Railcabrides.com lost zoekproblemen op

Meekijken met de machinist of trambestuurder

door Oege Kleijne

Als de regen tegen de ruiten striemt, de werkdag er weer op zit, dan is het tijd voor ontspanning. Railliefhebbers weten dan de weg naar hun favoriete sites of channels te vinden. Sommigen kijken dan het liefst mee met de machinist en maken een digitale railreis, waar ook ter wereld. Het zoeken naar zo’n cabinerit valt niet mee, maar sinds eind 2015 bestaat daar een praktische oplossing voor: Railcabrides.com
 
Initiatiefnemer en webmaster van het Nederlands- en Engelstalige Railcabrides.com is NVBS-lid Yvon Rozijn. Op deze website vindt de bezoeker volgens Yvon “de grootste doorzoekbare verzameling van rail-cabineritvideo’s met kaarten en uitgebreide zoekmogelijkheden. Alle video’s zijn real time, kijken vooruit en beslaan een geheel traject.”

link-maand-nov-2016-01

Een uitsnede van de screenshot van de website Railcabrides.com met rechtsboven de zoekfunctie die vrijwel alle denkbare wensen van railliefhebbers van filmsuggesties voorziet. De suggesties zelf zijn om auteursrechtelijke redenen weggelaten.

Handige zoekfunctie

Behalve een willekeurige selectie van cabineritten op de voorpagina bevat de website een handige zoekfunctie die vrijwel alle voorkeuren van railhobbyisten van filmsuggesties voorziet. Bijvoorbeeld een rit vanuit de cabine van een hogesnelheidstrein. Ook de keuze om een treinrit in een gewenst land, een bepaald seizoen of in de gewenste weersomstandigheden te maken, behoort tot de mogelijkheden. Daarbij komt dat de zoeker ook nog kan kiezen uit een bepaalde materieelsoort. Om bij het eerste voorbeeld van een hogesnelheidstrein te blijven: wie dus intikt “TGV” of “ICE” kan dan nog verder verfijnen door de verschillende typen van dit materieel te kiezen.

Schönste Bahnstrecken

Gevraagd naar de aanleiding om deze website te ontwikkelen, legt Yvon uit: ‘Het idee is langzaam gegroeid. In de jaren negentig en 2000 was ik een fan van Schönste Bahnstrecken Deutschlands (wie niet?). Een jaar of vier geleden kwam ik erachter dat er ook veel cabineritvideo’s op YouTube stonden. Helaas was de zoekfunctie in YouTube in die tijd tamelijk gebrekkig (zoek op “cabinerit Amsterdam lijn 1” en je kreeg allemaal video’s over Amsterdam, cabineritten van andere Amsterdamse tramlijnen, cabineritten van lijnen 1 in andere steden, en als je geluk had een van de twee video’s waar je naar op zoek was). Daarom begon ik puur voor mijzelf een verzameling te maken van alle Nederlandse cabineritten die ik kon vinden. Nadat ik zo’n beetje alle tram- en treintrajecten wel een keer had bekeken, ging ik op zoek naar buitenlandse ritten, maar daarvoor moest mijn database anders worden opgezet. Toen dacht ik: ik ben vast niet de enige met dit probleem en daarom heb ik de site zo gemaakt dat anderen er ook wat aan hebben.’
Momenteel bezoeken dagelijks tussen de vijftig en honderd kijkers deze website, volgens Yvon vooral uit Nederland, Engeland, Frankrijk, Italië, Duitsland en de VS. Samen kijken ze ongeveer 75 tot honderd video’s per dag. Welke video’s het meest worden bekeken, kan Yvon niet vaststellen, maar de meeste zoekopdrachten gaan naar ritten in Duitsland en Engeland, op enige afstand gevolgd door Zwitserland.

Voor sommigen is er niets leuker dan meekijken met de machinist of trambestuurder. Op de foto een blik vanuit de cabine van een stuurstandrijtuig op een rit van Berlijn naar Hannover ter hoogte van Stendal, waarbij de geduwde Intercity met ruim 200 km/h op de meter een goederentrein (rechts) inhaalt. Foto: Oege Kleijne.

Voor sommigen is er niets leuker dan meekijken met de machinist of trambestuurder. Op de foto, gemaakt in juni 2010, een blik vanuit de cabine van een stuurstandrijtuig op een rit van Berlijn naar Hannover ter hoogte van Stendal, waarbij de geduwde Intercity met ruim 200 km/h op de meter een goederentrein (rechts) inhaalt. Foto: Oege Kleijne.

Nieuwe video’s

Achter de schermen houdt Railcabrides.com voor de webmaster bij op welke bekende kanalen nieuwe video’s verschenen zijn, en zo’n twee keer per week kijkt Yvon of daar cabineritten bij zitten en die voegt hij dan toe. Yvon: ‘Dat kost zeker twee tot drie uur per keer, want ik wil toch eerst weten of het inderdaad een cabinerit is, wat de kwaliteit is, of er geluid bij zit of niet en of hij inderdaad begint en eindigt op de aangegeven plaatsen. Daarnaast zoek ik uit of datum en materieeltype er ergens bij staan (…).’ Daarnaast zoekt Yvon af en toe naar nieuwe kanalen met cabineritvideo’s. Dat lijdt nu nog onder tijdgebrek, maar hij hoopt binnenkort meer tijd te krijgen en dit zal ongetwijfeld leiden tot een nog groter aanbod aan cabineritten.

Met dank aan John van der Wal.

Print Friendly, PDF & Email

Link van de maand

In de rubriek “Link van de maand” tipt de redactie de lezers van deze nieuwsbrief op één of meer bijzondere links die extra interessant zijn of meer informatie bieden over actualiteiten die in andere media beperkt besproken (kunnen) worden. Op hun beurt kunnen lezers ook de redactie attenderen op bijzondere websites. Mogelijke onderwerpen: rapporten of plannen van overheden op het terrein van het openbaar vervoer of specifieker over trein, tram of metro. Zowel in Nederland als daarbuiten. Afhankelijk van het onderwerp kan de redactie een dergelijke tip ook onder een andere rubriek, zoals die van “Website van de maand” plaatsen. Reacties en tips:
nieuwsbrief@nvbs.com