Zoekplaatjes

Deze twee foto’s (vrijwel zeker repro’s) zijn gemaakt door J.C. de Jongh. Hij geeft als datering 1941. We zien de nieuwe sproeitrein van NS. Vermoedelijk een soort staatsiefoto’s die gemaakt zijn bij Zeist. Volgens het boek “Sporen van Veran­dering” kwam deze trein pas in 1944 in dienst. Weet iemand meer?

Deze foto van motorrijtuig NZH A404 is gemaakt door J.J. Overwater op 10 mei 1942 bij de remise in Leiden. Weet iemand wie de beide heren zijn?

Dit zijn waarschijnlijk reproducties van foto’s. Ze komen uit de collectie Bonthuis die ze heeft gedateerd 1930. Vermoedelijk gaat het om de tramlijn Maastricht – Vaals. De vraag is waar deze foto’s zijn gemaakt en door wie.

Deze foto is gemaakt door J.C. de Jongh op 30 mei 1954. Het is een C11-rijtuig uit de serie NS C 5001-5135, verbouwd tot noodwoning. Waar zou de foto gemaakt kunnen zijn?

J.C. de Jongh maakte deze foto op het emplacement Amsterdam Rietlanden op 19 juni 1955. Het gaat om veewagen NS 71058 FOTW. Naast de schuifdeur staat het opschrift ’16 vleeschbalken met elk 11 dubbele haken’. Wie meet weer over deze wagen?

De vorige zoekplaatjes

Deze foto is door J.C. de Jongh gemaakt tussen Voorschoten en Voorburg. Het is een bekend punt, dat ook in films te zien is.

Op de vraag waar dit precies was kwamen antwoorden van Jan Zuidema, Wim Vink, Han de Graaf, Edward Kuijper en Jos Beerman. De foto is gemaakt in Voorschoten, bij de kruising Veurseweg/Rouwkooplaan. De tram is op weg naar Den Haag. Vlakbij stond (en staat nog steeds) de Gouden Leeuw, de eerste vestiging van het Van der Valk-concern. Bij de uitrit van dat hotel stond een spiegel om de weg te kunnen overzien. In het boek “Tramlijnen in kleur” van Luud Albers staat op pagina 115 een foto waarop hij zichzelf met een tweelingstel heeft gefotografeerd. Ook in een NZH-film van Luud Albers komt deze spiegel voor, met een flard van het hotel.


Deze foto is door J.C. de Jongh gemaakt in Amsterdam Noord op 9 september 1956. Het bord IJsselmeer Express is niet eerder gefotografeerd. Deze tram draagt dienstletter L2. De dienstletter L1 werd altijd gebruikt voor de Marken Express. De vraag was: weet iemand meer over deze tram NZH A24 + BY13 + BY4?

Wim Vink, beheerder van het archief van het NZH Vervoer Museum, meldt dat het dienstwagenbordje L2 werd gevoerd wanneer er bij grote drukte een tweede tram nodig was. Dit is te lezen op pagina 101 van het boek “De Waterlandse Tram” van Geert Titsing. Het is niet duidelijk waarom deze tweede tram IJsselmeer Express heette en niet Marken Express. Misschien om verwarring onder de passagiers te voorkomen?


Nico Spilt

Print Friendly, PDF & Email

Zoekplaatje: wie het weet…

De NVBS krijgt weleens foto’s die niet of onvolledig zijn gedocumen­teerd. De beheerders van onze collectie moeten dan op basis van hun kennis te werk gaan bij het be­schrijven van zo’n foto. Soms is daar­bij hulp van anderen nodig. Bijvoorbeeld van de lezers van NVBS Actueel.

Kun jij meer vertellen over de hier getoonde foto’s? Mail dan naar nieuwsbrief@nvbs.com.