer gemaakt kunnen worden. In Galerie Wind te Rotterdam. Lees verder.


Print Friendly, PDF & Email
VASTE MEDEWERKERS

Eindredactie:
– Oege Kleijne
– Nico Spilt (plv)

Redactie:
– Paul van Baarle
– Sjoerd Bekhof
– Frits van Buren
– Ernst van Gulden
– Marius Hekker

MEDEWERKERS
Aan dit nummer werkten mee:

– B. Augusta
– Wubbo Boiten
– Ronald Bokhove
– Dennis te Dorsthorst
– Roelof Hamoen
– Erik Herbschleb
– Alex van Herwijnen
– Karel Hoorn
– René Janson (agenda)
– Leo de Jong
– René Jongerius
– Cock Koelewijn
– John Krijgsman
– Rudi Liebrand
– Bastiaan Luytjes
– Paul Muré
– Raymond Naber
– Maarten Otto
– Marjo Rameckers
– Sef Rameckers
– Gerhard Riesthuis
– Yvon Rozijn
– Rutger Ruempol
– Marc Schmitz (agenda)
– Otto Snoek
– Maurits van den Toorn
– Björn Ueberholz (Wuppertal Marketing)
– John van der Wal (agenda)

CONTACT
nieuwsbrief@nvbs.com