Spoorzoeken langs de vroegere NTM-lijnen

Wat zou er nog over zijn van bijvoorbeeld de vroegere tramlijn Groningen – Drachten en andere lijnen van de Nederlandsche Tramweg Maatschappij? NVBS-Excursies organiseert in augustus en september een tweetal spoorzoekerexcursies naar de voormalige lijnen, met hetzelfde programma, van deze tramwegmaatschappij.

Schönes Wochenende Baden-Württemberg in oktober

door Ronald Bokhove

Het jaarlijkse lange weekeinde bij de oosterburen voert van donderdag 13 t/m maandag 17 oktober 2016 naar Stuttgart, de hoofdstad van de deelstaat Baden-Württemberg. De bosrijke omgeving met diverse museumlijnen nodigt uit voor ritten op de Kandertalbahn (Haltingen – Kandern) en op de Schwäbische Waldbahn (Schorndorf – Welzheim). Een tramexcursie in Stuttgart zit er door grootschalige werkzaamheden niet in, maar het staat ieder natuurlijk vrij om met reguliere trams de stad te verkennen. Nadere details volgen in de aankondiging, die in september in Op de Rails zal verschijnen. Uiteraard staat het programma dan ook op de website en kunnen geïnteresseerden in de SNE-reiswinkel boeken voor het Schönes Wochenende. Graag tot ziens op weg naar Stuttgart!

Stoomloc 41 018 trekt een trein van de Schwäbisch Waldbahn over het viaduct bij Welzheim, 27 juni 2010. Foto: Jürgen G (Wikipedia).

NVBS-Lustrumevenement ‘Andere tijden’ op 8 oktober bij de VSM

door Ronald Bokhove

De NVBS bestaat dit jaar 85 jaar en daarom worden diverse lustrummanifestaties georganiseerd. De Stichting NVBS-Excursies doet ook een duit in het zakje en organiseert op zaterdag 8 oktober een lustrumevenement bij de Veluwsche Stoomtrein Maatschappij (VSM) tussen Apeldoorn en Dieren. Op deze dag komen GTW’s van Arriva, Hermes (Breng) en Veolia, alsmede een Lint van Syntus bijeen voor fotosessies en voor een reguliere dienst. Een unieke mogelijkheid dus om alle nieuwkomers op het spoor op één plaats te ontmoeten. Natuurlijk wordt ook voor een hapje en een drankje gezorgd. Alleen het weer hebben we niet in de hand, dat wordt dus duimen. En omdat het een lustrumjaar is, gaan we dit alles voor een aantrekkelijke prijs aanbieden. In augustus volgt meer informatie op de website en in Op de Rails. Houd de aankondigingen in de gaten en kom op 8 oktober naar de VSM.

Dieseltreinstellen van Arriva, Hermes, Syntus en Veolia komen zelden buiten hun normale werkgebied, zoals hier Arriva-treinstellen van het type GTW in Stadskanaal op de foto van Pieter Bosch. Tijdens de jubileumexcursie ‘Andere tijden’ komen dergelijke treinstellen naar Apeldoorn – Dieren.

Print Friendly, PDF & Email

Over NVBS-Excursies

In deze rubriek kondigt de Stichting NVBS-Excursies (SNE) – het reisbureau van de NVBS – nieuwe excursies en reizen aan. Het maandblad Op de Rails vermeldt daarvan ook de meer specifieke informatie, zoals hoe voor een reis kan worden aangemeld, de kosten en wanneer de aanmeldingstermijn sluit.
De SNE organiseert voor de leden van de NVBS spoor- en tramexcursies in binnen- en buitenland. De NVBS-excursietraditie gaat terug tot 1931 en heeft geleid tot een aantal vaste eendagsexcursies, zoals de Koningsdagrit en de Oliebollenrit. Over de landsgrenzen heen zijn de winterreis, het Schönes Wochenende bij de oosterburen en de treinvakantiereis al jaren een begrip. Meer informatie over de SNE is ook te vinden op deze website.