Avondje uit

NVBS-afdeling Apeldoorn: railvervoer op de Duitse Waddeneilanden

Op 26 oktober 2016 neemt inleider Peter Doove de bezoekers van de afdeling Apeldoorn mee naar de Duitse Waddeneilanden. Voor de kust van wat de Duitsers “Ostfriesland”noemen, was de trein het aangewezen vervoermiddel tussen de dorpen op het eiland en de aanlegplaats van de veerboot. Op alle eilanden was ooit spoorvervoer. Nu is dat nog maar op vier eilanden het geval. Borkum bezit een flinke dubbelsporige railverbinding, ondanks dat gemotoriseerd verkeer op het eiland is toegestaan. De lijntjes op Langeoog en Wangerooge zijn er niet alleen voor het vervoer van toeristen, maar ook voor het transport van alles wat op het eiland nodig is. Spullen voor de supermarkt en voor de aannemer worden per schip en trein vervoerd. Er is geen gemotoriseerd vervoer op deze eilanden. Op Spiekeroog wordt een stukje van de oude spoorweg geëxploiteerd met een paardentram. Het eiland is zo compact dat je er zelfs geen fiets kunt huren. Er rijdt tegenwoordig modern materieel op de eilanden. Wie met het vroegere materieel van deze “Inselbahnen” (spoorwegen op deze eilanden) wil reizen, kan terecht bij museumbedrijven zoals de DEV in Bruchhausen-Vilsen en bij de Harzer Schmalspurbahnen.

Naar het Moormuseum te Wiesmoor rijdt een smalspoortreintje voor de bezoekers. In het park staan onder meer machines uit het veen en enkele locomotieven tentoongesteld. Deze foto dateert uit 2001. Foto: Peter Doove.

Het programma bestaat uit een diapresentatie over de spoorlijnen op de Duitse Waddeneilanden en in Ostfriesland, die Peter in 2001 en 2013 bezocht. We reizen van de Eemshaven tot Wilhelmshaven langs plaatsen als Emden, Aurich en Esens en doen alle Waddeneilanden aan. Er zijn onder andere oude dia’s te zien van de Kreisbahn Aurich en Spiekeroog, foto’s uit het Moormuseum te Wiesmoor en (dankzij internet) het niet toegankelijke smalspoor op Minsener Oog. Het tweede deel bestaat uit drie films uit 2013 die een impressie geven van het vervoer zoals dat op Borkum, Langeoog en Wangerooge plaatsvindt. Bezoekers zijn welkom in ‘De Duiker’, Hoenderloseweg 10 in Ugchelen. Aanvang van het programma is 19.30 uur.

Drukte bij de veerboot van Wangerooge naar het vasteland in 2013. Op en naar dit eiland verzorgt de Deutsche Bahn het vervoer. De passagiers lopen om de trein met locomotief DB 399 107 uit 1999, die de bagagecontainers bij het schip brengt. Foto: Peter Doove.

NVBS-afdeling Den Haag: terugkeer van de Blauwe Tram

Op 14 november 2016 nemen Georg Groenveld, Han Geijp en Raymond Naber de bezoekers van de afdeling Den Haag mee naar de tijden van de NZH-trams.
55 jaar geleden, de spanning ging van de bovenleiding af… maar vanavond nemen deze heren van de Stichting Historisch Genootschap De Blauwe Tram u mee naar de festiviteiten te Katwijk aan den Rijn waar in augustus 2015 een waar spektakel plaatsvond: de terugkeer van de Blauwe Tram in de Rijnstraat. Motorwagen NZH A106 was na 32 jaar restauratie terug met de eerste publieksritten na haar buitendienststelling in 1948, nu 68 jaar geleden.

In een mooie, afzonderlijke fotoserie zal de tramgeschiedenis tussen met name Leiden en Katwijk/Noordwijk uit de doeken worden gedaan. Ten slotte een doorkijk naar de start van de “Nieuwe Blauwe Tram”: de herbouw van A600-tweelingstel A619/620. Bezoekers (ook niet-leden) zijn van harte welkom in de Christus Triumfatorkerk, Juliana van Stolberglaan 154, Den Haag. Aanvang van het programma is 19.45 uur.

De NZH weer terug in Katwijk met onder meer de A 106, 28 augustus 2015. Foto: Raymond Naber.


[printfriendly]

Kennismaken met de afdelingen van de NVBS?

De afdelingen van de NVBS organiseren diverse activiteiten, meestal avonden over bepaalde railonderwerpen en soms ook excursies. De op deze pagina genoemde presentaties zijn ook toegankelijk voor niet-leden. De NVBS wil niet-leden namelijk laten kennismaken met de informatieve en gezellige bijeenkomsten. Van de niet-leden wordt soms een extra bijdrage van één euro gevraagd bovenop de vaste entreeprijs (lees: kostenvergoeding voor zaalhuur), meestal 2,50 euro. Een overzicht van de activiteiten van de afdelingen is te vinden op deze website.