Naar het dichtstbijzijnde Duitse tramwalhalla

Twee dagen kriskras met de tram
door het Ruhrgebied

NVBS-Excursies biedt voor elke railliefhebber wat wils. Natuurlijk ook voor de tramliefhebber met een speciale belangstelling voor Duitsland. Op 24 en 25 juni 2017 togen veertig deelnemers per trein naar Dinslaken om van daaruit een megatramrit door het Ruhrgebied te maken. Over normaal- en smalspoor, met museum- en modern materieel, over gewone en bijzondere tram- en metrolijnen. Met uitgekiende fotostops. Een verslag in foto’s en tekeningen. Een uitgebreid verslag van deze ritten verschijnt ook in een van de komende edities van Op de Rails.

door Oege Kleijne en Rob Zoomer


Zaterdag: van Dinslaken naar Essen

De nummers voor de fotobijschriften verwijzen naar de plaatsen op de kaart in de rechter kolom.

1. Oberhausen Sterkrade, lijn 112 richting Hauptfriedhof. Dit was een tijdelijk eindpunt want door een onbekende oorzaak keerden de trams hier. Normaal rijden deze nog door naar hun eindpunt Neumarkt. Foto: Ronald Boers.

2. Het grote kerkhof van Mülheim an der Ruhr wordt aangedaan door de lijnen 112 (dienstwagen op de foto) en 104. Foto: Ronald Boers.

3. Een korte wachttijd waarbij enige leden snel even gebruikmaakten van enkele struiken om daarna op te stappen op lijn 104 naar Essen. Foto: Ronald Boers.

4. Lijn 104 uit Mülheim (op de achtergrond) takt hier in Essen aan op lijn 105. Hier stapten de deelnemers op deze lijn over in de richting van het centrum. Lijn 105 op weg naar het eindpunt. Foto: Ronald Boers.

5. Duisburg Marxloh-Pollman is het bruidskledingwalhalla van westelijk Duitsland. Volledig beplakte dienstwagen lijn 903 van de Duisburgse DVG in de richting van Dinslaken Foto: Ronald Boers.


Zondag: van Gelsenkirchen naar Bochum

De nummers voor de fotobijschriften verwijzen naar de plaatsen op de kaart in de rechter kolom.

6. De metersporige Duewag 40 van OV-bedrijf Bogestra, bouwjaar 1968, staat op de ondergrondse halte Bergwerk Consolidation. Daar werd de eerste fotostop gehouden, terwijl op het perron over de bijzondere architectuur van de halte verteld werd. Foto: Dennis te Dorsthorst.

7. Twee haltes voor het eindpunt van lijn 301 heeft lijn U11 uit Essen zijn eindpunt. Op lijn U11 rijdt normaalspoormaterieel; tussen de haltes Schloss Horst en Buererstrasse is het spoor daarom drierailig. Onze wagen 40 is doorgereden met achterlating van de fotograaf. Foto: Dennis te Dorsthorst.

8. Verleden tijd bij verleden tijd: de 40 voor de hijstoren van de voormalige mijn Holland. Beide gingen ongeveer tegelijkertijd uit dienst. Halte Bochum Freiheitstrasse, lijn 302. Foto: Dennis te Dorsthorst.

9. Het gezelschap na de lunch (stevige soep, broodje “Wurst” en voor velen een biertje) in het “Betriebshof” van de Bogestra. Foto: Dennis te Dorsthorst.

10. Historische wagen 96 was die dag ook onderweg. Het lukte om een deel van het traject tegelijkertijd op te rijden met de mogelijkheid van overstappen. In de eindlus van lijn 306 bij Wanne Eickel Hbf is niet alleen van de deelnemers veel belangstelling voor de twee wagens. Foto: Rob Zoomer.

Print Friendly, PDF & Email


Kriskras door het Ruhrgebied

Afgelegde route zaterdag

De route op zaterdag waarbij de groep in tweeën werd gesplitst. De helft van de groep reed de route de ene kant op en de anderen deden dat in omgekeerde richting. Klik op de kaartje voor vergroting.

 1. Van Arnhem per Abellio-trein naar Dinslaken.
 2. Van Dinslaken naar Duisburg Marxloh met lijn 903.
 3. Van Duisburg Marxloh met lijn 901 naar Mülheim Hbf.
 4. Van Mülheim Hbf over de route van de U18 (metro) naar Essen Hbf.
 5. Per trein verder via Oberhausen Hbf (overstap) naar Oberhausen Sterkrade.
 6. Van Oberhausen Sterkrade weer per tram over lijn 112 naar Mülheim Friedhof.
 7. Van Mülheim Friedhof naar Essen Altenstrasse over lijn 104.
 8. Tot slot: van Essen Altenstrasse naar Essen Hbf via tramlijn 105.

Afgelegde route zondag

De op zondag afgelegde route. Klik op kaartje voor vergroten.

 1. Gelsenkirchen Hbf, route lijn 301 noord naar Gelsenkirchen Buer Kunstmuseum (fotostop).
 2. Gelsenkirchen Buer route lijn 301 via Buer Kunstmuseum naar het eindpunt Gelsenkirchen Essener Strasse (fotostop).
 3. Essener Strasse route lijn 301, fotostop bij spoorwegkruising Gelsenkirchen Buer Süd Bahnhof (met de spoorlijn Gelsenkirchen – Dorsten en verder), via Buer Kunstmuseum route 302 naar het zuiden, naar Gelsenkirchen Kennedyplatz. Via niet in gebruik zijnd spoor naar route lijn 107 Overwegstrasse.
 4. Naar Gelsenkirchen Trabrennbahn, fotostop, terugsteken naar Gelsenkirchen Hbf.
 5. Route lijn 302 naar het zuiden, naar Bochum via Westpark, inrukspoor naar Bochum Betriebshof. (groepsfoto).
 6. Van het Betriebshof naar Bochum Hauptbahnhof, kopspoor.
 7. Van Bochum Hbf via lijn 308 naar Wanne Eickel Hbf.
 8. Van Wanne Eickel Hbf via Bochum Hbf over lijn 308/318 naar Heinrichstrasse (noordoost Bochum).
 9. Van de Heinrichstrasse via Bochum Hbf over lijn 308/318 naar Bochum Am Röderschacht, daar teruggestoken.
 10. Van Am Röderschacht naar Bochum Hbf.

Bronvermelding kaartjes

De twee bij dit artikel getoonde kaarten zijn gemaakt door Christian Stade en zijn gepubliceerd op Gleisplanweb. Stand mei 2017. NVBS Actueel neemt de redactionele verantwoording voor de inhoud van deze tekeningen en publicatie daarvan. Deze tekening is bewerkt door Rob Zoomer en publicatie vindt plaats onder de voorwaarden die Creative Commons stelt aan deze publicatie. Het auteursrecht berust bij Christian Stade en Gleisplanweb.