Zoekplaatjes: trams in Barcelona en Milaan

door Nico Spilt

De beeldbank van de Stichting NVBS Railverzamelingen (SNR) bevat inmiddels zo’n 50.000 afbeeldingen van treinen en trams in binnen- en buitenland. En nog steeds komen er nieuwe foto’s bij. Het scannen en digitaal optimaliseren van foto’s is veel werk. Maar minstens zoveel werk is het beschrijven van de foto’s. Immers: zonder een goede beschrijving is een foto in de database als de bekende speld in de hooiberg: niet te vinden.

Zoekplaatjes: trams in Barcelona

In het materiaal dat momenteel wordt bewerkt voor opname in de beeldbank zit een grote serie dia’s van trams in Barcelona, gemaakt eind jaren 1960. Van ongeveer vijftien dia’s is niet duidelijk waar deze precies zijn gemaakt, onder andere de hier afgebeelde dia. De beheerders van de beeldbank zijn op zoek naar iemand die bekend is met deze stad en het toenmalige tramnet.

Motorrijtuig 1298 van lijn 65 van de Tranvias de Barcelona (TB) op een onbekende locatie in Barcelona. Eind jaren 60. Foto: Jan Vogels, collectie: Stichting NVBS Railverzamelingen.

Bordjes in Milaan

Op een aantal dia’s, gemaakt in Milaan, zijn in de bovenleiding van de tram rode bordjes te zien. De betekenis daarvan is duister. Wie weet waar die bordjes voor bedoeld waren?

Milaan 1968. Motorrijtuig 4715 van lijn 12 van Azienda Trasporti Municipali di Milano (ATM). Foto: Jan Vogels, collectie: Stichting NVBS Railverzamelingen.

Reacties

Weet u waar de foto in Barcelona is gemaakt? En wilt u meehelpen met het beschrijven van de andere dia’s uit deze serie? Of weet u waar die rode bordjes in de Milanese bovenleiding voor dienden? Laat het dan weten via nieuwsbrief@nvbs.com.


Print Friendly, PDF & Email

Zoekplaatje: wie het weet…

In deze rubriek vraagt de Stichting NVBS Railverzamelingen hulp bij het aanvullen van gegevens rond bepaalde foto’s. In sommige collecties die worden geschonken, zitten foto’s of dia’s die niet helemaal of in het geheel niet zijn gedocumenteerd. De beheerders van de beeldbank moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het beschrijven van de foto. En soms is daarbij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van u! In NVBS Actueel plaatsen we daarom elke maand een zoekplaatje: een foto waarvan niet of niet helemaal duidelijk is wat erop staat.