December bij de SNE: afscheid en hernieuwde kennismaking

De wintermaand saai voor spoorwegliefhebbers? Niet bij de SNE, want op het programma staan een gratis afscheidsrit met de DDM-1 en pendelritten met de Kameel. Hoe lang is het geleden dat we er met dit icoon onder de rail­voertuigen op uit zijn getrokken? De rest van de maand kan besteed worden aan wikken en wegen, want op 30 november wordt in Amersfoort het reis­programma voor 2020 gepresenteerd.

Afscheid DDM-1

De Stichting NVBS-Excursies organiseert op zondag 15 december 2019 in samen­werking met NS het officiële afscheid van het dubbeldeksmaterieel DDM-1. Het materieel dat in 1985 voor het eerst in Noord-Holland werd ingezet en toen als hoogst modern werd beschouwd komt nu Spartaans over. Door een royaal gebaar van NS is deze rit geheel gratis. Naast NVBS-leden zullen ook veel personeels­leden van NS de rit meemaken. De rit begint en eindigt in Amersfoort.

Inschrijven is alleen mogelijk voor leden met maximaal één introducé via een webformulier dat vanaf vrijdag 8 november is te vinden op www.nvbs.com. De aankondiging staat ook in het novembernummer van Op de Rails. Grijp deze kans en laat je nog één keer vervoeren op de rode bankjes van DDM-1!

DDM-1 op weg naar het einde. Foto: Jules Draaijers.

Pendelen met de Kameel

De NS-directie liet zich vroeger op stand vervoeren op weg naar een afspraak of voor inspectie van een baanvak. Op zaterdag 28 december 2019 kan ook het ‘gewone volk’ vanuit de blauwe dieselmotorwagen 20 het spoor tussen Leusden en het Spoorwegmuseum inspecteren. Er worden vier pendelritten georganiseerd vanuit Amersfoort, waar in NVBS Centraal de oliebollen en de glühwein geserveerd worden.

Een rit van anderhalf uur komt voor leden op € 55 inclusief de voor de Olie­bollen­rit gebruikelijke versnaperingen. Boeken kan vanaf vrijdag 8 november als de reis zowel op www.nvbs.com als in het novembernummer van Op de Rails wordt gepubliceerd.

NS 20 “Kameel” rijdt op 4 juni 2019 door Gouda. Foto: Ronald Bokhove.

Reisprogramma 2020

Op zaterdag 30 november 2019 wordt in NVBS Centraal het reisprogramma voor volgend jaar gepresenteerd met vijf meerdaagse reizen. De SNE-bestuursleden laten in woord en beeld zien welke (ongewone) reisbestemmingen op het programma staan.

De twee identieke presentaties vinden plaats om 12.30 uur en om 14.30 uur en duren een uur. Omdat om 16.00 uur een reünie volgt, verwachten we dat de tweede ronde het drukst wordt. Kom dus aan het begin van de middag naar Amersfoort. Koffie en stroopwafels staan klaar!

Ronald Bokhove


Print Friendly, PDF & Email

Stichting NVBS-Excursies

Al sinds de oprichting in 1931 organiseert de NVBS excursies en speciale ritten. Tegenwoordig is de organisatie hiervan in handen van de Stichting NVBS-Excursies (SNE). De SNE organiseert zowel eendaagse excursies als meerdaagse buiten­landse reizen. Alleen NVBS-leden met hun introducé’s kunnen zich aan­melden, tenzij anders vermeld.

Informatie over de SNE