Nog even buffelen

Het einde van de inzet van het Dieselmaterieel ’90 (DM ’90) met de bijnaam Buffel is nabij. De Duitse fabrikant Talbot leverde tussen 1996 en 1998 53 van deze treinstellen aan de Nederlandse Spoorwegen en het materieel is dus nog maar zo’n twintig jaar oud. Ze hebben niet alleen dienst gedaan bij de NS, maar ook bij Arriva, NoordNed, Syntus en Veolia.

tekst en foto’s: Paul van Baarle

Op 14 oktober 2017 organiseerde de NVBS een geslaagde afscheidsrit met dit materieel en op zaterdag 9 december 2017 zullen de Buffels voor het laatst bij de Nederlandse Spoorwegen in de reizigersdienst te zien zijn. Wie nog afscheid wil nemen van DM ’90 in de dagelijkse dienst kan tot en met die datum op twee trajecten terecht.

Zwolle – Kampen

Het Kamper lijntje is inmiddels geëlektrificeerd en gemoderniseerd maar onder de draad wordt er nog “gebuffeld” met een of twee gekoppelde treinstellen. Vanaf 10 december 2017 zal Keolis Nederland (Syntus) met elektrische Flirt 3-treinstellen van Stadler tussen Zwolle en Kampen pendelen en onderdeel vormen van het Blauwnet in de provincie Overijssel.

‘Nu nog even buffelen’ is ook de ProRail-tekst aan de zijkant van het stationsgebouw van Kampen met links het fraaie uitzicht op de IJsselbrug en de stad Kampen. Het toekomstige elektrische materieel is reeds op het plakkaat afgebeeld. Foto: Paul van Baarle, 1 oktober 2017.

DM ’90 treinstel 3448 rolt langzaam uit tot het stootblok in het vernieuwde station van Kampen. Het klassieke emplacement is hier geheel opgebroken en het perron is verbreed waardoor er nog slechts een (voorheen het buitenste) spoor overbleef. Desondanks blijft het een sfeervol station. Foto: Paul van Baarle, 15 oktober 2017.

Zwolle – Almelo – Hengelo – Enschede

Ook hier rijden de Buffels inmiddels helemaal onder de draad met in de spits tot wel drie gekoppelde treinstellen. Net als bij het Kamper lijntje zal vanaf 10 december 2017 Keolis Nederland (Syntus) hier de diensten overnemen en zullen deze onder het “Blauwnet” vallen.

DM’90 treinstel 3429 op weg van Enschede naar Zwolle is duidelijk bij de reizigers in trek onder de klassieke stationskap van Hengelo. Foto: Paul van Baarle, 11 november 2017.

Buffelen in de toekomst?

In de collectie van het Utrechtse spoorwegmuseum is al heel wat materieel met dierennamen opgenomen (zoals onder meer de Arend, Hondekop, Kameel en Muizeneus) en daar zal gelukkig ook een Buffel aan toegevoegd worden in de vorm van DM ’90-treinstel 3426. Voor alle andere treinstellen van deze serie is de toekomst ongewis.

Print Friendly, PDF & Email

Railtips

In deze rubriek geven we tips over mooie fotopunten, maar ook over materieel of infra dat dreigt te verdwijnen. Over trein, tram en metro, in binnen- en buitenland. Wie zelf een tip voor de lezers heeft en die van een uitstekende foto kan voorzien, nodigen wij uit die Railtip  aan de redactie mailen: 

Meld een Railtip aan