Nieuws uit & over de NVBS

Van de redactie

Oktober is smalspoormaand bij NVBS Actueel. Martin Bos bezocht de Rügensche Bäderbahn, in de volksmond bekend als ‘Rasender Roland’. Frits van Buren schrijft over de meterspoorlijn van Nyon (Zwitserland) naar Morez (Frankrijk), inmiddels ingekort tot La Cure. Paul van Baarle maakte een ritje met een scholierentrein van de Döllnitzbahn. Behalve aan deze smalspoorlijnen besteden we aandacht aan het geweld van de bruinkooltreinen van RWE (Rheinbraun).

Ook aandacht voor het decemberprogramma van de SNE, waaronder een gratis afscheidsrit met DDM-1 en pendelritten met de Kameel. Verder zoals gebruikelijk tips over interessante boeken en dvd’s die je kunt kopen of lenen. Uiteraard ontbreken de zoek­plaatjes en de rubriek “Toen en …” ook deze keer niet.

Het volgende nummer verschijnt op 22 november 2019. Bezoek in de tussentijd ook www.nvbs.com en onze pagina op Facebook.

Nico Spilt


Komende activiteiten

Afdelingsbijeenkomsten

De NVBS telt zo’n twintig afdelingen, verspreid over het hele land. Deze organi­seren regelmatig bijeenkomsten over allerlei actuele en historische onderwerpen op het gebied van spoor- en tramwegen. Zie de aankondigingen op de website.

Verenigingsagenda

 • Zaterdag 26 oktober 2019: lezing “hoe ontstaat een dienstregeling”. Meer informatie.
 • Zaterdag 16 november 2019: lezing door Michiel ten Broek over het DDM-1-materieel. Vanaf 13.00 uur in NVBS Centraal.
 • Zaterdag 23 november 2019: de traditionele NVBS-railquiz.
 • Zaterdag 30 november 2019: presentatie SNE-programma 2020. Meer informatie.
 • Zondag 15 december 2019: afscheidsrit DDM-1-materieel. Meer informatie.
 • Zaterdag 28 december 2019: oliebollenritten met Kameel. Meer informatie.
 • Zondag 29 december 2019: ruil- en verkoopbeurs.
 • Zaterdag 4 januari 2020: nieuwjaarsreceptie.
 • Zaterdag 8 februari 2020: stoomrailquiz door Ton Pruissen en Gerard de Graaf.

De bijeenkomsten vinden plaats in NVBS Centraal in Amersfoort. Hou ook www.nvbs.com in de gaten.

Winkel en bibliotheek

Klik hier voor informatie over de winkel in Amersfoort. De webshop op internet is dag en nacht geopend. Winkel en webshop zijn alleen bestemd voor NVBS-leden.

Klik hier voor informatie over de bibliotheek in Amersfoort. De bibliotheek is ook toegankelijk voor niet-leden, maar zij kunnen alleen boeken inzien, niet lenen.


Herinnering aan de langste trein

Op 19 februari 1989 verbeterde NS het wereldrecord “langste reizigerstrein”. Locomotief 1607 reed met zestig ICR-rijtuigen van Kijfhoek naar Eindhoven. Deze rit was een van de eerste manifestaties ter gelegenheid van de viering van 150 jaar spoorwegen in Nederland.

Op zaterdag 19 oktober 2019 overhandigden Arnold Zandwijk en Niek van Omme een koersbord van deze bijzondere trein aan de NVBS. Beiden waren destijds werkzaam bij de hoofdwerkplaats van NS in Haarlem. Ook waren ze actief in de RANS: Radio Amateurs Nederlandse Spoorwegen. In een van de rijtuigen was zend­apparatuur aan boord, waarmee de RANS tijdens de rit contact legde met radio-amateurs aan de vaste wal. Behalve het koersbord kreeg de NVBS ook een collage met informatie over deze gebeurtenis. Beide objecten zijn voortaan te zien in NVBS Centraal.

Niek van Omme, Gerrit Nieuwenhuis (voorzitter NVBS) en Arnold Zandwijk.

Feijenoord, 18 februari 1989. De twee machinisten van de langste trein, Cor de Rijke en Arie Wander, presenteren loc 1607 aan het publiek.

Een uitgebreide reportage over de langste reizigerstrein ter wereld vind je op de website van Cor de Rijke. Hij was een van de twee machinisten op deze trein. Lees de reportage op de website Feijenoordse Meesters.

Jan Bonthuis filmde op 19 februari 1989 de langste reizigerstrein ter wereld bij Lage Zwaluwe. Tel maar even mee: de trein bestaat uit 60 rijtuigen. De beelden hieronder komen uit het filmarchief van de SNR.

Klik hier als het filmpje op jouw apparaat niet wil starten.


Nieuwe inventarissen van de SNR

De afgelopen periode is het aantal inventarissen van de Stichting NVBS-Railverzamelingen (SNR) fors uitgebreid.

Documentatie-overzichten geven tot een redelijke mate van detail inzicht in wat er zoal in de “Schatkamer van de NVBS” te vinden is. Voor wie diepgaand geïnteresseerd is in een onderwerp heeft de beheerder zeer uitgebreide lijsten ter inzage. De overzichten zijn nu beschikbaar voor de tramwegen in Amsterdam en Den Haag, de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland en Het Gooi. Meer informatie over de documentatie.

De lijsten materieeltekeningen bevatten alle aanwezige tekeningen en vermelden wat er is afgebeeld, de schaal, enz.  De oudste aanwezige tekening is een fabriekstekening van het directierijtuig van de HIJSM uit 1840, de jongste gecatalogiseerde spoorwegtekening is er een van de treinstellen SLT van Bombardier uit 2006. Overzichten met tekeningen zijn nu beschikbaar van de spoorwegen in Nederland en tramwegen in Amsterdam, de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel, Gelderland, Utrecht en Het Gooi. Meer informatie over de materieeltekeningen.

De documentatie en tekeningen zijn op afspraak te bekijken. Afdrukken van tekeningen zijn in veel gevallen tegen betaling verkrijgbaar. Neem hierover contact op met de bij de overzichten genoemde beheerders.

Ook van de verzameling vervoerbewijzen bestaan diverse inventarislijsten en overzichten. Meer informatie over de vervoerbewijzen.


Vacatures

De NVBS is een vereniging met alleen maar vrijwilligers. Deze vrijwilligers zorgen voor alle zaken die binnen de vereniging gedaan moeten worden. Op dit moment zijn er de volgende vacatures:

 • De Stichting NVBS-Rail­verzamelingen (SNR) zoekt een secretaris en een coördinator digitalisering. Meer informatie.
 • De SNR is ook op zoek naar photoshoppers voor de beeldbank. Meer informatie.
 • De NVBS-Winkel is op zoek naar een medewerker voor de functie van actiebeheerder dvd’s. Meer informatie.

Wisselexposities

In de vitrines in NVBS Centraal zijn regelmatig wisselexposities te zien. Hierin laten NVBS-leden een deel van hun collectie zien, meestal gedurende een periode van drie maanden. Wil jij ook een keer zo’n vitrine inrichten? Neem dan contact op met Janny Bonkenburg, jannybonkenburg@gmail.com.


Nog even dit

Meer nieuws en korte berichten.




Print Friendly, PDF & Email

Het volgende nummer

NVBS Actueel verschijnt altijd op de vierde vrijdag van de maand. Voor het volgende nummer is dat 22 november 2019.

Artikelen ontvangen wij graag uiter­lijk een week van tevoren. Korte berichten kun je tot vlak voor ver­schij­nen doorgeven. Stuur je bij­dragen naar nieuwsbrief@nvbs.com.

Eerdere uitgaven

Alle eerdere uitgaven van NVBS Actueel kun je opvragen via het menu bovenin dit scherm. Je vindt hier ook een register met artikelen die sinds het eerste nummer zijn verschenen.

Aanmelden, afmelden, wijzigen

Wie zich aanmeldt voor NVBS Actueel, krijgt automatisch een mail zodra er een nieuw nummer is verschenen. Om je aan te melden gebruik je deze link.

Wil je NVBS Actueel niet meer ontvangen, dan kun je je afmelden via de link die je onderaan elke mail aantreft. Hierna ontvang je geen mails meer van ons.

Wil je je mailadres wijzigen? Meld je dan af zoals hiervoor beschreven. Daarna meld je je weer aan met je nieuwe mailadres.


Op de Rails, oktober 2019

NVBS-leden hebben het oktober­nummer van Op de Rails ontvangen.

Uit de inhoud:

 • Naarden-Bussum, van halte tot halte – door Martijn de Vries
 • Weer reizigerstreinen op de Bentheimer Eisenbahn – door Paul van den Boorn en Dick Geusebroek
 • De (ver)nummering van het stroomlijnmaterieel (vervolg) – door Peter van der Vlist en Michiel ten Broek
 • Trams in en om Berlijn in 1967 – door Maurits van Witsen

Verder zoals altijd veel nieuws over tram en spoor in binnen- en buiten­land, en natuurlijk over de NVBS zelf. Lees meer over Op de Rails.


Over de NVBS

De Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS) is opgericht in 1931 en telt zo’n 4500 leden. Veel hiervan zijn lid vanwege het mooie blad Op de Rails dat ze elke maand in huis krijgen. En terecht.

Maar de NVBS is veel meer: de NVBS is een actieve vrijwillers­organisatie. Door het hele land bevinden zich afdelingen die bijeen­komsten en andere activiteiten organiseren. Ook is er een afdeling modelbouw. Bijna elke avond is er ergens in Nederland wel een bijeenkomst. Ook niet-leden zijn hier welkom om eens kennis te maken met de NVBS.

In Amersfoort, vlak naast de hoofd­ingang van het station, is NVBS Centraal gehuis­vest. Hier bevinden zich de winkel, de bibliotheek en het grote archief van de NVBS. Deze staan in dienst van de NVBS-leden. Ook in Amersfoort worden bijeen­komsten georgani­seerd, zoals de jaarlijkse railquiz.

Verder organiseert de NVBS regel­matig railreizen en excursies, zowel in Nederland als het (soms verre) buitenland.

Kortom: te veel om op te noemen, en dat doen we dus ook niet. Je leest alles over de voordelen van het lidmaatschap van de NVBS op www.nvbs.com/lidmaatschap.

Contact met de NVBS

Binnen de NVBS zijn veel mail­adressen in gebruik. Heb je een vraag of opmerking en weet je niet waar je die naartoe moet sturen? Mail dan naar info@nvbs.com.

De NVBS zit ook op Facebook.