Eindredactie:

– Oege Kleijne
– Nico Spilt (plv)

Redactie:

– Sjoerd Bekhof
– Frits van Buren
– Ernst van Gulden
– Marius Hekker

Vaste medewerkers:

– Leo de Jong
– Gerhard Riesthuis
– Rutger Ruempol
– Arno Verhagen

Aan dit nummer werkten verder mee:

– Cees van der Beek
– Gert Jan Binkhorst
– Emiel de Block
– Sieger de Boer
– Wubbo Boiten
– Ronald Bokhove
– Sicco Dierdorp
– Peter Doove
– Leo van Engeland
– Dirk Eveleens Maarse
– J.L. Flemal
– Tim Goorman (STAR)
– Bart van ’t Grunewold
– Roelof Hamoen
– Ciril van Hattum
– Karel Hoorn
– Christoph Hendrich (Toeristisch Agentschap Oost-België)
– René Janson (agenda)
– Leo de Jong
– René Jongerius
– Raymond Kiès
– Cock Koelewijn
– John Krijgsman
– Pim van der Kuijlen
– Peter van der Leek (SOMDA)
– Paul Loman
– Paul Muré
– Raymond Naber
– René Platjouw
– Rutger Ruempol
– Daniël de Ruig
– Marc Schmitz (agenda)
– Marc Schram
– Maurits van den Toorn
– John van der Wal (agenda)

CONTACT
nieuwsbrief@nvbs.com

ISSN: 2543-0750

AUTEURSRECHT/ 
COPYRIGHT 

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever (NVBS-bestuur) of eindredactie van NVBS Actueel. Auteursrecht op tekst, vormgeving en illustraties/foto’s wordt voorbehouden.

Welkom op de voorpagina van NVBS Actueel, de nieuwsbrief van de NVBS, voor leden en niet-leden.
Nog geen (gratis) abonnee, meld u zich dan nu rechtsboven aan en ontvang de eerstvolgende NVBS Actueel als e-mail.


Verenigingsnieuws NVBS

De jubileumexcursie trekt ruim 200 deelnemers, er zijn nog plaatsen vrij op het Lustrumcongres (snel inschrijven is geboden), een “extern” zoekplaatje en de NVBS-kalender. Die is nu ook voor niet-leden verkrijgbaar. Om zelf te hebben of als Sinterklaas- of kerstcadeau. Lees verder.


Portret: Pim van der Kuijlen

Bij de meesten onbekend, maar bij de NVBS zeker niet onbemind: Pim van der Kuijlen. Tramwegliefhebber in hart en nieren en met een flinke staat van dienst bij de NVBS. Hij beheerde lange tijd de tramcollectie buitenland en is nog steeds actief. Een interview. Lees verder.


Archiefnieuws: analoge foto’s

Fotorondzendingen speciaal voor NVBS-leden? Dat moet in deze tijd wel digitaal gaan. Niets is echter minder waar: de foto’s gaan per gewone post van lid naar lid en ieder bestelt die afbeeldingen die hij graag in zijn bezit wil hebben. Al 67 jaar! Lees verder.


Uit de winkel gelicht: België (2)

Uitgever Thierry Nicolas beschrijft per reeks het tractiematerieel van de Belgische spoorwegen. In het septembernummer kwamen het stoom- en dieselmaterieel aan bod. In dit nummer een overzicht van de fotoboeken waarin elektrische locomotieven en treinstellen de hoofdrol spelen. Lees verder.


Te leen in de NVBS-Bibliotheek

Er is in de loop der decennia heel wat afgeblunderd op railgebied in Groot-Brittannië, vier boeken over spoorwegen op Hawaï en terug in de tijd bij de tramtechniek via een herdruk van een boek uit 1890 (!). Kortom: de meest bijzondere nieuwe aanwinsten van de NVBS-Bibliotheek. Lees verder.


Railreizen en excursies

Voor de agenda: op zaterdag 3 december 2016 staat de traditionele en altijd weer drukbezochte Reisinformatiemiddag op het programma. Op die middag geeft de Stichting NVBS-Excursies een vooruitblik op de excursies en de railreizen voor het komende jaar. Lees verder.

Zoekplaatje: de oplossing

In het septembernummer twee foto’s van gekoppelde zelflossers. De vraag: op welk station of emplacement staan deze wagens? Opnieuw tal van reacties: Haaksbergen, Maarssen (met toen nog drie sporen) en de Grinderij in Linne (Limburg). En de waarheid? Lees verder.


Zoekplaatjes: trams in Barcelona en Milaan

Een van de vijftien foto’s van de tram in Barcelona, eind jaren zestig. De vraag: in welke straat is de foto van deze tram genomen? En welke betekenis hebben de rode bordjes in de bovenleiding van de tram in Milaan? Lees verder.


Avondje uit

De Duitse Waddeneilanden en hun railvervoer staan op 26 oktober 2016 bij de NVBS-afdeling Apeldoorn centraal en op 14 november 2016 krijgt de bezoeker van de afdeling Den Haag een bijzondere terugblik op de NZH-tram in Katwijk in 2015! Ook niet-leden zijn welkom. Lees verder.


Nieuwe rubriek: Extra!

Soms is een onderwerp zo afwijkend, dat geen blad voor railliefhebbers dat publiceert. Vandaar de nieuwe rubriek Extra! NVBS Actueel geeft aan zo’n item namelijk graag alle ruimte. Ditmaal de langzaam verdwijnende modelbanen op de grote Duitse stations. Lees verder.


Vacatures

De NVBS heeft tal van boeiende vrijwilligersfuncties. Zo zoekt het hoofdbestuur van de NVBS een nieuw bestuurslid en blijken bestuursleden van afdelingen ook uit andere regio’s te mogen komen. En wat zou een “projectleider dia’s” nu precies moeten doen? Lees verder.


Website van de maand: Somda

Een tip voor treinspotters en -fotografen in de dop: Somda. Alles over spoornieuws, omlopen, spots en andere actuele wetenswaardigheden waar de materieelliefhebber anno 2016 niet omheen kan. Het verhaal achter een website waar 8500 spotters een account hebben. Lees verder.


Vakantietip: Thuin

Niet ver van het Belgische Charleroi bevindt zich het pittoreske Thuin, een schitterend stadje met een belfort, terrassentuinen en een museum(lijn) (laatste rijdag van dit jaar op 30 oktober!), die de herinnering aan de Boerentram levend houdt. Plus tal van tips over spoorzoeken en fietsen. Lees verder.


De Vennbahn – een vakantietip in de praktijk

Enthousiast geworden door een van de vakantietips trok Frits van Buren, NVBS-hoofdbestuurslid en redacteur van NVBS Actueel, eropuit en nam de proef op de som: hij fietste het grootste deel van de voormalige Vennbahn af. Heeft de redactie de rit te mooi voorgespiegeld? Lees verder.


En nog even dit…

Nagenieten van het afscheid van Plan V, het Duitse materieel op Emmerich – Oberhausen en Bocholt – Wesel, experimenten met een nieuwe vormgeving, en een foutje met een perron in Bad Bentheim. Lees verder.


Railagenda

Het aantal grootspoor-evenementen neemt wat af, het aantal modelbouw-beurzen stijgt. We schrijven oktober 2016. Een opvallende: Witte Wieven, griezelen en treinen oftewel Halloween met een regionaal tintje bij de STAR in Stadskanaal. Lees verder.