Tips & reacties

IJzeren Eeuw Weekend

Van vrijdag 25 t/m zondag 27 oktober 2019 organiseert de Museumstoomtram Hoorn-Medemblik een nieuw evenement: het IJzeren Eeuw Weekend. Vanuit diverse plekken in het land komen historische treinen die hier vroeger reden naar West-Friesland. Met treinstel 273 kan worden gereisd tussen Hoorn en Enkhuizen, terwijl diesellocomotief 2454 in actie komt met een goederentrein tussen Hoorn en Medemblik en Enkhuizen. Info & tickets: www.stoomtram.nl/herfst

Tijdens het IJzeren Eeuw Weekend komt voor de eerste keer rijtuig 501 in actie. In de werkplaats van de SHM is vijf jaar gewerkt aan deze replica van een rijtuig waarmee de Hollandsche IJzeren Spoorweg-Maatschappij haar reizigers vervoerde tussen Medemblik en Hoorn. Persfoto SHM.


Laatste rondritten in Rotterdam

Van donderdag 24 oktober t/m zondag 27 oktober 2019 rijdt Citytour Lijn 10 over de Coolsingel. Voor het eerst sinds anderhalf jaar rijden er weer historische trams langs het Stadhuis van Rotterdam. Op zondag maakt Lijn 10 zijn laatste stads­rondritten van 2019. De route is: Willemsplein – Centraal Station halte D – Poortstraat – Kruisplein – Van Oldenbarneveltstraat – Coolsingel – Pompenburg – Jonker Fransstraat – Crooswijksestraat – Oostplein en verder de gebruikelijke route via Blaak – Euromast – Delfshaven – Nieuwe Binnenweg – Eendrachtsplein naar het Willemsplein. De historische trams van Lijn 10 rijden tussen 11.00 en 16.30 uur. www.stichtingromeo.nl


Laatste rondritten in Den Haag

Zaterdag 26 oktober 2019 organiseert het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM) een speciale avondrit met een tour door het museum en aansluitend een sfeervolle rit door Den Haag. Het HOVM is geopend vanaf 18.30 uur. Zondag 27 oktober 2019 is de laatste keer dat er zondagmiddagritten zijn door de stad. De historische trams vertrekken om 12.45, 14.00 en 15.15 uur. Om 14.00 uur is er ook een rit met een historische bus. Dit weekend komt er ook een eind van het rijseizoen van de Tourist Tram. Dus de laatste kans om een rit te maken tussen Den Haag Centrum en Scheveningen langs diverse musea en andere beziens­waardigheden. www.hovm.nl


Bezoek aan de Belgische Kusttram

Op zaterdag 5 oktober 2019 verzamelden zich in Knokke ongeveer 50 NVBS-leden voor een rit met historisch trammaterieel van Knokke naar de Panne en terug. Na bezichtiging van de stelplaats van de Lijn in Knokke (waarin onder andere een PCC-rijtuig en een bovenleidingmontagewagen uit Gent) werd – met onderweg een fotostop bij het fraaie station van De Haan aan Zee – de oude stelplaats van De Lijn in De Panne bereikt, nu het onderkomen van de TTO-Noordzee.

Onderweg vielen het nieuwe tramstation naast het NMBS-station in Oostende en het enorme aantal appartementsgebouwen langs bijna de hele Belgische kust op. Na uitvoerige bezichtiging van deze remise werd veel later dan gepand de terugweg aanvaard en werd heel vlot teruggereden naar Knokke. Toen vielen zeker enerzijds de goede rijeigenschappen van het materieel op, maar anderzijds ook de geluidsproductie van de “rechte” tandwielen. Een leuke excursie begunstigd met goed en zelfs zonnig weer!

Frits van Buren

De NVBS organiseert voor haar leden regelmatig excursies en langere reizen. Lees ook dit bericht.


Open dag afdeling Modelbouw

Op 5 oktober 2019 organiseerde de NVBS-afdeling Modelbouw een open dag.


Spoorraadsel

Het Spoorwegmuseum heeft of krijgt regelmatig vragen waarop het geen antwoord heeft. Het moet raar lopen als er binnen de NVBS niet iemand is die zo’n vraag wel kan beantwoor­den.

Deze maand een steen met een beeltenis van een olifant erop. Het enige wat hierover bekend is, is dat hij uit Maastricht komt. Maar waar hij gezeten heeft – een station of een ander gebouw? – is niet bekend. Misschien dat een van de Limburgse NVBS-leden meer weet!

Heb jij een idee? Mail dan naar Tuur Verdonck, conservator Techniek en Spoorweg­innovatie van het Spoorweg­museum: t.verdonck@spoorwegmuseum.nl.

Vorige spoor­raadsels

In het depot van het Spoorweg­museum staat dit onooglijke voorwerp. Misschien iets uit een werkplaats, om dingen op te laten uitlekken? Er zijn geen reacties op dit object gekomen.

 

Dit kastje is al eens eerder voorbij gekomen. Verschillende lezers dachten aan een afstandsbediening voor een radiografisch bedienbare loc, en inmiddels is die gedachte bevestigd. Het kastje blijkt gebruikt te zijn voor locs van de serie 2200.
Print Friendly, PDF & Email

Nog even dit…

Reacties van lezers, aanvullingen op eerdere artikelen, oproepen en leuke nieuwtjes. Dit zijn zaken die thuis­horen in “Nog even dit…”. Heb je ook iets te melden? Laat het ons weten!

Mail de redactie


De spooragenda is een initiatief van kennisnetwerk Railforum. Hierin worden bijeenkomsten vermeld die interessant zijn voor professionals en andere belang­stellenden in de spoor­wereld. Ook de NVBS is bij deze agenda aan­gesloten.

Bijeenkomsten en activiteiten van de NVBS worden aangekondigd op de website van de NVBS.

Andere evenemen­ten in de hobby­sfeer vind je in de railagenda van NVBS Actueel.

Dagvers nieuws vind je op Facebook.