En nog even dit…

door Oege Kleijne

Nieuwe eindredacteur: Nico Spilt

De redactie van NVBS Actueel is versterkt met Nico Spilt als plaatsvervangend eindredacteur. Dat betekent dat hij niet alleen de artikelen en andere bijdragen redigeert en klaarmaakt voor de vormgevers, hij maakt ook interviews, reportages en werkt samen met de andere redacteuren. Nico, van harte welkom!

Aangepaste vormgeving NVBS Actueel

Wie scherp heeft gekeken, zag het al in de vorige editie van september 2016 van NVBS Actueel: de vormgeving van het Portret (Edward Niessing) en de Vakantietip (Kusttram) zag er anders uit dan normaal. Dat was een eerste proef. In nauwe samenwerking met Ernst van Gulden en Marius Hekker, vrijwilligers van de Dienst Ondersteuning Informatievoorziening (DOI) van de NVBS, en provider Seashore worden de verschillende rubrieken van de NVBS-nieuwsbrief stap voor stap overgezet naar de nieuwe vormgeving. Die leest prettiger en oogt ook rustiger dan de oude. In dit nummer zijn de beide rubrieken nog iets aangepast vergeleken met de september-uitgave. De nieuwe vormgeving is vooral bedoeld om de oudere abonnees met mogelijke zichtbeperkingen het lezen vanaf een beeldscherm te vergemakkelijken. Daarnaast laten de pagina’s zich in de toekomst gemakkelijker afdrukken, ook door de op dit gebied minder deskundige lezer.

Een schermafdruk van de vernieuwde vormgeving in WordPress, waarbij de opgemaakte pagina’s nog op de website nvbs.com zijn ingebed. In de nabije toekomst komen de in WordPress vormgegeven pagina’s op een tijdelijke website: nvbs-actueel.com.

Overigens kan het niet worden uitgesloten dat er tijdelijk kleine onvolkomen­heden in de vormgeving in het oog springen. De vrijwilligers van de DOI werken er hard aan die op te lossen. Wie fouten of andere onvolkomen ontdekt: een mailtje naar nieuwsbrief@nvbs.com stellen we zeer op prijs. Tot slot: de vernieuwde onderdelen komen op een tijdelijke website (in deze editie alleen het Portret en de Vakantietip*) met de domeinnaam nvbs-actueel.com, die digitaal nauw verbonden zal worden met de moederwebsite: nvbs.com.

*) In 2018 hebben we ook de andere artikelen omgezet naar WordPress.

Foutje bedankt?

Dat verhoging of verlaging van perrons soms bijzondere “bijwerkingen” heeft, toont deze foto aan van John Krijgsman. Op weg van Nederland naar Berlijn maakte hij deze afbeelding in Bad Bentheim, waaruit blijkt dat door de perronverhoging de deur van de stationshal naar het eerste perron niet meer open kan. Dat geldt overigens voor alle deuren in het stationsgebouw die toegang geven tot het verhoogde “Bahnsteig” en naar buiten openzwaaien. Even omlopen dus. Of wat we op filmpjes ook hebben gezien: door het raam naar buiten klimmen!

Railtip 1: vrolijk fluitend afscheid van Plan V (in foto en film)

Dat de afscheidsrit van Plan V op 25 september 2016 een flinke toeloop zou veroorzaken, was de insiders al tevoren wel duidelijk. Door publiciteit vooraf in verschillende landelijke kranten nam die belangstelling langs de baan en op de onderweg gelegen stations flink toe.

NVBS Actueel zet drie links op een rij, waarin de kijkers nog even kunnen nagenieten van deze bijzondere rit – met veel vrolijk gefluit – van Maastricht via Den Bosch, Nijmegen, Arnhem, Zwolle, Amersfoort naar het Spoorwegmuseum en daarna (met drie van de vier treinstellen) via Amersfoort naar het eindpunt Amsterdam. Alleen treinstel 876 blijft voor het nageslacht behouden en krijgt een eervolle plaats in het Spoorwegmuseum. Het was een bijzonder feest. Adieu Plan V!

Een stemmige foto maakte Daniël de Ruig [https://flic.kr/p/MsevHC] vanuit treinstel 449 dat ’s avonds op 25 september waarschijnlijk zijn laatste zelfstandige rit maakte als ledig materieel naar Amsterdam langs het Naardermeer, tussen Naarden-Bussum en Weesp.

Foto’s en films:

  • Flickr biedt zowel foto’s als film. Er is zelfs een speciale groep met de origineel gevonden naam “Afgemat-64” gevormd.
  • Een overzicht van films en filmpjes op YouTube.
  • Ronduit bijzonder en van een mooie kwaliteit is de film vanuit de cabine van Meester Paul 2 van de rit van Zwolle naar het Spoorwegmuseum.

Railtip 2: Oberhausen – Emmerich nog even DB Regio

NS-dochter Abellio neemt met de dienstregelingwisseling in december 2016 de stop- en sneltreindiensten (Regional Express) onder meer tussen Duisburg en Emmerich en tussen Wesel en Bocholt over. Tot zover voor velen geen nieuws. Abellio kondigde onlangs aan dat de treindienst niet in één keer overgaat naar de nieuwe exploitant, maar geleidelijk. De komende maanden gaan langzaam maar zeker steeds meer elektrische treinstellen van het type Flirt3 en de diesels van het type Alstom Coradia LINT het DB-materieel vervangen.

De komende maanden worden de DB-Regio-treinen door die van Abellio vervangen op onder meer de lijn Oberhausen – Emmerich. Dat geldt ook voor de spitstreinen naar Emmerich, zoals hier met loc 111 032 met een trein bestaande uit omgebouwde Silberlingen op 30 september 2016. Foto: Roelof Hamoen.

Wie nog 146-en met dubbeldekkers, 111-en met voormalige Silberlingen (spitstreinen) en treinstellen van de series 425 en 426 in bijvoorbeeld Emmerich wil zien, moet dus niet al te lang wachten. Dat geldt ook voor de lijn Wesel – Bocholt. Niet alleen verdwijnen daar de 628-en, naar verwachting zal de elektrificatie van deze lijn in 2019 haar beslag krijgen. Wel even de dienstregeling raadplegen, want tussen Emmerich en Oberhausen wordt frequent aan het spoor en de bovenleiding gewerkt in het kader van de uitbreiding van twee naar drie sporen.

Ook op de lijn Wesel – Bocholt verdwijnen de vertrouwde 628-en langzaam maar zeker van het toneel en krijgen vervangers in de vorm van de Alstom Coradia LINT-treinstellen. Niet lang daarna begint de elektrificatie van deze spoorlijn. De foto toont de 628 670 op weg van Wesel naar Bocholt ten noorden van de halte Blumenkamp op 30 september 2016. Foto: Oege Kleijne.


Print Friendly, PDF & Email

En nog even dit…

In ‘En nog even dit…’ staan aanvullingen op eerdere artikelen in NVBS Actueel, correcties op eventuele fouten en onvolkomen­heden en andere zaken die niet in de vaste rubrieken thuishoren. Ook doet de redactie oproepen. Daarnaast komen reacties van lezers in deze rubriek, voor zover die een aanvulling of correctie vormen op eerder verschenen berichten in NVBS Actueel.