Fotorondzendingen na 67 jaar nog altijd springlevend

door Oege Kleijne

Fotorondzendingen speciaal voor NVBS-leden? Dat moet in deze tijd wel digitaal gaan. Niets is echter minder waar: de foto’s gaan per gewone post van lid naar lid en ieder bestelt die afbeeldingen die hij graag in zijn bezit wil hebben. Al 67 jaar!

Ciril van Hattum (81) is de man die de rondzendingen mogelijk maakt. Ondanks de vele fotosites op internet zoals het populaire Flickr, mag deze NVBS-service zich nog steeds in een redelijk aantal deelnemers verheugen: 35. En als het aan Ciril ligt, mag het aantal deelnemers ook zeker nog groeien, want misschien is het langzaam afnemende aantal deelnemende leden – veelal door overlijden – eerder het gevolg van de onbekendheid van de fotorondzendingen, dan dat het ouderwets zou zijn.

Ciril van Hattum, drukdoende met de selectie van foto’s voor de komende fotorondzending. Belangstellenden die in oktober inschrijven, betalen slechts 6,75 euro, krijgen de laatste twee rondzendingen van 2016 gratis en zijn gedurende heel 2017 geabonneerd.

Hoe het werkt

NVBS-leden kunnen voor 6,75 euro per jaar een abonnement nemen. Daarvoor krijgen ze negen keer per jaar een doos met rond de 160 foto’s thuisgestuurd. Die mogen ze dan drie dagen in hun bezit houden. De map kent vier categorieën: spoor binnenland, spoor buitenland en tram binnen- en buitenland. In totaal zijn er meestal acht verschillende onderwerpen of thema’s. Ciril: ‘We werken veel met thema’s per onderdeel. De ene keer nemen we een tramlijn in een van de steden in Nederland en daarbij zoeken we de meest bijzondere foto’s van die lijn bij elkaar. Bij tram buitenland hadden we de PCC-cars en dan wereldwijd met natuurlijk ook voorbeelden bij de HTM en in België. Bij het spoor buitenland moet je denken aan onderwerpen als de Bentheimer Eisenbahn of de spoorwegen op de Balkan. Bij spoor binnenland hadden we onlangs de lijn Leeuwarden – Groningen. De deelnemers krijgen dus per categorie zo’n veertig foto’s die ze kunnen bekijken, scannen of waarvan ze ook een afdruk kunnen bestellen. Als ze de foto’s hebben bekeken, sturen ze de doos door naar het volgende NVBS-lid.’

Kennismaken met de fotorondzendingen – nu heel voordelig

Wie zich nu inschrijft op de fotorondzendingen betaalt slechts 6,75 euro, krijgt de laatste twee rondzendingen van 2016 gratis en is gedurende 2017 geabonneerd. Bel, schrijf of mail Ciril van Hattum, Constantijnstraat 26, 5671 XE Nuenen, tel. 040-2831418 of e-mail: constantijn@onsnet.nu

Kosten

Behalve de jaarlijkse abonnementkosten komen er nog verzendkosten bij, als men de dozen niet zelf aan de volgende deelnemer kan of wil afgeven. PostNL rekent vijf zegels van ‘1’ voor de verzending. Voor het bestellen van de foto’s rekent de NVBS 70 eurocent voor een plaat van 10 bij 15 cm. Het laten afdrukken regelt Robert Sirks van het Fotobureau in Arnhem.

Een staatsieportret van treinstel 642.231 van de Duitse spoorwegen in Aue aan de lijn Johanngeorgenstadt – Zwickau Hbf, genomen op 13 maart 2008. Deze foto maakte deel uit van de fotorondzendingen met als thema spoorwegen buitenland. Foto: P. Collet.

Inzenders

Over een regelmatig aanbod van foto’s maakt Ciril van Hattum zich geen zorgen. ‘Ik heb zo’n twintig mensen die me jaarlijks van foto’s voor de rondzendingen voorzien. Dat zijn vaak heel bijzondere foto’s, zoals die van Roef Ankersmit. Als ik een enkele keer wat foto’s voor een bepaald thema mis, dan benader ik sommige fotografen of kijk in mijn eigen verzameling. Wat je ook moet weten is wat we met de foto’s doen die na een rondzending weer terugkomen: die gaan naar het fotoarchief van de Stichting NVBS Railverzamelingen en kunnen daar door NVBS-leden geraadpleegd worden.’

Ook echt historische foto’s maken soms deel uit van de fotorondzendingen, zoals deze afbeeldingen, waarop NS-tramlocomotief 50 op het tramstation Zwolle Veerallee op 29 augustus 1934 is vastgelegd. J.J.B. Vellekoop legde daar de situatie vast, enkele dagen voor de opheffing van de personendienst tussen Zwolle en Blokzijl.

Actief

Ciril van Hattum is ondanks zijn hoge leeftijd voorlopig niet van plan achter de spreekwoordelijke geraniums te gaan zitten. ‘Ik wil op zijn minst nog zolang doorgaan dat ik de 25 jaar vol maak. In de jaren zestig verzorgde ik de fotorondzendingen zo’n vier jaar, maar toen ik in het buitenland moest werken, was dat niet mogelijk. In 1998 heb ik dit werk weer opgepakt en doe dit dus nu in totaal 22 jaar. Daarnaast ben ik nog actief als metadateerder bij de Beeldbank en beschrijf alle foto’s die de redactie van Op de Rails binnenkrijgt. Dat zijn er zo’n rond de honderd per maand. Nee, ik ben voorlopig niet van plan om te stoppen. Daarvoor vind ik dit werk veel te leuk, hoor!’


Print Friendly, PDF & Email

Archiefnieuws

In de rubriek Archiefnieuws belicht de redactie steeds verschillende aspecten van de uitgebreide documentatie en de foto’s, dia’s, tekeningen en films die bij de Stichting NVBS Railverzamelingen zijn te vinden. In dit geval een van de vele activiteiten: de fotorondzendingen. De archieven van de NVBS zijn sinds 2003 ondergebracht in een aparte rechtspersoon: de Stichting NVBS Railverzamelingen (kortweg SNR).

Reisdocumenten en plattegronden

Daarnaast bezit de SNR ook een uitgebreide verzameling reisdocumenten (trein-, metro- en tramkaartjes) en omvangrijke collecties plattegronden en materieeltekeningen. Onder het kopje Verzamelingen kunnen NVBS-leden (met leden-log-in) op de website al een grote hoeveelheid digitale foto’s en tekeningen in de Beeldbank en Railatlas raadplegen. Niet-leden kunnen zich ook een beeld vormen, maar dan met kleine plaatjes. Wie onderzoek wil doen bij SNR of naar foto’s of kaarten op zoek is die nog niet gedigitaliseerd zijn, kan zich het beste direct tot de desbetreffende beheerder wenden. Raadpleeg daarvoor de gegevens van de archiefbeheerders (of via de tab Verzamelingen en de lijst van collecties op deze website).